自由講場

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地會知的...只係聽唔聽而已

子爵府

大廚勳章

回覆樓主:

我姐姐話留係屋企唔出街

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

https://www.facebook.com/4072450 ... 71130566422447/?d=n

菲律賓領事館 重要通告

截至昨日為止(3月24日) 在港菲傭已有 7人確診新冠肺炎,請僱主轉發此領事館最新消息 給菲傭姐姐, 並說明期望她未來兩星期內盡量留在家中休息,停止出外聚會, 以策安全。😷😷

There are now seven (7) Filipino COVID-19 positive patients undergoing treatment in various hospitals in Hong Kong. Philippines Consulate advice all Helpers to "Stay At Home" & avoid gathering in the coming 2 weeks on their rest days. Keep Social Distancing!! 🖐🏼🖐🏼
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 20-3-28 10:08
其實我覺得呢條例其中要針對的就係呢班僱工
講真而家好多香港人已冇聚會及聚餐
唯獨班姐姐

是!最大隱憂!

子爵府

DorothyTsang 發表於 20-3-28 09:42
星期日凌晨就開始禁止四人聚集,咁外傭放假鍾意一大班人,咁又算唔算犯法呢?
同埋領事館有否通知在港外傭 ...

應該有通知。我個agent 通知左我之於用通知左姐姐。

各位雇主可以比以下呢二段印尼文同埋菲律賓文嘅翻譯俾你哋嘅姐姐睇睇. 希望佢哋唔放假或勸喻佢哋去啲冇咁多人嘅地方. 因為佢哋有機會增加疫情擴大的風險。

男爵府

我個姐姐都係唔肯留在家,激死人

水晶宮

張胡太太 發表於 20-3-28 16:14
我姐姐話留係屋企唔出街

好姐姐

水晶宮

sky_blue618 發表於 20-3-28 17:12
我個姐姐都係唔肯留在家,激死人

Oh no

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

梗係唔得啦

男爵府

lovelybaby2015 發表於 20-3-28 10:08
唯獨班姐姐

我家附近一條街已經有兩個教會,一星期兩次聚會,全香港加加埋埋可能重多過啲姐姐。部份人聚會之後還要去餐廳食飯,繼續聚集吹水。

水晶宮

當然計佢地啦,外傭消息好靈通的。

子爵府

afternoontea372 發表於 20-3-28 17:30
我家附近一條街已經有兩個教會,一星期兩次聚會,全香港加加埋埋可能重多過啲姐姐。部份人聚會之後還要去 ...

教會沒有豁免,因此也不可以多於4人聚會,所以教會應該會停止聚會。

男爵府

boaangel 發表於 20-3-28 18:23
教會沒有豁免,因此也不可以多於4人聚會,所以教會應該會停止聚會。

但教會係私人地方,法例管唔倒。

男爵府

呢個印尼領事館Fb上載,可俾姐姐睇
https://www.facebook.com/137217173136500/posts/1347070738817798/?d=n

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

唯獨班姐姐

首頁

尾頁

跳至