夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

easka 發表於 20-4-2 08:29
我有好多次想同佢傾,但次次都好似單向咁,冇咩回應,可能男人唔會比回應人,但我覺得人地講嘢最少要留心 ...

你指既想同佢傾係傾咩, 傾你地之間既關係? 定係傾閒計?
如果傾你地之間既問題, 我唔建議成日傾, 因為女人一講呢d話題好多時都會充滿怨氣,
對男人黎講其實好煩, 因為你講完佢都唔知你到底想佢點做,
當你講得多慢慢係佢心裡面留左個煩既印象之後就好難傾計架啦,
如果連傾閒計佢都唔應你可能就係因為你係佢心裡面已經留左個煩既印象,
你講咩佢都覺得煩所以hea你, 又或者因為你地已經太耐冇傾閒計,
就算想傾一時間都唔知由邊度開始傾起, 就好似過年見到親戚咁,
想搵野傾又唔知傾咩就變左不停問對方既野, 但對方講你又唔知件事既背景,
要講又太長篇就唔想講, 結果只係拋出一個敷衍既答案甚至唔答......

男爵府

vdici 發表於 20-4-2 14:53
你指既想同佢傾係傾咩, 傾你地之間既關係? 定係傾閒計?
如果傾你地之間既問題, 我唔建議成日傾, 因為女人 ...

同意你講嘅我其實同樓主講嘅傾計就係你講嘅傾閒偈~兩個人如果係有交流~就算唔係成日見~都自自然然有嘢講~我就係想樓主明白~幫個老公做呢樣做嗰樣唔代表係愛嘅表現~要真正關心下個老公嘅感受~男人唔會覺得個老婆做好晒家頭細務就係愛佢

大宅

mingmama 發表於 20-4-2 15:44
同意你講嘅我其實同樓主講嘅傾計就係你講嘅傾閒偈~兩個人如果係有交流~就算唔係成日見~都自 ...

其實要同老公好似朋友咁傾計唔容易, 真係要花好長時間去了解佢身邊既人同事,
要知道佢身邊發生緊咩事真係要好上心先得, 盡量跟但跟唔晒唔需要太執著,
最重要係要知道老公脾性同習慣, 幫老公做晒家頭細務老公都可以感覺到愛,
但前提係你做既係佢想要既, 例如好似樓主話會問老公食唔食野飲唔飲湯,
如果老公放工返黎係慣左想食d野, 咁問佢會覺得係關心, 但如果佢放工返黎好攰淨係想沖涼訓教,
咁問就係多餘, 問得多多餘問題就變左煩, 同埋要識得揀野黎做, 沖涼幫佢開爐拎換既衫呢d野做左其實佢未必留意到,
就算留意到都唔會覺得有咩特別, 最好就係揀d佢唔鍾意做/佢覺得麻煩既野幫佢做左佢,
又或者做d會令佢感覺到溫暖既事, 例如老公好鍾意放工返黎一開門就見到我,
即係果種有人等佢返屋企既感覺, 所以通常聽到佢開門我就算忙緊都會伸個頭出黎望下佢

男爵府

vdici 發表於 20-4-2 17:12
其實要同老公好似朋友咁傾計唔容易, 真係要花好長時間去了解佢身邊既人同事,
要知道佢身邊發生緊咩事真係 ...

係呀我都係聽到我先生開門我就走出嚟叫佢~其實呢啲小動作會令佢覺得好窩心我先生講過佢娶老婆返嚟唔係要搵個人代替佢阿媽~要搵個人服侍佢~而係想搵個人陪伴佢

男爵府

回覆 easka 的帖子

咁又確係辛苦,一個女人要兼顧咁多嘢難免態度差啲,樓主加油

大宅

mingmama 發表於 20-4-2 17:36
係呀我都係聽到我先生開門我就走出嚟叫佢~其實呢啲小動作會令佢覺得好窩心我先生講過佢娶老 ...

冇錯, 好多人混淆左老婆同阿媽既分別, 最初一齊住果時我成日忙到一頭煙咁,
成日係屋企走來走去, 之後老公同我講叫我唔洗咁緊張, 我唔係工人係佢精神支柱,
話我咩都唔做都唔緊要, 我唔做就佢做, 總之佢每日放工返黎見到我開心對住佢笑就夠,
當然我都唔會咩都唔做, 但佢呢句說話提醒左我佢在意既唔係屋企有冇塵,
而係佢返到黎我有冇對佢笑

大宅

vdici 發表於 20-4-2 20:32
冇錯, 好多人混淆左老婆同阿媽既分別, 最初一齊住果時我成日忙到一頭煙咁,
成日係屋企走來走去, 之後老公 ...

的確係,眼見,有時結得婚耐,因為種種原因,好易遺忘咗老婆個身份。
9成都拒絕,其實係好傷人。有時去到某個位,過咗就過咗,真係吾係想傾就傾得番

男爵府

yurijm 發表於 20-4-2 12:09
其實呢個做法會弄巧成拙喎
你老公就係因為你忽略佢、冇理過佢生理需要而同你離婚
你仲話因為小朋友 ...

我咁講唔知岩唔岩,我地做女人生左之後就代入了媽媽既角色,冷落了老公,得閒過跌吉網望一望,好多男人個邊呷老婆唔俾,當然有d 係搵食藉口,有d 可能係真。男人都需要人關心,但做左阿媽既女人,就忘記了而且當個老公係工人咁使。
男人覺得沒有人尊重自己咪越行越遠,如果身邊有誘惑出現就更加無得返轉頭。
所以湊仔有時都要搵其他人幫手,搵番兩個人相處既時光,男人不會覺得自己是工人,或者係隊友一個,而係當初佢心甘情願娶番來個個俾佢開餐個個女人。

子爵府

回覆 Babyfungmama 的帖子

100% 同意你講"入得廚房出得廳堂上得大床"

男爵府

綠茶新地 發表於 20-4-3 01:16

我咁講唔知岩唔岩,我地做女人生左之後就代入了媽媽既角色 ...

跌吉網雖然X公同膠貼多,不過有時真係要去睇下部分男人架心聲再睇下自己有無咩做得不足同改進,條路會易行好多

男爵府

Ava000Ava 發表於 20-4-3 15:48
跌吉網雖然X公同膠貼多,不過有時真係要去睇下部分男人架心聲再睇下自己有無咩做得不足同改進,條路會易行 ...

絕對同意,呢個叫換位思考,係bk 我地永遠得女人角度分析,不如樓主將個post 放過去跌吉網或者會有其他新既思維。

子爵府

樓主,不如現在先讓你們二人真正冷靜一下,這幾天不要再找他,否則他只會覺得你好怕離婚而不停找他,而非真正反省,隔一兩天whatsapp他問候下,講下個仔的窩心事比佢聽,反省自己一兩句,吾好比咁大壓力佢,你的懺悔佢先聽得入耳,我估你們之前的關係,真令佢好難受,對老公態度差我以前都試過,直到有一日我見到我朋友同佢老公講嘢的態度係講野,才驚覺自己自仔女出世後經常呼喝我老公,責罵佢對仔女照顧不好,但我老公由day one相識日到今天16年都系好容忍我,而家回想之前果段時間佢放工返屋企係真係冇笑容,好在真係發現後即時自己檢討,我們關係仍然十分恩愛,每日互相掛念

子爵府

樓主,找一個好時機同老公平心靜氣傾吓,也請你要有心理準備,真心希望你可圓滿解決,一家團圓融洽相處。

大宅

babemom 發表於 20-4-11 12:33
樓主,找一個好時機同老公平心靜氣傾吓,也請你要有心理準備,真心希望你可圓滿解決,一家團圓融洽相處。
...

佢搬左出去,我唔知點搵好時機(emoji)

http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=1044297&do=album&picid=1454091

大宅

babemom 發表於 20-4-11 12:22
樓主,不如現在先讓你們二人真正冷靜一下,這幾天不要再找他,否則他只會覺得你好怕離婚而不停找他,而非真 ...

我差不多日日whatsapp 問佢有冇食飯、放左工未丫咁

http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=1044297&do=album&picid=1454091

大宅

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章

樓主,我都試過,我好明白你,我當時仲要湊兩個,又要餵人奶,又要做家務,半夜又要餵奶,性生活真係完全唔想,但老公有晚對我大發脾氣,半夜仲叫醒埋兩個囡叫佢哋起身,趕我哋去婆婆家,話要離婚,後來當晚見囡大哭,我話明早先走,咁我就帶兩個囡返外家二星期,我個心真係好痛,我自己都好唔開心,覺得佢唔體諒我,只要佢自己自私。我自己都上網找有關離婚嘅野,但又諗兩個小朋友仲細,又唔想沒左家,老公見我嬲,佢之後借口約兩個囡一齊玩,順便接左我哋回家了。
你比少少時間大家冷靜下,可能一兩日或一星期,之後whatsapp佢講自己真心累,但你仲好鐘意佢等說話。。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

easka 發表於 20-4-11 12:40
我差不多日日whatsapp 問佢有冇食飯、放左工未丫咁

呢個時勢咁快搬得出去,
似係有第三者,
你唔好再Whatsapp食飯丶休息之類話題,
試下每幾日Whatsapp 一次小朋友照片,
話題係情人間的對話,
唔係阿媽對仔的叮嚀,
你可以話夢到佢,掛住佢之類。
你亦要改下形象,操fit D,扮靚D,
唔為挽留佢,都為自己。

男爵府

nbabb 發表於 20-4-11 21:24

樓主,我都試過,我好明白你,我當時仲要湊兩個,又要餵人奶,又要做家務,半夜又要餵 ...

見你話你先生試過半夜趕你同兩個女返娘家~佢都好大脾氣喎~自從嗰次而家仲有冇類似呢啲嘢發生呢?

大宅

soso1227 發表於 20-4-11 23:48
呢個時勢咁快搬得出去,
似係有第三者,
你唔好再Whatsapp食飯丶休息之類話題,

我有問佢有冇掛住我,佢冇答我whatsapp,隔左一排我打去問佢,佢問我知唔知咩叫分居!

大宅

nbabb 發表於 20-4-11 21:24

樓主,我都試過,我好明白你,我當時仲要湊兩個,又要餵人奶,又要做家務,半夜又要餵 ...

我有講過自己感受,同我既難處,但走左差不多一個月啦⋯⋯前幾日小朋友話想見到佢,我仔幫打左十幾次whatsapp視像比佢,佢都cut線,我知當時佢一定係屋企架都唔聽,事後佢話忙緊,唔駛開工咩等借口、仲叫等地唔好打比佢同視像佢丫。

首頁

尾頁

跳至