自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2星期前瞓完覺, 發現瞓落枕。 過多幾日後直到依家成隻拇指痺晒無知覺。 好影響日常生活, 無晒心機。

睇左5次跌打, 醫師啪頸骨話移正頸骨,啪到格格聲有d 得人驚。 食埋5日消炎藥,依家落枕症狀好番晒, 但手+拇指問題仍在。 原來有痛症真係好慘, 有無過來人有好的醫師介紹下? 大概幾錢一次?

公爵府

如果年紀有返咁上下有機會係骨刺壓到神經線,睇跌打不如睇脊醫, 一照X 光就知咩事.

翡翠宮

maynjune 發表於 20-4-15 10:11
2星期前瞓完覺, 發現瞓落枕。 過多幾日後直到依家成隻拇指痺晒無知覺。 好影響日常生活, 無晒心機。

睇 ...

睇脊医!

侯爵府

ngwong2 發表於 20-4-15 10:25
睇脊医!

有無好的仁醫介紹下?

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

月光兔 發表於 20-4-15 10:21
如果年紀有返咁上下有機會係骨刺壓到神經線,睇跌打不如睇脊醫, 一照X 光就知咩事. ...

會呀,會去QE睇左先, 應該可以轉介兼照X光掛
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

翡翠宮

maynjune 發表於 20-4-15 10:26
有無好的仁醫介紹下?

沙田劉柏偉

侯爵府

ngwong2 發表於 20-4-15 10:29
沙田劉柏偉

係咪劉柏偉醫生醫好過你? 沙田都離我幾遠, 不過如果係好嘅都唔緊要。 大概幾錢睇一次?

翡翠宮

maynjune 發表於 20-4-15 10:34
係咪劉柏偉醫生醫好過你? 沙田都離我幾遠, 不過如果係好嘅都唔緊要。 大概幾錢睇一次?
...

佢夾到我。但已好多年前喇。佢E十好似觀塘亦有。

侯爵府

ngwong2 發表於 20-4-15 10:38
佢夾到我。但已好多年前喇。佢E十好似觀塘亦有。

好, 我搵搵資料先, 多謝晒你,

公爵府

maynjune 發表於 20-4-15 10:27
會呀,會去QE睇左先, 應該可以轉介兼照X光掛

長期鬥爭,要做物理治療

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主:

我又係膊頭, 手臂到手指都好痺, 食維他命B和B雜之後改善好多。

子爵府

maynjune 發表於 20-4-15 10:11

睇 ...

我試過,但無你甘嚴重,我頭暈同手無力,
我朋友介紹,都係要啪骨又食中藥,洗左4K就ok,
諗起都驚驚地,好在醫生有料,
我都幾年前睇,依家唔知價了
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

侯爵府

alice0606 發表於 20-4-15 11:38
我試過,但無你甘嚴重,我頭暈同手無力,
我朋友介紹,都係要啪骨又食中藥,洗左4K就ok,
諗起都驚驚地, ...

請問你可以pm 我醫師的資料嗎?多謝你先呀!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

見網上有話人拉骨可舒緩,不過好驚,但又好似好有效,我都好想試,我已經周身散。
珍惜 感恩
You got this!!

男爵府

回覆樓主:

我完全明白你,舊年我就係咁,去睇骨科照,照完話頸椎壓住神經線,要做物理治療,做幾次都唔得。
之後再轉另一個物理治療(拉頸+電),做咗6次冇咁痛啦,但仍然有手痺,物理治療師同我講:你唔駛再黎啦,手痺唔會即刻好,比多1-2星期時間啦,會不自覺咁唔會痺。
真係個多星期後痺痛感少了。
我個時喺由頸椎連住右肩+肩胛骨去到成隻手臂+2隻手指麻痺

侯爵府

AX21 發表於 20-4-15 12:34
我完全明白你,舊年我就係咁,去睇骨科照,照完話頸椎壓住神經線,要做物理治療,做幾次都唔得。
之後再轉 ...

唉, 我咪係同你9成似。

我喺由頸椎連住右肩+肩胛骨去到成隻手臂+拇指, 痛加麻痺, 真係好慘呀。

你睇一次物理治療要幾錢? 依家斷左尾未呀?

男爵府

maynjune 發表於 20-4-15 12:53
唉, 我咪係同你9成似。

500元一次,已經算好返,耐不耐做運動右肩會痛囉,但嗰次真係隔一排冇手痺連自己都唔記得

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我都係肩胛,手臂一路痺到去拇指食指同中指,上網睇呢個係腕管綜合症,日積月累勞損返黎嘅痛症~之前只係肩胛同頸痛,去開做 facial嗰度有部通淋巴嘅機可以鬆返D筋腱,好返一排,疫症之後有一次攞重野又拉返傷,但而家 facial都冇去,只係去藥房買咗消炎藥同B雜,食咗兩日,希望好D!

大宅

AX21 發表於 20-4-15 12:34
之後再轉 ...

上年年尾開始 做物理治療 + 骨科吃藥 + 全面休息+ 中藥
醫咗3個月 終於好番

大宅

我都分享下我既頸椎痛:
我自己不嬲頸椎都有問題,係自己用電腦時姿勢唔好,所以都間唔中有睇脊醫,但依半年停左冇睇,點知前幾日做輕量運動時,d血一上頭時個頭就痛得好厲害,果種痛係我做咁耐人第一次痛到想死既感覺. 後來去睇脊醫,拉頸及電同咯頸,做左兩次係有好d,但應該要keep做治療,昨日個頭都仲有痛同手有d痺,但痛楚可以頂得住.
而家除左治療外,自己都做下頸部運動,希望可以怏d好返..

首頁

尾頁

跳至