懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

19年2月17小產(自然流產),
休養咗半年,再開始備孕,啱啱早兩日綠d驗到淺粉紅

舊年11月起日日量基礎體溫,不過排卵後體溫無急速上升,而係緩慢上升,呢個情況應該係黃體素不足,加上上年6週6流鮮血,7週2小產,再加上近幾年m量少咗好多,每次3,4日就完!

今次想早少少做d嘢,想保胎,想驗下自己究竟係唔係孕酮或其它激素唔夠,預早防範

請問咁多位sister有無相關資訊告訴小妹(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

大宅

eemummum 發表於 20-3-18 15:58

黃體素不足的症狀包括:

• 月經不規則,或經血過多
  • 排卵後高溫期只有8-10天
  • 情緒易激動、沮喪、疲勞
  • 身體有腹脹、水腫、乳房疼痛、頭痛等情況

M量少會唔會係貧血, 有無去驗過血?

大宅

tonywkl 發表於 20-3-18 16:13
黃體素不足的症狀包括:
  • 月經不規則,或經血過多
  • 排卵後高溫期只有8-10天

• 我月經算準,通常遲一兩日,最多一個星期,經血唔多。
    高溫期有11, 12,13日(最近3個月)
    腹脹有,好犀利,(本身瘦底43kg,不過個肚好脹,似有咗咁),頭痛就次次黎m都會痛,長期手腳冰冷

早兩三年前因為m血越來越少去咗睇婦科,照咗無生嘢,不過就無驗血

請問係咪可以去一般婦科睇,要求驗血同埋驗激素呢d?

大宅

去化驗所抽血驗孕酮, 再將報告拎去俾婦產科醫生睇, 佢會開補孕酮。
    或者有D婦產科可能有得抽血驗埋。

大宅

eemummum 發表於 20-3-18 16:42
    我月經算準,通常遲一兩日,最多一個星期,經血唔多。
    高溫期有11, 12,13日(最近3個月)
    腹脹有,好犀利 ...

同你一樣,我32歲,自28,29歲開始,經血少左好多,有時少到只有一日要用m巾,之後果幾日用護墊就ok, 為左宜件事,睇左好多醫生,抽血分泌各樣全部正常,問佢地會唔會影響懷孕,佢地話唔會。

西醫角度,只要每月有定期來m就ok, 即使係一滴,都叫來m,佢話可能係身理上嘅轉變,令到m少,但無問題。

不過我都小產左3次,醫生話可能卵子質量麻麻,不過詳細會攞胎兒組織化驗。

大宅

nss711 發表於 20-3-18 17:42
    去化驗所抽血驗孕酮, 再將報告拎去俾婦產科醫生睇, 佢會開補孕酮。
    或者有D婦產科可能有得抽血驗埋。 ...

請問九龍區邊度有?可否比個名黎?定係我search 化驗所就可以搵到?

大宅

Feiangyen 發表於 20-3-18 18:01
    同你一樣,我32歲,自28,29歲開始,經血少左好多,有時少到只有一日要用m巾,之後果幾日用護墊就ok, 為左 ...

其實我覺得係有影響!所以近半年都有睇中醫調理,睇咗好多個都唔見效

大宅

eemummum 發表於 20-3-18 19:00

其實我覺得係有影響!所以近半年都有睇中醫調理,睇咗好多 ...

我都係啦,中醫都睇過好多,都係無咩用,放棄左。我聽人講食阿士匹靈,啲血量會增加好多。我自己未試過嘅。

本身之前睇有個生育醫生講,下次預孕時,可以試服用低劑量阿士匹靈,唔會有副作用,而且幫助著床,因為佢驗到我甲抗少少高,有機會阻礙BB血液循環,今次一驗到有,即刻食,可惜到7w都係無左,又要從其他方面入手,再睇下咩問題

複式洋房

Feiangyen 發表於 20-3-18 19:51
    我都係啦,中醫都睇過好多,都係無咩用,放棄左。我聽人講食阿士匹靈,啲血量會增加好多。我自己未試過嘅 ...

阿士匹靈唔係令血增加,係因為阿士匹靈有增厚子宮內膜的功能,同食雌二醇差不多功用。月經不唔多係因為本身內膜都唔長 ,有機會本身貧血,食鐵保養,在月經後食含雌二醇的野都可以增加內膜厚度,內膜不足8mm成功著床機會減低。

別墅

eemummum 發表於 20-3-18 15:58

我系美邦驗左,佢要黎M後第21日抽血,一定要第21日.

大宅

Feiangyen 發表於 20-3-18 19:51
    我都係啦,中醫都睇過好多,都係無咩用,放棄左。我聽人講食阿士匹靈,啲血量會增加好多。我自己未試過嘅 ...

生育醫生?你去咗睇不育?之前爬過好多文,好多人話小產可以去台灣驗免疫力!

大宅

ann520 發表於 20-3-18 21:06
    我系美邦驗左,佢要黎M後第21日抽血,一定要第21日.

(emoji)不過我宜家啱啱有咗,唔驗得?

別墅

eemummum 發表於 20-3-18 21:28
    (emoji)不過我宜家啱啱有咗,唔驗得?

有左就唔洗驗住啦,好好安胎,除非流啡等就同醫生講,有d會同你打油針。

大宅

ann520 發表於 20-3-18 21:29
    有左就唔洗驗住啦,好好安胎,除非流啡等就同醫生講,有d會同你打油針。
    ...

其實我上次7週小產咗,驚自己孕酮唔夠,想提早驗下,萬一係真都及時補救

別墅

eemummum 發表於 20-3-18 22:16
    其實我上次7週小產咗,驚自己孕酮唔夠,想提早驗下,萬一係真都及時補救
    ...

你小產前照到胎位嗎?因為我都系5週時化學左,我未驗到有b前都做左檢查說黃酮略低,所以我買左聖潔莓食。

複式洋房

eemummum 發表於 20-3-18 18:59
    請問九龍區邊度有?可否比個名黎?定係我search 化驗所就可以搵到?

去嘉賓大廈12/F 仁x walk in驗P4,即孕銅,大約兩百幾三百。三點前抽血,即日有報告,電郵俾你。

對於孕銅不夠的可以吃黄體銅補充,也可打黄體油針。這些對做ivf的人習以為常,也會有藥傍身,所以很平常,很多人都要補黄體的。

大宅

eemummum 發表於 20-3-18 21:26
    生育醫生?你去咗睇不育?之前爬過好多文,好多人話小產可以去台灣驗免疫力!
    ...

好遠呀,香港政府醫院睇算啦,婦科醫生今日幫我寫左信去瑪嘉烈希望幫我詳盡檢查。聽人講好似會check 免疫力,唔知政府醫院會check成點

大宅

ann520 發表於 20-3-18 22:20
    你小產前照到胎位嗎?因為我都系5週時化學左,我未驗到有b前都做左檢查說黃酮略低,所以我買左聖潔莓食。
    ...

有胎囊,閃閃都未有!我無做檢查,自己量基礎體溫,排卵後升溫慢,黎m前下降慢,連續3個月都係咁,網上話係黃體素不足!

大宅

Wecarebb 發表於 20-3-18 22:51
    去嘉賓大廈12/F 仁x walk in驗P4,即孕銅,大約兩百幾三百。三點前抽血,即日有報告,電郵俾你。

對於孕 ...

唔該曬吖!好詳細!

別墅

eemummum 發表於 20-3-18 23:22
    有胎囊,閃閃都未有!我無做檢查,自己量基礎體溫,排卵後升溫慢,黎m前下降慢,連續3個月都係咁,網上話 ...

哦,去驗下,再中醫調理下

首頁

尾頁

跳至