1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

疫情下停課,連家長日都取消咗。早2日終於收到班主任電話聯絡,同我講下仔仔上學期嘅成績! 聽完老師嘅comment, 感覺到仔仔大個仔啦,見到佢每日開開心心番學放學,基本上功課都跟到,我之前一路比較擔心嘅社交問題,都似乎唔係太大問題,至少老師冇特別向我投訴啦!

別墅

wingsbb 發表於 20-3-15 16:34
疫情下停課,連家長日都取消咗。早2日終於收到班主任電話聯絡,同我講下仔仔上學期嘅成績! 聽完老師嘅comme ...

回想起當初由1歲幾唔識講嘢,迷茫又唔知聽邊個講先啱。番健康院唔pass, 又等半年,唔pass,又等半年。最後真係等唔切,自己搵私人言語治療,後來仲有上埋職業治療... 雖然真係貴... 但見到佢一路進步,真係要時時刻刻提醒自己唔好放棄! 小朋友錢易賺就係咁嘅道理... 遇到好嘅治療師係好好彩,亦要感激c6支持,全家總動員幫仔仔訓練! 仲有,好錫仔仔嘅幼稚園老師們! 當年學咗嘅技巧,依家都可以用喺妹妹身上 (雖然妹妹講嘢超叻)。
各位同路sis, 千祈唔好放棄,要堅持相信小朋友有無限潛能!

lily233242    發表於 20-3-15 19:50

大宅

wingsbb 發表於 20-3-15 16:35
回想起當初由1歲幾唔識講嘢,迷茫又唔知聽邊個講先啱。番健康院唔pass, 又等半年,唔pass,又等半年。最後 ...

點樣訓練講野?

別墅

WaiKwanWong 發表於 20-3-15 21:47
點樣訓練講野?

當初仔仔鍾意EEAA唱歌,但完全唔講嘢,言語治療師就教我用唱歌去引導佢運用聲音,好似扮下動物聲咁,或者唔唱最尾一個字等佢唱。後來開始有字就教唔同嘅組合,好似名詞+動詞,動詞+地方咁,慢慢愈砌愈長。之後就會睇下圖畫,排圖卡,玩思考遊戲,社交技巧等等。仲有幫仔仔做口肌訓練。

複式洋房

wingsbb 發表於 20-3-15 21:55
當初仔仔鍾意EEAA唱歌,但完全唔講嘢,言語治療師就教我用唱歌去引導佢運用聲音,好似扮下動物聲咁,或者 ...

我個女現家聽到電視播主題曲都會哼下仲會講到類似最後一粒字既音 原來係有用架?等我試下先
ps.我個女現家2歲3個月大但淨係肯叫媽媽爸爸 其他要教佢講先肯跟住講 平時唔會主動講

別墅

mon135 發表於 20-3-18 01:01
我個女現家聽到電視播主題曲都會哼下仲會講到類似最後一粒字既音 原來係有用架?等我試下先
ps.我個女現家 ...

肯跟住講都好好啦!我仔細個嗰陣連跟都唔肯跟,點都教唔到佢講嘢,幾擔心呀…
去上言語治療,好快就見到有進步啦~好彩當初冇等政府...

複式洋房

小朋友進步都好快,最緊要及時把握時間引導佢

首頁

尾頁

跳至