1-3歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

我囡13個月都係一餐固,每次食粥仔初初肯食幾啖,之後就含住,一碗粥要喂兩個鐘,有冇媽咪有經驗可以分享下

男爵府

Rachel_mag 發表於 20-4-16 03:27
我囡13個月都係一餐固,每次食粥仔初初肯食幾啖,之後就含住,一碗粥要喂兩個鐘,有冇媽咪有經驗可以分享下 ...

係咪啲粥唔好味... BB 唔食鹽糖但唔代表要食冇味難食既野... 好唔好味BB 真係識分...
咁同埋唔食粥可以食其他... 湯粉,燴粉,爛飯,麵包,薯蓉,饅頭etc. 呢啲都係主食,全部都唔食?

洋房

honeybid2 發表於 20-4-16 11:59
係咪啲粥唔好味... BB 唔食鹽糖但唔代表要食冇味難食既野... 好唔好味BB 真係識分...
咁同埋唔食粥可以食 ...

Thanks for sharing! 早兩日打針順便問下醫生,醫生都係咁教,可以蒸下水蛋、薯蓉.....落1、2滴油同少少鹽調下味,麵包就一向好鍾意食

男爵府

13個月唔使食粥仔,可以食好綿嘅飯仔,或者叫好杰杰到近乎係飯嘅粥,我會將大人飯加無落鹽嘅肉湯煮到開花,同埋已經食全蛋,佢好喜歡水蛋同炒蛋,再加菜碎同肉碎,佢好喜歡食

我B午餐同晚餐都食飯仔,早餐就樣樣都試,包、水果乾、星星餅再加奶

複式洋房

我囡13個月都係一餐固,每次食粥仔初初肯食幾啖,之後就含住,一碗粥要喂兩個鐘,有冇媽咪有經驗可以分享下 ...

我個女近呢一個月都係而家就快1歲。食一餐爛飯食成個鐘,開頭個5~6啖ok既,之後就含住,一啖含好耐,我都想知有咩解救

大宅

我個女14個月之前我哋差唔多一日食三餐粥兩餐奶,本身食得幾好,有一日佢突然之間食厭咗,我哋就非常之頭痛... 試吓換過其他食物俾佢啦,可能真係食厭咗,加油

水晶宮

回覆樓主:

13個月好多choice
唔食粥啦
sandwich
muffin
pancake
炒飯
udon
同埋唔餵,自己食,要學識咩係hungry咩係full
最多比45分鐘。
同埋3固1snack 2奶咁。

大宅

會唔會係唔鍾意食粥呀?

洋房

Thanks for sharing! 而家2固,唔食粥仔轉左爛飯,有時煮下湯粉/烏冬,bb肯食左

大宅

Rachel_mag 發表於 20-5-27 04:08
Thanks for sharing! 而家2固,唔食粥仔轉左爛飯,有時煮下湯粉/烏冬,bb肯食左
...

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

Rachel_mag 發表於 20-5-27 04:08
...

咁就好喇,過咗1歲應該要每日三固,多啲咀嚼可以練口肌,對學講嘢都有幫助

洋房

親親小孩子 發表於 20-5-27 11:33
咁就好喇,過咗1歲應該要每日三固,多啲咀嚼可以練口肌,對學講嘢都有幫助
...

原來係咁架,咁我要慢慢開始加多餐固先,囡囡而家只識發幾個音

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

Rachel_mag 發表於 20-5-27 23:04
原來係咁架,咁我要慢慢開始加多餐固先,囡囡而家只識發幾個音

加到兩餐先,佢一適應就三固,三固唔使一定三餐飯仔,仲可以食吓通粉、麥皮、麵包、餅同水果等,多啲變化可以吸引佢食慾

首頁

尾頁

跳至