自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

luckybaby2011 發表於 20-3-20 11:52
朋友點會單純初初諗住有著數就真啦
得返10000用果個係佢老公喎
朋友就係咁單純~
一開始6299話有層樓俾佢地, 佢就以前免費俾佢住
佢唔洗俾, 但佢老公要俾,
變相佢有一大舊人工要俾返屋企,
溝埋既, 即係間接要個新袍俾$ 6299
佢呢D 唔叫蠢係咩
老人家都係精先有2層樓渣手過世
係我就唔會幫人供樓

子爵府

回覆樓主:

根本當初一開始就唔應該要老爺奶奶間屋,咁佢租出去有收入㗎嘛,你諗都諗到啦嗰嚿錢比佢地當生活費養老都好呀,住左入去當然要交租啦。
自己買自己話事又唔駛人面色,層樓又係自己既,當投資都好啦, 而家偷雞唔到蝕渣米。
而家慢慢睇下樓,啱就買左搬啦,止蝕呀

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

abbs 發表於 20-3-20 10:44
唔覺得過份。
兩夫妻夾埋搵成7萬,至俾$18000 父母,仲有層樓住,問心真係唔算多 ...

我朋友好大洗...問題係C6老豆老母攞左佢18000,自己C6剩返一萬....

大宅

回覆樓主:

如果我係新抱,都會覺得俾99 昆左,我唔覺得呢個新抱想佔99便宜,如果一早知係咁,倒不如99繼續收租,我攞裝修嗰幾十萬做首期,揀自己鍾意嘅地區,屋苑,自置物業仲有機會升值,依家2頭唔到岸

男爵府

過去已不可追﹐唯有等你朋友生完, 所有野穩定晒後﹐出去買樓再搬出去﹐一定要教你朋友要先X後奏﹐不過預左會嘈一獲。

子爵府

回覆樓主:

明白你朋友唔甘心的原因。
感覺係你朋友當初以為6299好錫佢地才咁做,點知最後發現自己笨左。。。
個落差好大嘅。。。
如果有機會,住幾年出面買間話係為方便工作,校網等等。。。兩公婆名。。。
又或者子彈夠嘅宜家就買間屋仔自己名自己收租/ 供,我估朋友6299咁精明,朋友都係儲多些私己自保好些。

大宅

回覆樓主:

你朋友奶奶最醒目,層樓又冇轉名,隨時賣左都冇佢符,如果不幸離婚,你朋友到時就咩都冇,明明兩公婆可以買樓有自己名,有自己資產,但宜家變左租樓,如果係我,會同老公商量搬走

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

rosalaw 發表於 20-3-20 10:23
有點長篇....是我的朋友...
她老公搵二萬八,自己搵三萬尾;62退左休,99開舖,有兩層供完既樓;一層自住, ...

其實6299 都唔係好過份。
佢地只係老土在一開波唔講明冇了租金收入, 要個仔俾返租姐。
實情佢地兩老都係想個仔住近D , 有照應, 佢地都少了收入。

作為新抱,係會有啲唔開心。
不過, 當小朋友第日出世,佢就知有99有照應, 好好多了。
雖然話會請工人, 但工人既野, 話唔埋, 好多時可能要靠99幫手架。
你朋友第日就知, 家有一老如有一寶。
當然, 99要退休長湊就唔好喇, 最好自己請工人啦~ 99做BACK UP好了。
長湊, 又要加家用, 而且唔合意, 又冇得出聲, 隨時婆媳關係惡化。

朋友老公係咪獨子呀?
如果係, 即使冇轉名, 兩老百年歸老, 兩層樓都係留俾個仔啦~
如果頂唔順家用, 咪叫6299 拎一層樓做逆按揭囉!

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

回覆 littlefunpig 的帖子

99收開二萬幾租你朋友兩公婆好意思白住架?
而家至多叫以為有著數但著數少左,
覺得唔值啫,其實咩叫幫人供樓?
分別係俾出面業主賺定係俾99賺啫
99叫收順左架啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

breadcheung 發表於 20-3-20 11:15
回覆 rosalaw 的帖子

係咪月華街d洋樓?我覺得你朋友兩公婆開頭有d貪心,人地收開二萬幾秵,亦係主要收入 ...

講得岩 呢d叫捉蟲

子爵府

rosalaw 發表於 20-3-20 12:03
我朋友好大洗...問題係C6老豆老母攞左佢18000,自己C6剩返一萬....

個問題係現實同你朋友嘅期望有所落差,原先預計可能少少錢就有屋住,自己兩公婆可以另外儲錢,睇住個樓市嚟食。

好似其他人問,樓主朋友嘅老公有冇其他兄弟姊妹⋯⋯

水晶宮

rosalaw 發表於 20-3-20 12:03

叫你朋友唔好咁大洗囉,$18000屋租連家用已經好合理,朋友夾D可以幫輕下老公,之前連老公比幾$家用都唔知,呢個老婆算到盡

禁止訪問

大宅

如果可以的話快啲搬走,本身層樓樓齡大,住都唔長久,適合出租多點
自己住新啲無咁多麻煩野,長遠計點都係買多層實際啲

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

$18000屋租連家用仲想減 兩公婆加埋揾7萬
唔好咁啦

珍珠宮

kcwss 發表於 20-3-20 12:14
係唔係要轉埋名間屋比新抱,先叫正常

又唔洗咁極端
唔好阻住啲後生買樓就得啦
啲後生又唔係冇能力。。

水晶宮

她老公搵二萬八,自己搵三萬尾;62退左休,99開舖,有兩層供完既樓;一層自住, ...
老爺奶奶呢類所謂恩惠,等他們仙遊先分到都未遲。一日未轉名,間屋都未係業主,做不到轉按投資。
我係樓主的話,晨早不要,自己二公婆買。老公比幾多家用他話事,我不干涉。二老想仙遊後送樓就立平安紙。不阻他們。自己生仔自己請工人。

佢哋識計數我都識計數。

仲有,如果知道係借用,更加不會比幾十萬豪裝。省回買樓仲好。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

間屋真係收開兩萬幾租?

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 20-3-20 12:10
回覆 littlefunpig 的帖子

99收開二萬幾租你朋友兩公婆好意思白住架?

不過咁
如果一開始攤開來講
就唔會條氣唔順
好多人真係唔中意同老爺奶奶有錢銀瓜葛既。。。
我又幾理解樓主朋友
真係寧願益外人㗎喎

而家情況係焗住租奶奶樓
既然老爺奶奶都當大家係業主、租客
講下價都好正常嘛
有啲JM啲反應真係好大個光環
講到好似啃老咁
咪完全印證點解有人會益外人都唔益老爺奶奶囉

首頁
23456...11

尾頁

跳至