時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

restahaus 發表於 20-4-16 05:07
江青如慈禧太后

呢個講法不對,因毛澤東並非傀儡,實權完全掌控係佢手,江青派何德何能?可以話事?當時並非垂簾聽政。

琥珀宮

Luffy007 發表於 20-4-16 06:53
歷史由勝利一方寫的

國民黨一定係咁教育,而民國歷史,我係聽阿爺果代講,親身經歷。

國民黨講到自己幾慘,笑死人。

伯爵府

SandyKL 發表於 20-4-16 16:22
呢個講法不對,因毛澤東並非傀儡,實權完全掌控係佢手,江青派何德何能?可以話事?當時並非垂簾聽政。
...
同意您講法, 江青不等如慈禧太后, 因為毛澤東並非傀儡, 但毛澤東是無能力管理國家?

伯爵府

Jameskey 發表於 20-4-16 14:03
每一個政治人物都有其黑暗面,好事壞事係唔同時間有唔同好壞影響。

文革,係當時黎講絶對係壞事亦影響好 ...
不同意六四係一個黨內權力鬥爭, 六四是美國支持的另一次顏色革命, 那時候從東德到蘇聯, 所有共產政權垮台, 中國是最後一個共產
政權.

伯爵府

FateCool 發表於 20-4-16 15:18
我唔知㗎,就好似早兩個月先知鴉片戰爭被美名其曰係因「貿易逆差」所至。
...
「貿易逆差」- 藉口, 您認為英國政府會告訴人民, 英國想出口
鴉片到中國.

大宅

SandyKL 發表於 20-4-16 16:30
國民黨一定係咁教育,而民國歷史,我係聽阿爺果代講,親身經歷。

國民黨講到自己幾慘,笑死人。

長征都係咁寫,由曲變直,咪一樣笑死人
不過我從中國各朝代開始睇,史官係記錄勝利者歷史,我不會偏幫國民黨或共産黨

琥珀宮

Ssddff 發表於 20-4-16 09:36

估:

講啱一半,確係毛扶植,但毛冇飛江青,只係鬥跨四人幫時,毛已老病,係趁佢病,就奪去江權,至於邊啲人有咁嘅勢力?當然係共產黨中元老派啦,不過依家都全部不在了。

毛澤東係共產黨嘅頭號人物,要否定呢個領導人,會危害共產黨係中國地位,所以仍然要保持毛澤東嘅崇尚地位,以維持黨的和諧。

等如國民黨都絕不會批評蔣介石係一個奸雄,亦唔會將失去中國江山責任諉過於蔣,而只會賴係共產黨詭計,皆因蔣係國民黨標誌,代表人物。物先腐而後蟲生,呢個道理有幾多人會懂。

想明白當代形勢,還看香港啦!林鄭唔弱,又點會縱暴縱出漢奸?

琥珀宮

Luffy007 發表於 20-4-16 16:52
長征都係咁寫,由曲變直,咪一樣笑死人
不過我從中國各朝代開始睇,史官係記錄勝利 ...

我家族俾共產黨鬥死,因為係清朝地方官家,地方上財雄勢大,但阿爺都話當時自己呢個家太腐敗,佢阿哥兩夫妻食鴉片煙,不務正業,欺壓百姓,佢離開大陸時,正是國民黨當政,日本仔打過嚟,所以帶住父親兩兄弟走嚟香港。

而後大陸的家俾共產黨清算,財產沒收,阿爺一句怨恨共產黨都冇。從佢身上,學懂是與非過眼雲煙,擺脫過去向前好好生活,做個有良心嘅人,以古鑑今。

琥珀宮

restahaus 發表於 20-4-16 16:33
同意您講法, 江青不等如慈禧太后, 因為毛澤東並非傀儡, 但毛澤東是無能力管理國家?
...

佢管理國家一樣功過參半,戰後艱難,要重建一個爛融融嘅大國,一點不易。

建國頭十年,中國總算可以喘息,但之後嘅大躍進文革等,中國又陷入權鬧漩渦,浩劫重臨。

毛澤東係得權之後又怕失去,反動勢力劉少奇,之後一連串嘅暴動,清洗黨內外反對勢力,鞏固權力,佢確係安然地做中國共產黨領導人至死。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 LamLamMummy 的帖子

我妹個奶奶就係咁,好陰公,佢老爺當時係大地主,有田有D屋咁,做咩生意唔記得啦,佢大婆冇得生,所以叫佢娶個近身妹仔,就係佢奶奶,奶奶生左兩個仔,點知比佢其中一個叔仔兩公婆去篤,就比拉出門口,老爺即時用石頭擲死,大婆,二婆,兩個仔比扎手跪係門口,大婆同細仔餓死係街,有個叔仔由廣州趕到返鄉下,只救到細婆同大仔,因為舉報大佬,所以個果叔仔就可以攞左大佬一半身家,其如D田地呀,錢呀,唔知去左邊架.
救亞嫂個叔仔,本身都係幫大佬打工,就靠人士幫細婆同個仔偷渡來左香港,我妹奶奶一講親就喊,話老公比人擲地都唔洗咁辛苦,大婆同細仔(1歲未夠)餓到得一層皮,細仔死時look大眼,個身宿埋一舊,話冇野食,一日有一碗水飲咋,所以之後佢同個仔腎都有問題,真係聽見我心寒.
<br><br>

伯爵府

SandyKL 發表於 20-4-16 18:51
我家族俾共產黨鬥死,因為係清朝地方官家,地方上財雄勢大,但阿爺都話當時自己呢個家太腐敗,佢阿哥兩夫 ...
係清朝地方官家 - 你是滿族?

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 SandyKL 的帖子

國民黨慘咩,一入台灣就係台北狂殺原住民,一日殺左14萬人,將原住民趕離台北.
<br><br>

男爵府

chinatea 發表於 20-4-16 19:47
回覆 LamLamMummy 的帖子

我妹個奶奶就係咁,好陰公,佢老爺當時係大地主,有田有D屋咁,做咩生意唔記得啦,佢 ...

社會不穏定,相信已發生了很多類似事件。猶太人當年也被德國逼害、日本當年也侵略中國……

chinatea    發表於 20-4-16 20:10

子爵府

restahaus 發表於 20-4-16 16:42
不同意六四係一個黨內權力鬥爭, 六四是美國支持的另一次顏色革命, 那時候從東德到蘇聯, 所有共產政權垮台, ...

內鬥同顏色同時發生, 兩者係有關連,內部出現矛盾, 運動趁機而起, 咁大場運動無高官里應內合搞唔成, 所有運動背後都離唔開政權. 而趙紫陽胡耀邦當時所堅持既就係西方式經濟政改 (無西方支持又何來力量同小平較量)? 所以你講得啱, 佢目的就係要共產主義倒台. 六四當晚就係要趙交出兵權防兵變, 當解決左趙運動馬上瓦解....其後咁多年來西方都有借紫後人既手係64呢個話題上挑撥..

琥珀宮

restahaus 發表於 20-4-16 19:53
係清朝地方官家 - 你是滿族?

唔係,地方官用漢人㗎。不過唔係廣東,係廣西。

琥珀宮

chinatea 發表於 20-4-16 19:56
回覆 SandyKL 的帖子

國民黨慘咩,一入台灣就係台北狂殺原住民,一日殺左14萬人,將原住民趕離台北. ...

國民黨霸凌成性,否則點會輸了江山?

chinatea    發表於 20-4-16 20:18

水晶宮

小玲 發表於 20-4-16 12:26
昨晚看電視時,有位學者都評論說冇立即判江死刑真的不恰當

總之時間一到,中國最緊要將依家班賣國賊即刻處死!!!

公爵府

SandyKL 發表於 20-4-16 18:51
我家族俾共產黨鬥死,因為係清朝地方官家,地方上財雄勢大,但阿爺都話當時自己呢個家太腐敗,佢阿哥兩夫 ...

同我祖上有啲相似,一直做貿易生意出口香港,但家中有大爺食鴉片同賭錢輸晒大半身家,當時連高街嘅舖面都典當埋,後尾仲死埋,亦都係因為咁到文革時無野比人抄亦無錢走,我爺就留左係香港,佢嘅港澳身份對佢鄉間兄弟仕途有影響,有幾個叔公原來升官都因為佢而平職,不過風水輪流轉,佢宜家嘅退休金都好和味。

琥珀宮

rean_chau 發表於 20-4-16 20:41
同我祖上有啲相似,一直做貿易生意出口香港,但家中有大爺食鴉片同賭錢輸晒大半身家,當時連高街嘅舖面都 ...

你家從商對子孫冇影響,我家做官積落唔少惡孽,所以我地子孫人丁單薄,男丁都早死。

鄉下聯繫因父親去世而斷絕,只知家鄉親戚90年代有人出國留學,至於其他已一概不知,阿爺話佢個二世祖大佬夫婦俾共產黨批鬥跪玻璃,一切都係報應。

富貴名利如浮雲,失去算了,做壞事,報應不爽。

首頁

尾頁

跳至