自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

新手買入,想請問有冇用家,水喉出的水經水壼過濾後就咁飲用?先謝。

伯爵府

charmingsam 發表於 20-4-15 22:01
新手買入,想問用家們,響香港,水喉出的水經水壼過濾後,適宜飲用嗎?先謝。
...

我還是會煲過才飲用

子爵府

新手買入,想請問有冇用家,水喉出的水經水壼過濾後就咁飲用?先謝。
...

我識人係咁,不過如果我用就一定唔會

子爵府

BBBmamama 發表於 20-4-15 22:02
我還是會煲過才飲用

係,安心啲

子爵府

noodleball 發表於 20-4-15 22:25
我識人係咁,不過如果我用就一定唔會

明白,謝謝!

公爵府

畀面勳章

我會煲過再飲

男爵府

hashtag影視迷勳章

回覆 charmingsam 的帖子

請問是否真能過濾走那些鉛和銅架?

子爵府

Leung2010 發表於 20-5-30 07:16

請問是否真能過濾走那些鉛和銅架?

我飲落真係冇晒異味同苦澀味,應該係可以啦!

男爵府

我冇煲啦.濾完就飲

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我有煲過至飲嘅

男爵府

感謝回覆。
可否分享相片?
我想知道用左一段時間後,過濾左的雜質是否積住在濾芯底(我相信咁系好事,即係濾芯做到野)。

我看了些台灣的分享(抱歉,因太多了,無keep起,好難找來貼在這裏),指出這濾心冇殺菌的,所以,d水過濾完後,務必煲過才好飲啊…

亦因此,最好不要讓個壺濕住過夜,網上有人個壺之後係生青苔。但是,我又唔驚,因為咁先証明個濾芯真是濾走 亦因此,最好不要讓個壺濕住過夜,網上有人個壺之後係生青苔。但是,我又唔驚,洗返乾淨就可才用,而且,因為咁先証明個濾芯真是濾走d氯呀~

這個壺及芯,你們覺得價錢如何?
如果長用,我不知道好不好外國網購,應該便宜些。

我又見BK舊文,好多人售出二手壺,係咪不好用,所以不要呢?

仲有d人賣便宜濾芯,攪到我忐忑,好似好易中伏

男爵府

回覆 popocat 的帖子

想問下大家為何選擇買
濾水壺
而不買
濾水器呢?

水晶宮

Leung2010 發表於 20-5-30 10:10

想問下大家為何選擇買

因為搬屋後水龍頭唔啱裝舊嗰個濾水器,橫掂要買新,就轉左用壼
濾水器濾芯都要定期換,都唔平啦

男爵府

咁就好啊!你兩類都用過。
可以請教你覺得兩類的過濾效果有何分別,喜歡那一類?

唔知方不方便透露下以前是用那一隻牌子的濾水器呢?

水晶宮

Leung2010 發表於 20-5-30 14:02

咁就好啊!你兩類都用過。

唔記得係咪Philips, 普通款,唔係幾錢嗰d.
方便就應該係濾水器,唔洗等唔洗儲,但工人姐姐用落都冇投訴,我哋已經習慣咗用壺

子爵府

Leung2010 發表於 20-5-30 07:48

感謝回覆。
我用咗個幾月喇!啱啱換咗一個新既濾芯,有冇雜質積響芯底就唔清楚,但我用小米測水質筆量過,水喉出來的水大概6x質量(台灣的水出來成2xx),而瀘過的水有3X質量,見到真係有過濾功效。

瀘芯聲稱過濾重金屬、氯等雜質,冇話會殺菌,所以啲水濾完之後我會煲過先飲。我有就住相關問題問過代理商,佢哋回覆:「根據水務處指引,若大廈管理公司能實施正確保養程序包括定期安排清洗食水水箱、妥善維修及保養供水系統和密切監測水質, 食水便可維持原有水質標準,無須煮沸,直接飲用。 對於特定人士(如免疫功能不全者或2歲以下嬰兒),建議將BRITA過濾水煮沸後再飲用」。由於我唔能夠保證大廈供水系統係乾淨,所以都係煲過先飲較為安心。

我做法係每晚會濾3大壼水,煲好後,倒入水瓶待涼,已足夠第二天我和小朋友飲用。而濾水壼在晚上濾完水後,便會倒清所有水,揭起壼蓋,濾芯亦會抽起打直放在壼內(如相片),待乾爽後放回入廚櫃內,每晚都會再拎出嚟用。我都知有人會用到生青苔,但可能因為我處理得夠乾爽,又冇陽光照射關係,我個壼冇出現過呢個情況。

呢個壼同芯我覺得價錢唔算貴,我係響網上購買,你可以search下natural ethos。果陣想買呢個壼,上網誤打誤撞就去咗呢間買。去過吉之島同香港代理個網睇過,價錢都稍貴。而我頭先講果間,水壼連6個濾芯夾埋$539(4月份價錢)。

有人賣二手壼,我覺得佢哋可能用一排就懶得再用。始終需要時間去濾,濾完又再煲,有啲人嫌煩就會放棄。我暫時唔想安裝濾水器,所以keep住用濾水壼,覺得ok呀!

希望我用咗一排既經驗幫到你啦!

子爵府

感謝回覆。

補回相片

男爵府

2024年龍年勳章 減齡達人勳章

感謝回覆。

長青苔應該是晒到太陽,我日日用,有濕住過夜,冇青苔。

我識的一個壺有長青苔的,都係個位置晒到太陽,但係自己根本唔知個位置會晒到太陽,所以就長青苔了!

Leung2010    發表於 20-6-2 12:40

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

會㷛

男爵府

Thank you popocat

yes, 用壺

用壺

方便!

首頁

尾頁

跳至