自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章

Yee0113 發表於 20-4-15 09:20
我前公司就系
先cut人再申請,咁公司咪唔洗減人工

水晶宮

2018復活節勳章

seaheart88 發表於 20-4-15 09:20
好多大企業直頭唔申請啦

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Yee0113 的帖子

下??即係我公司都會相同做法........
班新入職既人真慘..無啦啦變失業

男爵府

losttoa 發表於 20-4-15 09:17
我擔心公司會先cut人清減左人手先去申請依個資助

而家要對埋僱員人數, 僱主所指定既月份中的僱員人數, 係要同派發津貼月份的僱員人數係要相同.

當然佢地可以先抄人後再請人.

琥珀宮

kolun 發表於 20-4-15 08:37
請教 因為很混亂
勞工及福利局長羅致光表示,計劃不能規管僱主對減薪員工加回薪金,或取消無薪假,指如果要 ...

政府只規限老闆每月不出少於9000元人工給員工,及其間不可炒人。

如何出糧,幾時出糧(等唔等拎資助),實際出幾多糧(有無減薪或無薪假),要僱主同員工協商,傾呢掂,就跟勞工法例解決,最後若僱主選擇炒人,員工可告發僱主不合資格拎抗疫基金。

水晶宮

2018復活節勳章

yaya_c 發表於 20-4-15 09:26
而家要對埋僱員人數, 僱主所指定既月份中的僱員人數, 係要同派發津貼月份的僱員人數係要相同.

當然佢地可 ...

原來要對人數,咁都好

子爵府

木土土 發表於 20-4-15 09:36
政府只規限老闆每月不出少於9000元人工給員工,及其間不可炒人。

如何出糧,幾時出糧(等唔等拎資助), ...

不是啊,我們會計說要報稅同提供強積金供款額(5%)來拎政府資助。 所以無得出少糧而拎政府多d.

唉,有3個part time原本今天可以有強積金戶口,如果大家是長期合作,公司開了不會6個月後取消不幫他們供的。 現在不會啦,繼續做自僱,幾千元人工,點會自己去開強積金戶口。

瑪瑙宮

大廚勳章

kolun 發表於 20-4-15 09:42
不是啊,我們會計說要報稅同提供強積金供款額(5%)來拎政府資助。 所以無得出少糧而拎政府多d.

唉,有 ...

所以唔計四月份都係有問題。。。其實永遠都有流動冇辦法滴水不入。。。只不過盡量堵塞少啲漏洞。。當然係情況下會犧牲一啲人啦
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 losttoa 的帖子

咁如果我公司個CASE﹐反正個幾位新入職都唔計﹐而家炒佢地﹐再用返2月或3月人數都無分別。真係變相令佢地失業...........
反而留佢地係度係拎唔到佢地個9千....我估佢地都無得留低LU......

伯爵府

熱血勳章

wendyaupooh 發表於 20-4-15 09:13
回覆 ope 的帖子

我都有相同問題﹐我有幾個同事1月中入職﹐公司3月個期糧開始幫佢供MPF (但3月MPF係4月10 ...

正常計歷月+60日供款,供款時,僱主仍需要分番1、2、3月去計供款,而且開頭只是員工不用供款,而僱主供款部份係無影響的。

所以,只要公司跟正常程序報,系統內係會有員工1月中入職,及打後每個月人工。
咪即係睇到3月已經有呢幾個同事

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 seaheart88 的帖子

我想請問一下,

如果下星期炒一班人

交一月出糧總數, 三月人數

禁樣 6 月出糧人數對吾到3月人數
係咪犯法?

如果吾係犯法, 禁由今日起, 會否出現大量炒人潮呢?

我聽左 林太 番話好多次, 但都吾太明~

違規內容

伯爵府

熱血勳章

木土土 發表於 20-4-15 09:36

如何出糧,幾時出糧(等唔等拎資助), ...

政府只係裁定不可裁員。
以裁員理解,如果申請10個人頭,3月有10個員工,到領取津貼時需有10個員工,炒過再請係唔抵觸的呢。

瑪瑙宮

大廚勳章

Miss.Hui 發表於 20-4-15 09:53
政府只係裁定不可裁員。
以裁員理解,如果申請10個人頭,3月有10個員工,到領取津貼時需有10個員工,炒過 ...

咁其實炒咗再請都OK呀

有啲雇員態度衰或者做嘢轉差唔可以話姑息佢

只要有請返人就唔犯法
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

蛋皇哥0127 發表於 20-4-15 09:52

我想請問一下,

呢個我冇研究過因為我公司夥計都唔多。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

蛋皇哥0127 發表於 20-4-15 09:52

我想請問一下,

人數係要一樣, 佢抄左人就要再請人, 先可以拎到資助.

蛋皇哥0127    發表於 20-4-15 10:01

侯爵府

Miss.Hui 發表於 20-4-15 09:49
正常計歷月+60日供款,供款時,僱主仍需要分番1、2、3月去計供款,而且開頭只是員工不用供款,而僱主供款 ...

新入職有試用期,並且入職 + 60 天才替新staff 開戶口,新 staff 有了mpf 戶口才能一併供 123 月僱主部份及3 月份員工部份

侯爵府

會不會是考慮這個方案時未想起 mpf 是 入職 60 天後供,所以才說 看 1-3 月份?

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆 yaya_c 的帖子

禁可以叫有關員工自行離職~

又吾會無可能架~ 有D 員工吾LIKE NPL..

好多灰色位~

違規內容

伯爵府

回覆 Miss.Hui 的帖子

係﹐公司正常出糧比佢地的。但因為MPF戶口係60日先開始供﹐即係3月15啦..
但問左AGENT我地係可以3月出糧一次過搞﹐(即公司1,2,3月 及 員工 3月糧)
咁3月份既MPF只需在4月10日前 (跟返正常程序就可以)
所以我而家既問題就係:到底呢幾位員工攞唔攞到呢? (政府文件話以3月CUT OFF﹐事實佢地MPF戶口真係4月先開﹐3月出糧係有扣起佢地MPF﹐公司亦有幫佢供返1,2,3月)

琥珀宮

Miss.Hui 發表於 20-4-15 09:53
政府只係裁定不可裁員。
以裁員理解,如果申請10個人頭,3月有10個員工,到領取津貼時需有10個員工,炒過 ...

呢個回答係針對是否員工嚴重失職也不能炒。

若為減薪而炒人,相信員工去投訴,政府應該也會調查,是否合乎基金發放原意。講明叫全民監察是否僱主

首頁

尾頁

跳至