夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴晚嘈交,c6直頭出左sofa訓,我冇理佢,但件事明明我冇錯,之後我打左一段超長文分析俾佢知,到左下午佢竟然講對唔住,話係佢拎左我出氣,佢再解釋佢諗法
我即時話明白佢,咁就好番了,也許相處之道就係互相溝通,本來我諗佢唔會認錯,今晚都係訓sofa

大宅

Kwankwanxa 發表於 20-4-3 17:34
琴晚嘈交,c6直頭出左sofa訓,我冇理佢,但件事明明我冇錯,之後我打左一段超長文分析俾佢知,到左下午佢竟 ...

你未睇佢瞓得幾多晚?我就高牀軟……!

大宅

我唔會用認錯黎形容, 好多時其實係我因為各種原因發佢脾氣,
可能黎m/ 攰/ 自己心情唔好, 次次都係老公氹返我先,
我份人受軟唔受硬, 脾氣來得快去得快, 好多時發脾氣果下已經知衰,
但又硬頸唔肯認錯先, 佢知我份人係咁所以佢一係就硬食即刻氹我,
如果唔係就避一避之後先黎氹我, 當然佢主動和好我都唔會得寸進尺,
所以通常都好快就冇晒事, 同埋佢氹完我我都會氹下佢

之後有次講開, 佢話知我見佢硬食個委屈樣一定會內疚鍚返佢,
與其同我嘈結果都係搞著自己, 不如等我內疚下仲好

子爵府

琴晚嘈交,c6直頭出左sofa訓,我冇理佢,但件事明明我冇錯,之後我打左一段超長文分析俾佢知,到左下午佢竟 ...

我太太知我脾氣, 佢都會打長文比我, 都會buy, 有些不是我錯, 一般都係我主動, 邊個錯都好, 冷戰好浪費時間, 傷身, 如果條路仍然係想一齊行到尾, 再諗返其實好小事, 讓下小女人無壞, 代表自己大方, 不一定認同自己錯, 只是說, 費事同妳玩冷戰, 唔想傷害妳, 不代表我錯..., 一樣好快大家開心返...... 如果唔係第三者, 欠人錢問題, 應該好小事吧.....

我就唔會訓廳, 好幼稚, 玩到自己, 除非無回頭, 何必...

858D    發表於 20-4-8 12:12

侯爵府

回覆樓主:

想夫妻感情穩固
當他向妳認錯後
妳都要向他認自己都有過份之處
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

Huuu 發表於 20-4-3 18:51
想夫妻感情穩固
當他向妳認錯後
妳都要向他認自己都有過份之處

係 認同

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

睇下咩事啦
一般通常都係佢認錯
但係如果有唔啱,就我認錯
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

多數我認錯,因為佢唔會同我嘈,多數係我脾氣唔好時,大聲話佢,佢就會嬲,所以道歉永遠係我,哈哈

大宅

你應該好年輕吧?!
一隻手掌拍不響,每件事都有上文下理,有因先有果,因未必你眼前既因,男人既因可以係past / present tense...

過多十年,你就會明白兩公婆要和諧共老吾係對與錯,企高位定底位,或且千篇一律「解釋」對方得罪你咩,而係包容對方當刻既不足,同時間反省自己。

男爵府

2024年龍年勳章

Cqy00 發表於 20-4-6 02:49
你應該好年輕吧?!
一隻手掌拍不響,每件事都有上文下理,有因先有果,因未必你眼前既因,男人既因可以係 ...

好贊成,人無完美,只要唔係大錯如出軌、賭錢、家暴果d,都要包容一下,老公老婆自己揀的,感情好脆弱,要好好愛護。

大宅

aquamarine1030 發表於 20-4-6 12:07
好贊成,人無完美,只要唔係大錯如出軌、賭錢、家暴果d,都要包容一下,老公老婆自己揀的,感情好脆弱,要 ...

對呀,兩公婆,愛人同仇人都係一念之差,需要好多眼淚去經營同保護,每幾日一小吵,認幾多錯先夠?更重要係男人既想法係「女人大聲佢細聲,女人細聲佢就要收聲,認左錯可以一天光晒,何樂而不認?」認得錯多,長期處於底位自然關閘吾道歉、吾傾、搵下溫柔鄉

大宅

恭喜你,有一個肯道歉的老公。
曾幾何時,我同老公即當時男朋友都係有乜都會拎出黎傾嘅一對。以前大家都會講自己有咩唔開心,講左出黎大家會檢討,有錯嘅會道歉。唔知幾時開始,大家嘈完,佢鍾意冷戰拒絕溝通,然後會自己落街自己瞓sofa,可以一直冷戰,我係鍾意傾嘅人,我試過一大篇msg講感受,但佢已經唔會再覆,或者佢已經無呢個心去解決。

感情係雙向的,慢慢地,我自己都怕左溝通了,怕一講又再嘈,反正講左都知道佢唔會覺得自己錯,咁我都係收喺心。其實好灰,我唔知自己仲可以點同佢溝通,只知道可以唔講就唔再講感受就好了。so sad...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

唔一定佢訓sofa,可能係你都未定

大宅

一嚿大番薯 發表於 20-4-6 17:47
恭喜你,有一個肯道歉的老公。
曾幾何時,我同老公即當時男朋友都係有乜都會拎出黎傾嘅一對。以前大家都會 ...

最後怎解決

珍珠宮

咁我睇到佢瞓sofa嘅原因唔係佢唔肯認錯,係因為佢唔想再搵你來出氣,所以自我隔離,冷靜落來。你C6 好好,應該屬於容易相處類型。肯閱讀理解你長文。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 20-4-3 22:17
睇下咩事啦
一般通常都係佢認錯
但係如果有唔啱,就我認錯
睇到你兩夫妻都係講理之人。大家都屬於容易相處。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

858D 發表於 20-4-8 11:26
睇到你兩夫妻都係講理之人。大家都屬於容易相處。

嘈交時,我唔係講道理嘅人。
係老公教識我,相嗌唔好口,通常我發癲嘅時候佢會收聲
過後再講返件事,解決左之後以後嗌交就唔會再提起
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 20-4-8 11:27
嘈交時,我唔係講道理嘅人。
係老公教識我,相嗌唔好口,通常我發癲嘅時候佢會收聲
過後再講返件事,解決 ...
起碼佢同妳講返件事嗰時,妳唔會繼續堅持妳嘅立場。
我先生嘅前妻都會爭呦時發癲唔退讓,定要呦贏。
我先生會好似你老公咁以收聲應對,等她一隻掌拍唔響。但她唔係咁好相處,之後我先生講返件事,她一樣企硬。

crystal媽咪    發表於 20-4-8 12:01

大宅

858D 發表於 20-4-8 11:24
咁我睇到佢瞓sofa嘅原因唔係佢唔肯認錯,係因為佢唔想再搵你來出氣,所以自我隔離,冷靜落來。你C6 好好, ...

佢性格是不錯的,冷靜型

858D    發表於 20-4-8 21:44

大宅

Cqy00 發表於 20-4-6 02:49
你應該好年輕吧?!
一隻手掌拍不響,每件事都有上文下理,有因先有果,因未必你眼前既因,男人既因可以係 ...

你意思係有時嘈大家都唔一定要溝通/解釋嗎?
我們算係新婚,bb都出世冇幾耐未夠一歲

首頁

尾頁

跳至