自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

事由我小學果個同校同銀行果啲3月尾已經收到,4月中我都沒收到就打電話上特別職務辦事處,留言等咗2個星期無人回覆,今日專登上觀塘,結果係因為無寫銀行編號。問聯員大概幾時會處理,佢話要處理咗學校正常交上去果啲先,再會處理有問題表格,有問題果啲會交返俾學校,等學校再搵返本人。問佢大概幾時會處理有問題表格,兩個字「唔知」見到上去問果啲有人已收sms,但銀行無入到數,同時係無寫銀行編號;有人係查唔到已經表格,但其他同學已經收到錢;有人係兩個小朋友一個收到一個收唔到;職員話大部分係無寫銀行編號

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

職員回覆唔可以重新下載,一定要經學校處理

伯爵府

Noted
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

子爵府

處理過程真係好慢

侯爵府

princesssarah 發表於 20-4-27 12:20
處理過程真係好慢

好多人都無為意,填左銀行名,就無寫銀行編號

伯爵府

...

侯爵府

newinewi 發表於 20-4-27 12:49
正常都係處理咗無問題個批先. 有問題寫錯既, 要等.

呢點我明白,但問題係無連職員都唔知幾時會處理有問題果啲,一個月丶兩個月......起碼都知大概幾時。仲有就係隔離post有人講無寫銀行編號都收到錢,好明顯無明確規定,睇下份表係邊個經手

珍珠宮

虎到金來勳章

sharon26788 發表於 20-4-27 12:05
事由我小學果個同校同銀行果啲3月尾已經收到,4月中我都沒收到就打電話上特別職務辦事處,留言等咗2個星期 ...
資料唔齊/唔正確等下都好正常, 梗係會處理左正確嗰啲先, 其實唔係好明咁簡單嘅FORM都可以填得唔清楚.

侯爵府

polliebb 發表於 20-4-27 12:59
資料唔齊/唔正確等下都好正常, 梗係會處理左正確嗰啲先, 其實唔係好明咁簡單嘅FORM都可以填得唔清楚.
...

5樓

珍珠宮

虎到金來勳章

sharon26788 發表於 20-4-27 13:00
5樓
點解會唔為意? 張FORM係SUPPOSE要填晒要求嘅資料架嘛, 其實得好少野要填

大宅

事由我小學果個同校同銀行果啲3月尾已經收到,4月中我都沒收到就打電話上特別職務辦事處,留言等咗2個星期 ...

你边区小学?

侯爵府

polliebb 發表於 20-4-27 13:03
點解會唔為意? 張FORM係SUPPOSE要填晒要求嘅資料架嘛, 其實得好少野要填

但點解有人無寫又可以收到?今日上去果啲大家都係想知大概幾時會處理,無理由無限期等

子爵府

回覆樓主:

資料唔齊,怪得邊個

goldpiglet    發表於 20-4-27 14:47

子爵府

BK Milk勳章

我收到一份錢
細嗰個,小學,四月頭收到(同班同學都係嗰幾日收到)
大嗰個,中學,未收到。

兩個都係填同一銀行資料。

大宅

sharon26788 發表於 20-4-27 13:05
但點解有人無寫又可以收到?今日上去果啲大家都係想知大概幾時會處理,無理由無限期等
...

佢答唔知應該係因為要彈返俾學校處理,學校幾時處理好,再交返來佢先做到野,所以唔會亂答俾個期你,一陣俾左又做唔到個期內過數,到時又要來投訴,為有下次自己把要填既都清楚填寫好吧

水晶宮

好彩我今朝就收到

珍珠宮

虎到金來勳章

sharon26788 發表於 20-4-27 13:05
...
好難比較架喎, 你又點知人地確實係點填, 咪當人地好彩囉, 事實自己係填漏資料

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我都睇唔到要寫銀行編號, 莫非咁樣就冇得收了?

侯爵府

金三珣 發表於 20-4-27 13:06
資料唔齊,怪得邊個

唔係怪,只係覺得點解有啲可以無銀行編號都可以出到,有人反而唔可以,同埋處理問題無時間限制

水晶宮

回覆樓主:

要家長填银行名又要填银行编號真係好麻烦及官僚; 一般人係唔多理 "銀行編號" (所以冇為意编號係乜), 而私人公司 (包括我仔學校) 一般都只需客户填銀行名稱及户口號碼。係得教育局及學资處咁麻煩

首頁
12345...8

尾頁

跳至