論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我請過兩個oversea, 兩個都係做左四個月,1個2個月遞信;另一個就3個月。其實佢地已經好輕鬆,唔使煮飯....想搵一個做得長都好難

禁止訪問

複式洋房

回覆 sassyqueen 的帖子

Sorry, 表達得唔好。未出過國,第一次出國做就黎我度。D人又話未出過黎的乖D純D,但做幾個月就唔做,好心就咪黎

複式洋房

我已經怕左無出去做過野既工人,講真,又唔係多野做,又唔係做得好,又成日覺得自己lonely....你忙就唔lonely 啦

禁止訪問

禁止訪問

別墅

sassyqueen 發表於 20-4-3 14:36
1)菲27歳,做左三年,去左加拿大
做野好,錫小朋友,聰明,但個人虛偽/同我有講有笑,但背後同隣居講我是 ...

重有唔好以為請系香港做得耐個 d 工人, 我請過 3 個菲姐,現任工人系前僱主做左 6 年(香港),因小朋友大個唔再須要工人,我諗系香港做左 6 年又識煮飯,都唔會差啦!
最初都信任佢比一星期 $ 佢揸主意買餸,點知成日重覆 d 餸,永遠只煮自己鐘意的餸,又要食新鮮野,冰鮮唔食,魚要食靚魚。過左半年頂唔順自己買餸叫佢煮 。
做錯野只識駁咀,九萬幾個藉口。
服從性極低。
已打算炒佢,我已請左新工人(印姐),等 疫情過後,就有新姐姐用。

禁止訪問

侯爵府

BEAUTYWW 發表於 20-4-3 18:41
重有唔好以為請系香港做得耐個 d 工人, 我請過 3 個菲姐,現任工人系前僱主做左 6 年(香港),因小朋友大 ...

你好似我一樣,我個菲6月完約,新印姐可以早到我就會補錢叫菲姐走……早幾個月已經決定唔要呢個菲姐,搵姐姐期間亦唔會請大學學歷,但菲真係好難揀落手……所以請左印

上星期包左水餃同蔥油餅,諗住個仔可以菲姐煮比佢食,點知啱啱開雪櫃全部冇郁過 ,菲姐冇煮過 擺左一個星期要倒哂佢

禁止訪問

大宅

同意.中學畢業就好了. 不要大學生.
出過國打工, 代表佢真需要養家, 不是一心來港打風流工.
我還會睇佢家鄉何處, 馬尼拉近郊地區的都唔會請

裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

男爵府

sassyqueen 發表於 20-4-3 14:47
我已經不停了解菲傭嘅民族,佢哋係真係自大啲,佢哋嘅民族係要同佢做朋友,佢要你對佢好先佢先佢先會幫你 ...

我菲傭已做幾年、so far so good.
我反而無話同佢做朋友喎、我係當佢係一個幫手即helper , ‘helping’ me to cook and do housework . 主力煮好飯、做好家務、大家好來好去咁就算。

侯爵府

sassyqueen 發表於 20-4-3 20:15
新印姐如何?我都想了解下印呢個文族

新印姐要6月到係本地完約,已經上黎我屋企兩次,感覺聽話d……我而家仲忍梗個菲,如果唔係學校停課要靠佢湊仔,我真係好想即炒佢

其實我媽媽咁耐都係請印,我細個屋企都係印,好多都做好耐星期日又唔放假,印係蠢d冇咁計較,好多都容易相處同僱主close d……因為我仔10歲,我同老公要返工冇人幫手,所以唔會請海外姐姐,agent介紹左個係香港做左一個約既姐姐比我,佢話呢d叫做有經驗但又唔會好有性格

大宅

chbch 發表於 20-4-3 22:21

同意.中學畢業就好了. 不要大學生.

點解馬尼拉近郊唔會請呢?

大宅

conycici 發表於 20-4-4 11:34
點解馬尼拉近郊唔會請呢?

馬尼拉近年經濟發展不錯, 二三十歲很多機會, 搵兩餐不難, 離鄉別井來港, 目的就不只是做家務吧!
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

侯爵府

sassyqueen 發表於 20-4-3 14:36
1)菲27歳,做左三年,去左加拿大
做野好,錫小朋友,聰明,但個人虛偽/同我有講有笑,但背後同隣居講我是 ...

我之前同你第一個一樣,同鄰居唱我

男爵府

育兒性格勳章

回覆 chbch 的帖子

係 我而家件是Quezón city即馬尼拉附近,未出過國但馬尼拉做開sales,成日覺得自己叻,只是無錢讀大學,日日話自己在菲律賓幾叻幾勁幾多客掛住她。唔甘心使工人,成日走精面想扼我,滿口謊言。

首頁

尾頁

跳至