論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

上訴挑戰與僱主同住規定 菲傭:增加休息日被差遣風險
4小時前

在港工作期間遭僱主虐打的印尼女傭Erwiana(右),今日亦現身庭內旁聽上訴案。(伍嘉豪攝)
(蘋果日報)

【更新】

菲傭不滿入境處處長規定外傭必須與僱主同住,2016年申請司法覆核挑戰有關逗留條件,直指相關規定違反《人權法》中禁止強迫勞役的條文。提出申請的菲傭前年被判敗訴,她不服判決,提出上訴,案件今在上訴庭開審。上訴一方強調,同住規定會增加外傭於休息日被僱主要求工作的風險,勞工權益或被剝削。

代表上訴外傭的資深大律師石永泰陳詞指,外傭受勞工法例保障,享有休息日;但同住規定卻增加外傭在休息日被僱主要求處理家務的風險。若無同住規定,外傭在休息日便毋須出現在僱主家中,僱主亦無法差遣外傭工作,外傭面對被剝削的風險便會在本質上有所不同。

石永泰又引用加拿大前妓女Terri-Jean Bedford等人挑戰賣淫法例、直指法例違反《權利與自由憲章》的案例,指當地最高法院裁定刑法規管賣淫的部份條文、包括禁止依靠妓女賣淫收益來生活,實屬違憲。石根據該案判詞解釋,當一個人身為妓女,她便不能合法地聘用保鏢或保安,有關人士亦不能向妓女提供保護服務,妓女原本可享的人身安全權利便會受負面影響,故此條文違憲。石認為,若該地妓女有權聘請保安,本港外傭亦同樣有權於休息日不在僱主家中。

上訴庭副庭長林文瀚指出,外傭申請職位時,已接受必須留宿僱主家中的條件,而僱主違反勞工法例,亦須面對刑罰,質疑上訴一方的理據。石回應指,公法不應強迫外傭與僱主同住,因相關規定會令主僕之間的私人協議失效。上訴一方又謂,只想將外傭同住規定回復至2003年收緊政策前的狀況、即外傭可與僱主協商在家留宿抑或外宿。

副庭長林文瀚今午另提出質疑,指現時外傭於休息日是否均被禁止外出;如果不是,上訴一方的理據將變得無效。上訴庭法官區慶祥亦問,假設外傭的休息日是星期日,她可否在當日午夜、即星期六深夜外出,直至周一凌晨零時才回家?石回應稱,按照他們一方解讀,法例不允許這樣做。

林官及區官再提出質疑,若石永泰所言的規定屬實,那麼,假如外傭獲准連續放假三天、甚至遠赴海外探親,外傭豈不是每個晚上都要返回僱主家中睡覺?石引述勞工處官員的書面供詞,解釋指外傭在受僱的整個時期(whole period)都必須居住(reside)於僱主家中。

代表政府一方的資深大律師余若海則指,即使現時有同住規定,外傭放假時到酒店或朋友家中留宿一宵,均不會被當作「居住」,故兩者有分別。林文瀚亦認同指,暫時未聽過有外傭到長洲留宿度假後,會被指控違反僱傭合約。

上訴人菲律賓籍女傭Lubiano Nancy Almorin今日沒到庭。而在港工作期間曾遭僱主羅允彤虐打至門牙斷裂、全身多處瘀傷的印尼女傭Erwiana Sulistyaningsih,今早曾現身庭內旁聽上訴案。一直旁聽至下午散庭的Erwiana,庭外透露她現居香港,在非政府組織、關注外勞權益的The Mission For Migrant Workers從事實習工作。

案件預計審訊兩天,聆訊明天繼續。

【案件編號:CACV112/18】

記者 伍嘉豪

公爵府

菲傭成日講人權,得一想二,請佢地嘅risk 同costs 越來越高,好多工作態度麻麻,倒不如請其他國家外傭好過

侯爵府

OKC 發表於 20-3-17 19:50
菲傭成日講人權,得一想二,請佢地嘅risk 同costs 越來越高,好多工作態度麻麻,倒不如請其他國家外傭好過: ...

我覺得菲傭比較計較

大宅

負擔到香港既租金出去住都 ok 丫

男爵府

回覆樓主:

呢位Eriwana,初初好同情佢,但受虐到咁仲嚟香港做野。雖然我仲認為佢前僱主有虐待佢,但而家開始覺得當時佢嘅證供有幾多係真

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

整咁多野做乜鬼呀, 想來香港做g, 人工高, 因香港女人地位全世界最高, 香港女人全世界最惡。

大宅

ming1020 發表於 20-3-17 19:52
我覺得菲傭比較計較

絶對係。佢哋連僱主不常用的床、被袋都偷。唉!

禁止訪問

複式洋房

OKC 發表於 20-3-17 19:50
菲傭成日講人權,得一想二,請佢地嘅risk 同costs 越來越高,好多工作態度麻麻,倒不如請其他國家外傭好過: ...
絕對同意,所以我經朋友介绍而家用斯里蘭卡工人姐姐,上工已8個月,正常聽教。

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

請過外傭嘅都知香港現時勞工法例已經對佢哋保障多多,點解班人都仲要咁貪得無厭,你係你打住家工,唔係你做CEO啊。

男爵府

真心覺得佢哋妹仔大個主人婆,佢哋啲性格得一想二,試底線,講大話出神入化
其實好想有僱主工會可以抗衡

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

呢位Eriwana好似變咗工會的人, 乜都有佢份

仲有僱主請佢嗎?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

emt1314 發表於 20-4-28 19:07
呢位Eriwana好似變咗工會的人, 乜都有佢份

仲有僱主請佢嗎?

佢應該唔需要做工人啦,估計果d外傭組織可以用工作簽證請佢做職員,繼續幫助更多工人告僱主

子爵府

PonyMom 發表於 20-4-28 23:00
佢應該唔需要做工人啦,估計果d外傭組織可以用工作簽證請佢做職員,繼續幫助更多工人告僱主

我都唔明,如果香港工作條件咁差,咁咪唔好嚟香港囉! 杯葛香港僱主,唔好嚟香港打工! 自由市埸! 去d 可以外宿的國家打工囉! 冇人逼佢嚟香港㗎!
我剛走的印姐,都講真心話,話香港最好,佢做過Singapore, Taiwan, 佢話佢都叫d friend 嚟香港打工,因假期多,佢話香港假期唔放假有錢收, 台灣放假要扣錢

大宅

比佢出去住, 到時又會話租屋貴, 要加人工, 宿舍環境惡劣唔住得人, 要租獨立單位才配佢身分.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

男爵府

回覆 細姐姐 的帖子

多假又唔知足,成日同香港雇主玩對抗玩法律

禁止訪問

伯爵府

算吧啦
全靠同僱主一起住
香港先守到冇爆發肺炎
否則變了新加玻,外勞宿舍爆發肺炎。

首頁

尾頁

跳至