時政擂台

跳至

首頁
34567...10

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

真係好諷刺,一班成日話唔信中國既信息,自認比中國先進,國民質素又高既西方國家,睇死中國控制唔到死得人多,解決唔到疫情,但轉頭自己爆出嚟既時候就跟住中國既措施來防疫,乜嘢叫自打嘴巴,完美體現。

侯爵府

echoprimera 發表於 20-3-25 18:07
李文亮醫生的悔過書你看過了沒有? 他現在死了,國家肯為他平反了!

已平反了.
去google下啦, 係佢過身後不久北京發文了.

男爵府

花生蘿蔔 發表於 20-3-25 18:19
今次嘅疫情,反而令我知道消息流唔流通,同是否民主冇關係,民主國家一樣可以掩耳盜鈴,用佢嘅方法操縰人民 ...

美國就係所謂民主國家

侯爵府

wln 發表於 20-3-25 14:47
新聞自由的可貴
今次係表露無遺

絕對認同

但要小心放假消息、假新聞, 這些最可恥

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-25 21:36
你用一啲不可預知嘅情況去譴責中國,我覺得唔太合適,對中國亦不公平,正如,多個西方國家早喺中國通報時 ...

中肯!
不過對於一些只識吠嘅門口狗,你講咁多,佢哋都係唔明的!

DoReMi媽媽    發表於 20-3-26 15:46

侯爵府

echoprimera 發表於 20-3-25 19:44
唔好比較其他國家係防疫、抗疫上做得比自己差, 就自我感覺良好吧.
小朋友成績差你向佢了解點解做得不好 ...

人無完美

就當中國最初反應得遲, 甚至乎當隱瞞, 但之後中國在控制疫情的確是做得很好

難道最初做得不好, 就抹殺之後的努力及有目共睹的成果

你小朋友今次考試成績唔好, 是否之後有進步, 都不值得讚?仲要不斷提住佢考得不好那次

大宅

amylo91543 發表於 20-3-25 23:50
手機在中國流行,武漢千幾萬人,無人用手機發放任何消息同外界接觸,你就知道死亡人數不是預計之少, 誰是 ...

請問你何以見得呢?你有親戚喺武漢話唔可以發放到訊息嗎?定睇毒果新聞?定聽朋友講?個個要喺屋企防疫,想佢地發放咩訊息呢?如果你認為中國發放所有訊息都一定係假嘅,咁有証據咪拎出嚟囉!又係831死六個人但全部冇家人,親戚朋友嘅?

侯爵府

CHUIPING 發表於 20-3-25 22:43
但呢個小朋友确實成績最好wor, 點解仲要踩個小朋友吾够好?

因為個小朋友唔係佢親生㗎嘛.

侯爵府

tikman321 發表於 20-3-25 23:37
你邊樹見我話5講得?就算中国抗疫做得好,但我都想香港有民主自由,暫時5想被洗腦民主有幾差。
...

香港喺個自由到不得了嘅地方

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

DoReMi媽媽 發表於 20-3-25 21:36
你用一啲不可預知嘅情況去譴責中國,我覺得唔太合適,對中國亦不公平,正如,多個西方國家早喺中國通報時 ...

對!而且老尾應該去年九月已經有個案,只是掩蓋唔公佈!如果一早公佈,全世界都會提高警覺!就唔會造成現在咁多人感染及死亡!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

侯爵府

手機在中國流行,武漢千幾萬人,無人用手機發放任何消息同外界接觸,你就知道死亡人數不是預計之少, 誰是 ...

邊個同你講, 武漢冇人用手機發放任何消息同外界接觸?

侯爵府

Onlok 發表於 20-3-25 23:59
唉…可悲,我哋自己香油人都有份笑自己人

開初我都覺得係咪over react咗, 但我都有買定口罩及消毒用品, 係1月10号嘅事,當時台灣口罩$68/盒.只係無諗過廁紙都...不過姐姐在搶購廁纸潮之前已多買一条過年. 米也是.
心裡說不,身體卻很誠實. 係咪叫危機意識呢?!

男爵府

民主大國美國今日可否告訴你们真相?大家思考下。

CDC承認之前死於流感的人有實際是死於新冠肺炎,可非告訴美國國民真相!究竟有多少人是死放肺炎而不是流感?,0號病人是在那時發生?在那個州?

子爵府

醒目開學勳章

你作嘢都搵吓資料呀
武漢人日日用手機拍片去抖音, YouTube 都有得睇, 你唔睇就當冇消息存出。 自己係到呃自己。
唔啱聽世衛就係垃圾, 美國廢材總統係咩, 日日發表會講大話。
你哋YC真可笑, 活在井底吓嘛。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁如果我同你講中國死淨你同我咁嘅結果你係唔係會信呀?(講錯你應該覺得自己唔係中國人)
好明顯你根本就無上過中國網,或者大紀元先係你杯茶

侯爵府

wln 發表於 20-3-25 14:21
新型冠狀病毒肺炎疫情肆虐全球,而在意大利至今累計超過60,000宗確診個案及6,000多人因肺炎而不治。但有一 ...

民主國家係講俾大家睇(只係願景)但大家都受. 大陸就做俾大家睇,有图有文但就係無人信. 出把聲無成本, 抗疫真要出好多力, 邊個願意付?自己諗下啦.這個才是核心...有誠意做才做得好. 香港政府一樣也做得很好呀.

子爵府

同一邏輯,香港點解無名人確診?因為香港瞞報?

公爵府

siulili 發表於 20-3-25 22:56
因為個虎媽會話: 你有咩咁叻? 今次考第一只因為其他人考得差之嘛。

因為虎媽一向對個小朋友吹毛求疵,永 ...

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 20-3-25 23:36
冇錯,西方國家,有埋中國示範,都尚且未能控制疫情,中國,係由零開始,我係唔明,點解要對中國咁嚴苛, ...
因為西方對狗特別關愛, 人都要禁足,但放狗可豁免, 所以狗狗特別愛西方國家啩,只會吠中國和香港政府。

DoReMi媽媽    發表於 20-3-26 15:48

水晶宮

無人發放消息同外界接觸
你有無上youtube抖音睇過呀?
其實而家喺大陸可以翻牆架,如果政府隱瞞死左好多人,要爆料實做得到。

首頁
34567...10

尾頁

跳至