0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB6個月大,自2個半月開始飲奶就越來越少,1個月前更開始要訓著咁飲,醒飲就爆喊,但最慘係飲完放開個奶樽就即醒。搞到佢睡眠質素好差。呢兩日再試醒住飲,全日只係飲得350ml,真係灰到喊.....

大宅

hahamo 發表於 20-3-15 15:05
BB6個月大,自2個半月開始飲奶就越來越少,1個月前更開始要訓著咁飲,醒飲就爆喊,但最慘係飲完放開個奶樽 ...

應該係厭奶期,我仔滿月後已經係咁啦…到而家3個月都冇咩改善……

男爵府

BB6個月大,自2個半月開始飲奶就越來越少,1個月前更開始要訓著咁飲,醒飲就爆喊,但最慘係飲完放開個奶樽 ...

厭奶呀。我囡由2.5個月餵到9個月都仲係。但6個月可以加固啦,加固未?努力食固仲好啦。

洋房

回覆 honeybid2 的帖子

開始左加固兩個星期,不過佢好似都係對食無咩興趣咁,好少會開口畀個匙羹放入口,唯有試多啲唔同野食

洋房

Archung106 發表於 20-3-15 17:25
應該係厭奶期,我仔滿月後已經係咁啦…到而家3個月都冇咩改善……

餓極佢都係唔想食咁,真係人都癲!大家加油💪🏼

大宅

完全明白感同身受 醒左完全唔食 訓住喝緊果時連呼吸都唔敢 有冇前人可以分享改善方法?

洋房

manmapro 發表於 20-3-15 21:33
完全明白感同身受 醒左完全唔食 訓住喝緊果時連呼吸都唔敢 有冇前人可以分享改善方法?
...

係呀,佢飲緊果時屋企人行過我都好緊張佢醒,依家真係好驚餵奶。我都想知有無媽媽可以分享下可以點戒訓住覺飲奶😭😭

別墅

大家加油

男爵府

hahamo 發表於 20-3-15 22:36
係呀,佢飲緊果時屋企人行過我都好緊張佢醒,依家真係好驚餵奶。我都想知有無媽媽可以分享下可以點戒訓住 ...

戒瞓住飲得兩個方法1)你堅持清醒先餵,唔理佢食幾多,食就食唔食就下餐,聽講過一排會改正到愈食愈多(非親身經驗),但要好狠心 2)等厭奶期自己過 - 我大囡無端端7個月左右清醒飲返。
瞓住飲返唔到轉頭。但起碼叫有奶落肚,捱到加固就會容易啲,加油。

洋房

honeybid2 發表於 20-3-16 13:49
戒瞓住飲得兩個方法1)你堅持清醒先餵,唔理佢食幾多,食就食唔食就下餐,聽講過一排會改正到愈食愈多(非 ...

我堅持左兩日清醒餵,實在飲得太少,已經想放棄。見到佢無奶落肚我個心真係好唔舒服,或者真係要等佢自己突然肯改變😞

別墅

回覆樓主:

我剛剛開左個post, 因為我囡囡都係噤呀....點算呀....

簡單講就係我bb要食迷糊奶,清醒就算肚餓,但一掂到奶樽就爆喊又推走,我唔知點算

男爵府

2014_kitkit 發表於 20-3-17 02:40
我剛剛開左個post, 因為我囡囡都係噤呀....點算呀....

簡單講就係我bb要食迷糊奶,清醒就算肚餓,但一掂到 ...

冇乜點算架,上面解釋左,我都係咁餵,仲要孖女,由2.5月食懵仔奶,大孖7個月自己突然好返,細孖9個月都未好。餵餵吓就慣

別墅

honeybid2 發表於 20-3-17 10:54
冇乜點算架,上面解釋左,我都係咁餵,仲要孖女,由2.5月食懵仔奶,大孖7個月自己突然好返,細孖9個月都未 ...

但係佢慢慢大個,瞓覺嘅時間會越黎越少,噤咪好難餵囉?同埋會唔會之後連固體都唔肯清醒食或冇興趣食㗎?(emoji)

男爵府

2014_kitkit 發表於 20-3-17 14:08
但係佢慢慢大個,瞓覺嘅時間會越黎越少,噤咪好難餵囉?同埋會唔會之後連固體都唔肯清醒食或冇興趣食㗎?( ...

愈黎愈大個亦都會係餐數愈少,好似我囡8個月已經減到3奶2固。早晚嗰枝餵唔難,所以得返一枝係佢瞓晏覺時飲。
冇聽過迷糊奶同食固興趣有關係。
睇你覺得邊樣重要啲,想改既可堅持一排清醒餵;我就覺得太細個增重重要啲所以瞓住飲就瞓住飲,橫掂都唔係好長遠。結果我覺得自己揀得啱。

別墅

hahamo 發表於 20-3-15 22:36
係呀,佢飲緊果時屋企人行過我都好緊張佢醒,依家真係好驚餵奶。我都想知有無媽媽可以分享下可以點戒訓住 ...

我有個侄依家4歲,聰明可愛,佢B果陣都係訓住飲奶,佢父母話無辦法,好過佢唔飲奶,又觀察住佢無問題,所以無特別改過來。我覺得最主要係睇下佢訓住飲的危險程度,反正我都唔係好識...

別墅

honeybid2 發表於 20-3-17 15:46
愈黎愈大個亦都會係餐數愈少,好似我囡8個月已經減到3奶2固。早晚嗰枝餵唔難,所以得返一枝係佢瞓晏覺時飲 ...

好...希望佢大大下有改善,順利加固啦....

別墅

RainniePoon_FB 發表於 20-3-17 16:57
我有個侄依家4歲,聰明可愛,佢B果陣都係訓住飲奶,佢父母話無辦法,好過佢唔飲奶,又觀察住佢無問題,所 ...

嗯....我今日試左清醒餵同等佢餓叫先餵,都係失敗加奶量跌,可能我要接受

大宅

我個女,1.5個月厭奶,而家4.5個月,都一樣要訓左先飲,有時訓左都唔飲,但佢有長肉。我4個月開始俾米糊佢食,希望早d加固,食少d奶。我都覺得太細個,點都要俾佢增左磅先,好難堅持幾日食得好少

洋房

2014_kitkit 發表於 20-3-17 14:08
但係佢慢慢大個,瞓覺嘅時間會越黎越少,噤咪好難餵囉?同埋會唔會之後連固體都唔肯清醒食或冇興趣食㗎?( ...

我果個就係影響左加固,佢好似對食完全無興趣,放咩落口都好似落毒藥畀佢咁款😭😭

洋房

Cyborgzr 發表於 20-3-18 04:25
我個女,1.5個月厭奶,而家4.5個月,都一樣要訓左先飲,有時訓左都唔飲,但佢有長肉。我4個月開始俾米糊佢 ...

你囡囡肯食米糊好好👍🏼

首頁

尾頁

跳至