跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我BB是在平安夜出世,昨天剛剛五個月。
他現在約7.3kg算中碼BB吧!
~他上星期剛學懂反身,一放低就反,他好像知道學了 新嘢,反得好開心,但當爬得太久又反不過來就會求救。
~他在早兩天開始可自已吃奶(6-7oz),只要當他跌了奶瓶才幫他拾起(一、兩個月開始就想自已食,但吾夠力。)
~很愛笑,特別是見到公公和Daddy,有時會專登吾願望人,好似睇你吾見、聽你吾倒,好攪笑!(起初我還擔心他聽覺有問題呢!真係能比佢嚇親!)結果緊係比人攪到發忟憎啦!!
勁鐘意Jump,jump到你手軟,想放低休息都吾得。

其實BB愈來愈可愛,開能始同人溝通,成日"兒衣鵝鵝" 超攪笑!

得閒來我個Blog參觀丫,有BB"D"相。
http://hk.myblog.yahoo.com/pyjunjun/article?new=1&mid=886

我大仔參加暑期興趣班的資料,D畫超靚
http://hk.myblog.yahoo.com/icstation

男爵府

魅力公主 7周年華麗國民

恭喜ar~
我bb細你個個一日~

民房

你好呀.....我仔仔叫jimmy, 佢都係平安夜出生.....佢係我地第一個小朋友.....我睇到你個blog, 你仔仔眼大大好可愛, 佢好多頭髮呀.....好烏黑呀~~~~~

別墅

原帖由 dominicwai 於 09-5-30 18:30 發表
你好呀.....我仔仔叫jimmy, 佢都係平安夜出生.....佢係我地第一個小朋友.....我睇到你個blog, 你仔仔眼大大好可愛, 佢好多頭髮呀.....好烏黑呀~~~~~

Hello,我仔仔都係平安夜出世傢,祝各位bb都健康,快樂.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我個女係boxing day出世, 但就冇你個b咁叻. 佢而家都未識反身又未識自己攞奶樽. 有時我會安慰自己佢係早產B(35w), 如果扣番5W, 佢而家先4個月, 要俾多D時間佢. 但有時, 見到其他5個月BB已經識嘅嘢自己個B都未識, 有時都幾擔心.

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我個仔30/12出世,佢都係早產B(早左一個月),上星期先返健康院做四個月進度檢查,姑娘都係話早產B要用預產期計進度,唔可以就咁同果D同期BB比較,如果用四個月計,佢進度合格仲係中碼B,我個仔就已經可以自己反身,但size同期BB比較就真係變左細碼

原帖由 tantanmama 於 09-6-1 16:19 發表
我個女係boxing day出世, 但就冇你個b咁叻. 佢而家都未識反身又未識自己攞奶樽. 有時我會安慰自己佢係早產B(35w), 如果扣番5W, 佢而家先4個月, 要俾多D時間佢. 但有時, 見到其他5個月BB已經識嘅嘢自己個B都未識, 有 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原帖由 HappyDay2008 於 09-6-1 17:01 發表
我個仔30/12出世,佢都係早產B(早左一個月),上星期先返健康院做四個月進度檢查,姑娘都係話早產B要用預產期計進度,唔可以就咁同果D同期BB比較,如果用四個月計,佢進度合格仲係中碼B,我個仔就已經可以自己反身,但size同期BB比較就 ...

我上星期返健康院時姑娘都有咁同我講. 我個b都符合4個月嘅進度, 叫我唔洗擔心. 但有時見到我個女果兩隻牙仔, 就好疑惑我應該當佢係4個月定5個月好. 連牙仔都有,係咪代表佢嘅發育進度已到咗5個月呢?但佢能力又只得4個月乜都唔識, 有時真係好擔心. 唯有多d安慰自己, 多d同bb練習. 慶幸bb健康好好, 已經追番磅, 係個中碼bb, 佢出世生長線得3, 而家有50喇.

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我諗如果BB一直有增長就OK,最緊要健康,將來讀書其實能力都唔會和同期小朋友差唔得好遠。

原帖由 tantanmama 於 09-6-1 17:35 發表

我上星期返健康院時姑娘都有咁同我講. 我個b都符合4個月嘅進度, 叫我唔洗擔心. 但有時見到我個女果兩隻牙仔, 就好疑惑我應該當佢係4個月定5個月好. 連牙仔都有,係咪代表佢嘅發育進度已到咗5個月呢?但佢能力又只得4 ...

首頁

尾頁

跳至