時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

複式洋房

依排有好多聲討老師既帖子,
經濟衰退加停課期間,發現特別多人眼紅老師薪酬。
綜觀咁多個帖,大家主要覺得學校老師hea,人工同工作量不成正比。
另外,更有人話老師學歷不足,讀得教大姐係廢。我想分享下我表姐之前入行經歷,佢中學讀B1學校,大學讀三大語文系(非教育系),畢業後走去讀三大教育文憑(FullTime),幾十個人爭1個位,一定要主科畢業,gpa靚先會收到offer。

正當佢諗住自己個profile都幾靚,諗住可以fight低教大學生。點知現今世代教育界係勁難搵工,由4月開始佢寄左百幾封信,只收到十幾個面試機會。見工者眾多,經過1st in見科主任,仲要2nd in見校長,3rd in見校董會。

chloepapa  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-4-6 00:56

複式洋房

回覆樓主:

過五關斬六仗。以佢嘅實力都要6月中先搵到工,冇咁勁嘅同學就要7,8月執死雞(細校)或出去補習社做老師。佢出黎做嘢後都話低估教大人,因為佢地先天能力(公開試成績)雖然唔好,但校內訓練專業,每一堂都要寫教案,所以職場上校長好buy,能力唔差。

另外一大考驗就係perm位極少,個個話老師薪高糧準,拎到perm位都勉強算係。但太多例子係每年新人多,做左多年都不受老世賞識,入完行每年計進修時數,計對學校貢獻,依行流動性細,同事唔好就想轉工都唔易。
佢好彩入到間大校,做左幾年表現好升到perm。佢間唔中都呻d家長點無理點怪獸,校長點樣chur比賽爭成績,不過佢話食得咸魚抵得渴

複式洋房

回覆樓主:

起碼依份工真正幫到人,見證住班小朋友成長,成日收到學生畫嘅心意卡都好感動。

依排係bk大開眼界,見到好多歪理,最經典有個人話生個小朋友出黎好似為左老師製造就業機會,真係人唔笑狗都吠。

利申:我係公務員,從無羨慕我表姐份糧。人工永遠係相對性,基層覺得高咪讀番一兩年入行,馬上行動吧!
留毛睇下幾時有批鬥公務員post

複式洋房

回覆樓主:

麻煩你傷我心 麻煩你使我再下沉

複式洋房

回覆樓主:

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

只可說:識人好過識字!有教會背景更好

男爵府

畀面勳章

其實學校出一個adv, 收到的求職信平均超過一百封,能夠過五關斬六將得到聘用,必有其過人之處。好多讀到碩士都只可以做TA...

複式洋房

熊熊老婆 發表於 20-4-5 15:12

所有行業都係咁

子爵府

麻煩你 發表於 20-4-5 15:11
起碼依份工真正幫到人,見證住班小朋友成長,成日收到學生畫嘅心意卡都好感動。

依排係bk大開眼界,見到好 ...

見到好多歪理,最經典有個人話生個小朋友出黎好似為左老師製造就業機會<——講呢個人格智商都好有問題

複式洋房

bobo88hk 發表於 20-4-5 15:20
見到好多歪理,最經典有個人話生個小朋友出黎好似為左老師製造就業機會<——講呢個人格智商都好有問題 :h ...

你係bk打老師會search到hit post,真係笑到我卡卡聲。佢好偉大

禁止訪問

侯爵府

見到好多歪理,最經典有個人話生個小朋友出黎好似為左老師製造就業機會<——講呢個人格智商都好有問題 :h ...
呢句我都記得, 經典! 唔知將來佢仔女俾家用佢(唔知有無啦吓), 老師有無份?!

男爵府

畀面勳章

佢咁叻可以留返自己教

複式洋房

月見草 發表於 20-4-5 15:23
其實老師係呢大半年乞真正香港人的心,係因為俾啲老鼠屎「黃」老師拖累,收幾萬蚊一個月仲教我哋啲仔女去 ...

果d洗腦教師的確克人憎,請問係咪個個都係黃絲?

珍珠宮

畀面勳章

其實各行各業都有人熱心去做,有人hea做
但而家既風氣係一有一個衰就講到其他都衰既

我相信每行既人都有佢地既專業
隔行如隔山,唔係行內好多時唔明當中既辛酸

公爵府

麻煩你 發表於 20-4-5 15:11

依排係bk大開眼界,見到好 ...

其實講黎講去都係一般打工仔的野
打工仔有邊個唔洗interview 多round?
有邊個唔洗持續進修?甚至考專業試?
有邊個唔洗受客仔 受上司氣?
有邊個唔洗OT?
好多公司樓上無位 都係同一個位坐十幾廿年
有乜咁出奇?
但人地無得年年跳point 加薪喎

因為你自己本身公務員 唔知世途險惡
所以先覺得老師慘
老師都叫慘 呢個世界真係無乜好工呀啦
唔好又話咩你眼紅又唔去考呢類y 理
我唔想同流合污遮
我相信有好老師既
好的老師 係值得呢個價
但唔好的佔好多

你明白點解好多人成日聲討老師嗎?
咪就係佢地唔洗評核
但就年年都加薪
咁咪唔老黎囉
唔好下下講咩怪獸家長
身為一個家長 大家都受過老師氣啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

熊熊老婆 發表於 20-4-5 15:12

係㗎,你講得無錯,我識一個原本係學校做IT仔,跟住去修讀去做老師,但呢位所謂嘅老師(教小學)根本無料到,我女小學英文程度都好過佢! 真是識人好過識字 ,但原來做小學老師要求咁低水平都可以做老師,無言,所以香港嘅教育水平越來越低

複式洋房

Ol0314 發表於 20-4-5 15:29
其實講黎講去都係一般打工仔的野
打工仔有邊個唔洗interview 多round?
有邊個唔洗持續進修?甚至考專業試 ...

借問你做邊行咁高品格,唔洗同流合污?

珍珠宮

王國教室勳章

麻煩你 發表於 20-4-5 15:20
所有行業都係咁

其實所呢十幾二十年都係咁。
我都分享過,我識人中七畢業升唔到大學,讀教院,之後一直有進修,佢响神校教咗十幾年啦。佢都有話宜家請人真係要求高好多。佢話乜學校都難有offer

水晶宮

畀面勳章

我個年代(九十年代),無可否認,揀得教院又真係成績比較差。就算之後升格至教大,又的確係成績好的畢業生唔會揀。

我記得中七時,升唔到u嗰個幾個同學都係入左教院(我B1中學)所以當年的確係成日有人話老師唔夠quali,而家呢班老師應該係四十零歲嗰批。不過我識得呢類老師個個之後都要去進修返個degree

但呢d都係n年前的事了。

但話說回來,唔理佢乜嘢質素,我又唔覺得老師少workload喎,家人有教小學的,我見佢都好多嘢做,唔止教學上,仲有行政上。有時你哋以為老師放緊假丶hea緊,其實佢要拎野返屋企做你唔知咋

首頁
12345...8

尾頁

跳至