想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

人地話空心胎後容易懷孕,原來係真㗎,二月份空心胎自然流咗,醫生話月經後可以再嘗試懷孕,三月黎第一次月經,月經後就測排卵,強陽無同房,第二日轉弱先同房,同房後10日就驗左懷孕,每日有加深,但係加深得好慢,因為上次空心胎,所以呢次好擔心,但仲要八週先去做超聲波,而家先四週,好漫長,沒有胸部漲痛,也沒用嘔吐,只係腰痠,有d反胃,好擔心會不會又空心胎,壓力好大

複式洋房

^_^^_^ 發表於 20-4-21 09:26
二月份空心胎自然流咗,醫生話月經後可以再嘗試懷孕,三月黎第一次月經,月經後就測排卵,強陽無同房,第二 ...

圖片最後一張係排卵試紙,其他係驗孕,同房後第十三日

大宅

二月份空心胎自然流咗,醫生話月經後可以再嘗試懷孕,三月黎第一次月經,月經後就測排卵,強陽無同房,第二 ...
可以6週時去照,我當時6週2肚照已有閃閃,可以早啲安心

複式洋房

Anbelle 發表於 20-4-21 09:31

因為上網睇話6到8週照,我驚太早照唔到,到時候仲擔心

大宅

初頭懷孕腰酸唔係幾好 飲下桑寄生茶安胎啦

複式洋房

SugarBoo 發表於 20-4-21 09:34
初頭懷孕腰酸唔係幾好 飲下桑寄生茶安胎啦

係去藥房買嗎?同佢講桑寄生茶就得嗎?

複式洋房

Anbelle 發表於 20-4-21 09:31

你好啊,我想問你計週數六週係月經第一日起計還是同房後第一日起計

複式洋房

你可能6week 去照下,我當時6week +2去照都照到(emoji)如果去到照唔到,可要求照陰超,因為有時太細個肚照唔到

複式洋房

mandychim0407 發表於 20-4-21 09:50
你可能6week 去照下,我當時6week +2去照都照到(emoji)如果去到照唔到,可要求照陰超,因為有時太細個肚照 ...

我二月份空心胎,當時照肚只有胎囊,後面照陰超都係一樣,而家仲覺得好恐懼(emoji)

複式洋房

人地話空心胎後容易懷孕,原來係真㗎,二月份空心胎自然流咗,醫生話月經後可以再嘗試懷孕,三月黎第一次月 ...

我同你經歷一樣呀~11月尾空心胎BB走左,12月一次M, 1月中再中,7週照到閃閃,依家16週啦,BB so far so good。我頭8週都係冇嘔,只係好攰,成日想訓。

我都好擔心過,不過睇開左,每一胎都係獨立既。健康既胎自然會長,唔健康既自然會走,平常心,做媽媽就係要大膽,太多野會擔心,而擔心亦幫唔到。我照閃閃前日日煲劇(笑片), 做深呼吸運動,多d 同好朋友傾計,照食葉酸。

照顧好自己啊,祝福你!

大宅

^_^^_^ 發表於 20-4-21 09:57
我二月份空心胎,當時照肚只有胎囊,後面照陰超都係一樣,而家仲覺得好恐懼(emoji)
...

個陣幾多week?
後來點樣?

複式洋房

minibobo_2019 發表於 20-4-21 10:33

我同你經歷一樣呀~11月尾空心胎BB走左,12月一次M, 1 ...

多謝你,我c6就叫我平常心,咁我都等到七週去照下,我想問七週係月經第一日計起,還是同房後計起?

複式洋房

duckduckbb31 發表於 20-4-21 10:34
個陣幾多week?
後來點樣?

個陣9w啊,當時見啡所以去照,先發現係空心胎,不過第二日自己自然流左,去醫院再照醫生話已經乾淨曬

大宅

我今日(21/4)同房後第12日用排卵試紙都仲係淺線, 一直都無加深.......
用綠D驗直情白板

上星期果D作嘔、反胃、好攰既感覺消失曬

今之次係我第三次懷孕, 上一次07/2019小X左
灰心中

複式洋房

melanietsangbb 發表於 20-4-21 10:52
我今日(21/4)同房後第12日用排卵試紙都仲係淺線, 一直都無加深.......
用綠D驗直情白板

加油,起碼證明自己可以懷孕,祝福bb再返黎搵你

複式洋房

^_^^_^ 發表於 20-4-21 10:41
多謝你,我c6就叫我平常心,咁我都等到七週去照下,我想問七週係月經第一日計起,還是同房後計起?
...

我醫生係計我12月尾月經個次,數到7週。我5週第一次照,照到胎long 同營養long, 7週第二次照,照到閃閃。其實5週照個次都有用,起碼知道bb 着床位置正確,唔係宮外孕。

之後9週再去照,confirm bb 心跳繼續同埋個size 正常長大緊。我醫生比較放心後就到12週照唐氏同NIPT test 啦。

好多關要過,所以你第一關真係要學習放平常心,唔係10個月好難捱。既然身體比你再懷孕,比d 信心自己個身體,佢好努力幫緊你同BB。

另外我逢一擔心時就會留意下身邊做下"善事", 當為BB祈福都好。試過救過樓下一隻雀仔,幫老人家入8達通,捐少少$ 去幫d 流浪動物,有多既口罩比需要既朋友。做得多,個心平和d ga~

複式洋房

minibobo_2019 發表於 20-4-21 10:55
我醫生係計我12月尾月經個次,數到7週。我5週第一次照,照到胎long 同營養long, 7週第二次照,照到閃閃。 ...

明白,多謝曬你(emoji)

子爵府

回覆 ^_^^_^ 的帖子

如果經期準,係計你懷孕前最後一次期經的第一天,所以一般人發現懷孕都會超過4週

複式洋房

CCHINGC 發表於 20-4-21 11:15
回覆 ^_^^_^ 的帖子

如果經期準,係計你懷孕前最後一次期經的第一天,所以一般人發現懷孕都會超過4週 ...

多謝曬你

大宅

腰酸唔係太好,腎問題,我空心胎果次都係,反而呀仔果次無,腰酸建議找個可靠中醫調理下,祝你今次順順利利

首頁

尾頁

跳至