時政擂台

跳至

首頁
45678...24

尾頁

珍珠宮

sochui 發表於 20-4-14 12:03
有能力當然好,如一次買五盒,可能過千元,長久下去,經濟負擔不少。

無資助既係咁既價錢啦。不過王生比你買5盒咩? 30隻就算比你買到= 慳咗5盒?

珍珠宮

wantaima 發表於 20-4-14 12:04
正規藥房賣緊百幾蚊盒喎!原來你地睇開既資訊無話你知王生口罩係有政府補貼既!
...

我孤陋寡聞不知
正規藥房賣的百幾元不一定有足夠防禦度,有的以防塵口罩當防菌口罩賣

珍珠宮

sochui 發表於 20-4-14 12:05
因為葡萄徦設不登記的人就是罷買王生公司的出品。

我真係唔明嗰三十隻口罩要錢畀嘅又要登記又要等有乜嘢值得大家葡萄
講到王生送你一世口罩免費咁,如果係咁我真係會葡萄架!

珍珠宮

wantaima 發表於 20-4-14 12:06
無資助既係咁既價錢啦。不過王生比你買5盒咩? 30隻就算比你買到= 慳咗5盒?
...

如果抽得到三十隻都好,留作去診所時用。
慳返三十個要外出買貴貨的錢都好

珍珠宮

sochui 發表於 20-4-14 12:08
我孤陋寡聞不知
正規藥房賣的百幾元不一定有足夠防禦度,有的以防塵口罩當防菌口罩賣
...

你以為定係你無去揾過?
你要醫護級數既? 咁王生果隻都咁岩你!

珍珠宮

sochui 發表於 20-4-14 12:11
如果抽得到三十隻都好,留作去診所時用。
慳返三十個要外出買貴貨的錢都好
...

真係慳返好多喎。。。所以全香港都好恨
其實買唔買本身就好個人,但我真係頂唔順你地幾個係咁話人地葡萄!大佬呀,全港供應多到瀉!

珍珠宮

wantaima 發表於 20-4-14 12:12
你以為定係你無去揾過?
你要醫護級數既? 咁王生果隻都咁岩你!

不想和你爭吵,自己需要登記買或不買是自己的自由

珍珠宮

sochui 發表於 20-4-14 12:14
不想和你爭吵,自己需要登記買或不買是自己的自由

我係頂唔順你地笑人葡萄先出聲咋,幾個post都係咁。

珍珠宮

wantaima 發表於 20-4-14 12:16
我係頂唔順你地笑人葡萄先出聲咋,幾個post都係咁。

我沒有笑人葡萄,請細看。
只是認同有人話不買,但又去登記。希望你不是。

珍珠宮

sochui 發表於 20-4-14 12:18

其實點解一定認為果D人會偷偷登記?
人地唔買你應該開心小D人同你爭!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

chloe818 發表於 20-4-14 12:05
CKBB, 又老作老屈圖, 唔該你啦!你親身收到先講野, 唔怪得!太子班人拜空氣!

...

屈咩?你接受唔到現實呢

子爵府

正規藥房賣緊百幾蚊盒喎!原來你地睇開既資訊無話你知王生口罩係有政府補貼既!
...

你睇開藍C group新聞?

王生口罩邊度有申請?唔該你share?

對於會否申請政府資助,王維基指未有時間詢問,一直忙碌,現階段最重要是生產好質素的口罩,「比到市民所需先諗其他嘢」。至於問到會否向政府供應口罩,他相信「政府有辦法買好多,照顧香港市民健康最重要」。

https://www.nmplus.hk/725312/hot ... %e7%94%9f%e7%94%a2/

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

希望抽中

子爵府

回覆 CKBB 的帖子

你真係好攪笑!老作就死番連登, 個度啱你

子爵府

回覆 wantaima 的帖子

真係好平! 好多貨!

代理商揭中國口罩廠黑幕 6成不設無菌車間環境惡劣

中國科技媒體「36氪」旗下「Tech星球」近日刊登一篇文章,再次揭露口罩的黑幕。

文章內一名口罩出口代理商陳國華(化名)透露,中國的口罩廠亂象叢生,6成的工廠完全沒有無菌車間,大部分都是隨便買部口罩機便開工。陳國華曾經某次曾到口罩生產車間,發現裡面全是灰塵,工人也不戴口罩和手套,「這樣生產出來的口罩誰敢用?」

他指中國很多小型口罩廠都是由服裝廠、機電廠臨時改裝,無論設備、技術全部不達標準。最大問題是很多口罩工廠的資格證書都可以用錢買回來,有些甚至不用花錢,廠商之間互相掛靠,例如A廠有齊各類證書,但是B廠甚麼也沒有,於是B廠將其生產的口罩掛到A廠,透過A廠出貨。這種亂象是由高標準口罩如N95等嚴重缺乏所導致,有資格生產的大廠已經耗盡產能,接到訂單後無力再做,於是分給其他細廠,然後一起「湊單」交貨。

這種短視做法其實代價極大,將會對「中國製造」四個字完全失去信心。陳國華指原先美國疾控中心(CDC)宣布符合中國標準的KN95口罩,也可作為N95口罩的代替品,但是美國食品藥品監督管理局(FDA)於3月28日宣布,不接受符合中國標準的口罩。歐洲原本也接受中國標準的民用口罩進口,現在也改變不再使用中國標準,口罩需要符合歐洲FFP標準才能進口。

根據商業數據網站「天眼查」紀錄指出,從1月23日武漢封城起至3月11日,中國共有5,489家口罩生產企業註冊,截至3月22日,經營範圍包括「口罩、呼吸防護」的企業數共有52,411間,當中有17,013間的經營範圍包含進出口,泛濫程度可見一斑。
https://hd.stheadline.com/news/realtime/chi/1745316/%e5%8d%b3%e6%99%82-%e4%b8%ad%e5%9c%8b-%e4%bb%a3%e7%90%86%e5%95%86%e6%8f%ad%e4%b8%ad%e5%9c%8b%e5%8f%a3%e7%bd%a9%e5%bb%a0%e9%bb%91%e5%b9%95-6%e6%88%90%e4%b8%8d%e8%a8%ad%e7%84%a1%e8%8f%8c%e8%bb%8a%e9%96%93%e7%92%b0%e5%a2%83%e6%83%a1%e5%8a%a3

珍珠宮

wantaima 發表於 20-4-14 12:21
其實點解一定認為果D人會偷偷登記?
人地唔買你應該開心小D人同你爭!

冇話全部,我估有部分(你應不包括在內)
其實多幾個或少幾個登記,機率相差極微小,不用為此高興,始終機會不大,當買六合彩心態而且不用付款投注。
我是回應另一jm的貼和嘗試解釋背後的現象,沒什麼葡萄的意思

子爵府

尖尖 發表於 20-4-14 11:36
二萬幻人得果六,七成申請,其他咁縮骨,仲話支持黃色經濟圈

百二幻?我都識吹啦,黃人不嬲咁賤,消費埋老豆老母都唔定啦!消費別人係佢地強項

男爵府

chloe818 發表於 20-4-14 12:26
回覆 CKBB 的帖子

你真係好攪笑!老作就死番連登, 個度啱你

乜得連登係反藍咩?井底之娃 接受唔到現實就叫人走,來來去去都係果两句

珍珠宮

sochui 發表於 20-4-14 12:18

你點證明人地會去登記?

子爵府

chloe818 發表於 20-4-14 11:45
你地唔係話有200幻人, 現在只有120萬人登記

百二幻?我都識吹啦,黃人咁賤,消費埋老豆老母電話都唔定啦!

首頁
45678...24

尾頁

跳至