自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

bettylovingbb 發表於 20-3-30 01:18
大部份美國人只會理會自己國家嘅事, 外面世界嘅嘢佢地係唔多理咁多嘅, 至於美國政府有冇參考其他國家真係 ...

呢d野當然係政府責任啦,有前車可鑑都唔理,就要自己承擔責任

琥珀宮

畀面勳章

cattz288 發表於 20-3-30 02:22
其實呢樣又有問題! 打得都係有事喇

有人仲想美化BJ 話係政治手段,但事實係真係唔會理自己國民生死

珍珠宮

bettylovingbb 發表於 20-3-30 00:13
大陸冇槍但去医院找医生晦氣打死医護嘅新聞我就見過好幾次. 其實有冇槍都係其次, 國民質素先最緊要
...

的確是這樣,這樣的刁民,要重罰!中國是個發中國家,改革開放只有四十年,整體人民質素還有待提升。中國要繼續努力改進。

至於富裕發達國家美國每年的校園槍擊案頻發,多少年輕人被無辜殺害,不少還是毫不相識,無怨無仇的。常年如此,大家已經習以為常。這樣的國情,全球唯美國獨有。

男爵府

平平常常 發表於 20-3-30 09:34
的確是這樣,這樣的刁民,要重罰!中國是個發中國家,改革開放只有四十年,整體人民質素還有待提升。中國 ...

大陸都有好多獨有國情係其他國家冇嘅, 不過我唔係當地生活, 我就冇謂多言了.

珍珠宮

bettylovingbb 發表於 20-3-30 00:19
HK都係上次Sars有左經驗先做得咁好啫, 如果唔係, 今次新冠咁勁, 香港人口密度又咁高, 我都唔敢想像HK會變 ...

你說的很對!有時候福禍相倚,不好的事情也有教育意義,有它正面警惕的作用。香港2003年經歷過非典疫情,所以提高了對於傳染病的警惕。

美國也經歷過2009年豬流感,死的人比非典還要多很多,不過美國當局好像不當什麼回事,一開始就沒有想過控制傳播,所以沒有警惕。這次他們最初兩個月以為也是一個大型流感,所以採取了以往慣常的做法,沒有一開始就嚴格檢測,隔離。官僚因循守舊,自我中心,對於國際醫療事件關注和了解不夠。

男爵府

bettylovingbb 發表於 20-3-30 09:42
大陸都有好多獨有國情係其他國家冇嘅, 不過我唔係當地生活, 我就冇謂多言了.
...

此言差矣,e度d人5係住外国,只係睇過下d報導,聽過下人講,就對外国非常多言。

男爵府

tikman321 發表於 20-3-30 09:46
此言差矣,e度d人5係住外国,只係睇過下d報導,聽過下人講,就對外国非常多言。
...

大家唔同修為, 我都費事同佢地講咁多

珍珠宮

其實香港都唔系特別幸福,英國都唔系特別差。如果香港好似英國咁爆到咁,一樣要留系屋企休息先,等入院。
真系慘我覺得無醫生護士會唔想救,只系救唔到,無咁多床位,想安排都安排唔到

大宅

回覆樓主:

嘥鬼氣,人哋首相,皇室,確診咗都係家中隔離,食住成藥, 仲話居住喺英國,唔係應該已經習慣咗人哋個醫療系統係咁行㗎咩, 鬧乜鬼

伯爵府

香港已經無床位啦!確診都未入得呀
醫療頂唔住時都好難講

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

appledai 發表於 20-3-30 00:29
不止是醫療崩潰。英國早期等待全民免疫,就是不作為。武漢醫療崩潰,舉全國之力去救,幾萬醫護到武漢。如果 ...

就算中國想幫,你認為班黑護會合作?班黑護自覺高人一等

水晶宮

OKC 發表於 20-3-29 19:54
好彩後尾好番!明白點解咁嬲。

林百欣養子林建康係英國發燒無得睇醫生,後來在家中失去知覺先至可以入院, ...

香港巨嬰不知福
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

認為e班係黑護,有病千其吾好同人爭去醫院,醫病,如果醫護係e個時候要求加人工,佢地就係黑護,佢地只係要求封關,e加有肺炎病人都未有牀位入院醫病,申報:我冇親朋親戚係醫護人員,要插就插D要家居隔離人仕,仲要通街走,如果佢係戴菌者就容易傳染,全世界有排都過吾到正常生活.

子爵府

zxzx 發表於 20-3-29 21:28
香港名人去到英國都咁,不過唔知查太子同BJ 係咪都係屋企歐足七日呢!

香港名人去到咪又係一個小人物, 在英國人眼中 有乜咁巴閉, 不過我又唔信 查理斯 同英國首相 冇打尖檢測。 呢啲先至係有權有勢嘅人

子爵府

首相皇室一定有特權,係百姓唔知遮!以前港英時代Jardine怡和咪一樣壟斷香港經濟命脈,點會無特權?

侯爵府

ddkaka 發表於 20-3-29 19:16
女兒發燒冇醫院收!鮑起靜爆粗鬧英政府
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20200326/mobile/bkn-2 ...

去得外國定居就要接受人哋政府係咁嘅政策

無事時就外國月亮特別圓

水晶宮

green_flower 發表於 20-3-29 20:41
香港真係好好,希望啲人珍惜,唔好再破壞,橫觀全世界,搵唔到一個地方比香港更好!
...

有同感,希望疫情過後,香港人更珍惜我哋呢個家

公爵府

首頁

尾頁

跳至