自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

回覆 20162016 的帖子

係啊,工可以再搵,我就係擔心佢情緒。又不可以同朋友家人講=(

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

你同番佢講,有乜好鬧,呢個時勢度度都有裁員啦,冇乜經濟壓力咪當放長假,一邊抖吓一下搵工囉,再唔係咪再裝備吓自己先再搵工

複式洋房

回覆 queeniebabyy 的帖子

但佢老闆炒佢,佢就覺得自己做得差過人!

珍珠宮

佢唔開心,唔係因為家庭收入問題,可能係公司入面,佢盡哂力咁打返嚟加上可能一直有位同事同佢比高底,點知被炒果陣個畫面好突然,又冇面。可能呢啲先係令佢咁低落嘅原因?

複式洋房

回覆 牛牛牛牛 的帖子

我都係甘講架,佢覺被炒,無面面對我或屋企!=(

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

欣然面對
被裁不單止佢一個,當作放一個長假休息下。
既然你要work from home,有時間阿佢多啲,係屋企搵啲世藝做下。心情平復後,或疫情有改善再去找工作。

侯爵府

Rosielee 發表於 20-4-15 14:17
老公突然被炒。份工係佢全部,好努力做,突然被炒,
超級傷心,又係甘同我講對不起,
我有工返,又無小朋友 ...

男爵府

可能太突然,佢未接受到。
同佢講佢比人裁唔係因為佢做得差。
叫佢放心休息一下,之後先再揾工。

同佢講妳會支持佢,同佢一齊面對。

大宅

回覆樓主:

你同佢講,大環境下被人炒唔係佢嘅問題,只係市道唔好、經濟差,公司做唔住先炒人。況且而家好多人都俾人炒,唔止佢一個。如果係經濟好、人人有工開嘅時候俾人炒,先係佢問題。

子爵府

回覆 Rosielee 的帖子

你可以輕輕提點佢你當日結婚時對佢既承諾,即 “無論佢係健康或疾病,貧窮或富有,順景還逆景,你都會一如既往咁愛佢,支持佢”。

複式洋房

終極熊貓 發表於 20-4-15 14:30

唔係安慰,係陪伴,係一齊面對,就如當日結婚誓詞

多謝你的提議,我都有引用結婚誓詞,無論貧窮富有,都一齊面對扶持,我真係唔擔心錢的問題,但佢就會覺得係能力問題,揀到佢,唔炒其他人。。。。。。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢自己都唔開心的

伯爵府

2018復活節勳章

Rosielee 發表於 20-4-15 14:17
老公突然被炒。份工係佢全部,好努力做,突然被炒,
超級傷心,又係甘同我講對不起,
我有工返,又無小朋友 ...

comfort him with a big kiss

複式洋房

芒果米池 發表於 20-4-15 14:50
佢唔開心,唔係因為家庭收入問題,可能係公司入面,佢盡哂力咁打返嚟加上可能一直有位同事同佢比高底,點知 ...

Yes!!! 完全係咁!! 你講中晒呀!
佢真係好想博,好珍惜呢份工,都付出好多!
就突然間冇晒希望。

水晶宮

回覆樓主:

比人炒確實難過

複式洋房

skmibb 發表於 20-4-15 14:52
欣然面對
被裁不單止佢一個,當作放一個長假休息下。
既然你要work from home,有時間阿佢多啲,係屋企搵啲 ...

我都話唔急,慢慢搵,由佢知道被炒,就博命搵工,覺得一日都唔拖得咁!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

做邊行?

珍珠宮

Rosielee 發表於 20-4-15 14:55
多謝你的提議,我都有引用結婚誓詞,無論貧窮富有,都一齊面對扶持,我真係唔擔心錢的問題,但佢就會覺得 ...

一齊鬧鬼老闆!

伯爵府

回覆樓主:

好多時留低嘅可能仲差,反而可以慶幸逃離魔掌。同埋好多例子,下一份工比上一份更好,到時可能掉返轉係多謝佢老闆!

首頁
12345...12

尾頁

跳至