影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

0q.cathy 發表於 20-7-14 20:19
我都因為宇文玥鐘意林更新,但太耐無佢戲,出坑了。 呢套係我睇咁耐第一套無尾劇,好想睇男友主一齊。
...

劇冇結尾可以睇書搭夠,書前半部飛住睇,後半部都係只睇男女主部份,佢哋生咗兩仔一女,宇文玥對楚喬好專一

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

whywhite22 發表於 20-7-14 22:46
劇冇結尾可以睇書搭夠,書前半部飛住睇,後半部都係只睇男女主部份,佢哋生咗兩仔一女,宇文玥對楚喬好專 ...

我又覺得小說前段都OK,係中間講同燕洵一齊捱果幾年有D悶,咁劇入面呢部份都好悶,反而小說到宇文玥跌落冰湖後失踪楚喬歸隱之後一段冇咩好睇,到後面宇文玥再出現、蕭策有難到宇文玥放棄江山去救楚喬就好好睇,見到宇文玥同燕洵兩個人價值觀嘅分別,番外幾個都好睇,尤其是燕紅,紅葉喺劇入面被改成蕭策家姐,亦冇咗同燕洵條線,好可惜,佢兩個嘅故事好慘。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

whywhite22 發表於 20-7-14 06:46
劇冇結尾可以睇書搭夠,書前半部飛住睇,後半部都係只睇男女主部份,佢哋生咗兩仔一女,宇文玥對楚喬好專 ...

最近瀟湘冬兒小說《11處特攻皇妃(即楚喬傳)》爆出抄襲蕭如瑟長篇小說《斛珠夫人》,仲已經定案,瀟湘冬兒亦承認抄襲事實,將按判決賠償損失,刪除抄襲內容,並且必須連續十天於自己官方微博發文道歉,但賠償金只有人民幣五萬,佢賣出去嘅電視劇版權都唔知翻幾多倍,賠償真有夠低,怪不得咁多人抄襲。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

rose-mag 發表於 20-7-15 00:28
我又覺得小說前段都OK,係中間講同燕洵一齊捱果幾年有D悶,咁劇入面呢部份都好悶,反而小說到宇文玥跌落冰 ...

小說好長,我只揀男女主部份跳住睇

王國長老

whywhite22 發表於 20-7-15 09:54
小說好長,我只揀男女主部份跳住睇

呢套唔算好長,知否仲長,我最近睇有個網上小說二千七百幾章,睇到

水晶宮

rose-mag 發表於 20-7-15 13:15
呢套唔算好長,知否仲長,我最近睇有個網上小說二千七百幾章,睇到
...

網上小說我只係睇過楚喬傳、花千骨、香蜜沉沉。睇完劇覺得好睇再睇埋書

王國長老

whywhite22 發表於 20-7-15 05:36
網上小說我只係睇過楚喬傳、花千骨、香蜜沉沉。睇完劇覺得好睇再睇埋書
...

我都係多數睇劇先或者一邊睇劇一邊睇書,有時等唔徹劇更新,又或者想睇下劇改成點,多數都係書好睇過劇,除咗步步驚心、瑯琊榜,原著同劇一樣咁好;花千骨就劇不如書,雖然書都麻麻地(又係抄襲)三生三世十里桃花劇好過書,書太亂細節太粗糙,要好多幻想去湊番埋,劇精彩好多;楚喬傳就書好過劇,主要劇爛尾,同埋為咗戲份,部份男二嘅戲變成男一,冇計啦,林更新圈粉多過同名氣大過竇驍;丁墨嘅小說都係睇書好過,特別係現代商戰果種,往往將愛情部份加/改到近乎白痴,推理同謀略又不在線;知否就真係要睇書,書合理好多,同埋仔細好多,但中間有講當時制度社會規矩係比較悶,我有跳過形容辭細節唔睇,劇都算好睇,但小說真係好睇好多。

珍珠宮

twchung 發表於 20-4-24 23:44
睇完咗好耐,開頭好好睇, 去到中 段就開始拖,到尾簡直係'世紀编局',好似拍咗小說既一半就完咗。 :temper ...

係,好似爛尾咁,最正係世子,型爆

首頁

尾頁

跳至