懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

吾知大家有無擇返個靚日去開刀呢?我見有post話醫院會收得貴d,但醫生要同醫院夾左,所以要好遲先比到d時間
有無jm可以分享一下 ?thanks

複式洋房

洛神花茶 發表於 20-4-30 15:11
吾知大家有無擇返個靚日去開刀呢?我見有post話醫院會收得貴d,但醫生要同醫院夾左,所以要好遲先比到d時間 ...

指定時間醫生都會收貴啲,同埋要睇你係唔係紅日同凌晨

別墅

Cch234 發表於 20-5-1 01:08
指定時間醫生都會收貴啲,同埋要睇你係唔係紅日同凌晨

係丫~所以擇日通常有幾個日子揀,盡量都避開凌晨先吧

大宅

會揀近預產期的日子,下午或傍晚,就自己同老公方便舒服的時間

男爵府

洛神花茶 發表於 20-4-30 15:11
吾知大家有無擇返個靚日去開刀呢?我見有post話醫院會收得貴d,但醫生要同醫院夾左,所以要好遲先比到d時間 ...

擇得太遲可能BB 已經自然出左黎(有啲叫呢啲做「受唔起」個時辰),擇得太早又想佢住耐啲,咁你開刀點都要揀一日既,跟醫生建議邊個禮拜開然後揀日最好日既就算咯。

大宅

醫生話 38w 個星期揀一日,我望過得一日宜生仔,無特別揀時晨,醫生話最好係一朝早

複式洋房

smiletkl 發表於 20-5-1 22:01
醫生話 38w 個星期揀一日,我望過得一日宜生仔,無特別揀時晨,醫生話最好係一朝早
...

醫院通常紅日 非辦公時間會有upcharge

醫生就要避開佢平時返診所嘅時間

所以好多時都係7-9點早上 或者晚上 7-9咁樣

有時有啲醫生 有啲日子診所可能只開半日 咁又彈性啲

但越遲夾期 越難挑到自己想要嘅日子同時間

別墅

honeybid2 發表於 20-5-1 20:33
擇得太遲可能BB 已經自然出左黎(有啲叫呢啲做「受唔起」個時辰),擇得太早又想佢住耐啲,咁你開刀點都要 ...

係呀我都聽過 話就算擇左日子,都可能有好多因素最後唔係嗰個時間或者日子出世

複式洋房

我第一胎有擇日,以下是我個人經驗。

首先,搵左個擇日師父,佢會要求你提供你所選擇醫院的正常手術室運作時間(非凌晨時分),咁樣避免加重收費。醫院會因應病人選擇時間去手術室而加收1到3千不等。

另外師父會要求你交資料比佢,包括bb父母全名,出生年月日及時間,仲有bb性別。

仲有,比一個時期嘅日子師父,呢個時期係根據醫生建議,日子盡量安排足38週0日到39週前,咁樣可盡量避免bb自己破水出世。

比齊資料,師父會比幾個合適時間日期你,仲有最重要嘅係,一個負責任嘅師傅,會比一個緊急電話你,以防你突然破水或見紅,會話比你知果段緊急時間當中,幾點會係比較好啲。

其實擇日為求心安理得,擇左日後同bb講聲,希望佢聽話d,按日期先出嚟。
就算最後用唔用到都好,平常心面對。

別墅

STELLAWU0507 發表於 20-5-4 08:15
我第一胎有擇日,以下是我個人經驗。

首先,搵左個擇日師父,佢會要求你提供你所選擇醫院的正常手術室運作 ...

謝謝您詳細嘅分享,咁你最後個BB係擇日嘅時間出世定係提早咗咁?同埋你搵嗰個師傅收費大概幾錢的?

複式洋房

回覆 洛神花茶 的帖子

因為我選了38週頭開刀,bb按擇日日期出世。
師傅叫李青揚,我2胎都搵佢擇👍🏻

我結婚擇日,事無大小都搵佢,所以佢收平我小小。

別墅

STELLAWU0507 發表於 20-5-8 20:30
回覆 洛神花茶 的帖子

因為我選了38週頭開刀,bb按擇日日期出世。

咁好嘅BB按擇日日期出世~
咁你個師傅大概收幾多錢的?

複式洋房

我擇左日 但無跟時辰 我就醫生開刀時間

複式洋房

回覆 洛神花茶 的帖子

$3800
如果你有心擇日,bb無特別的話,
要跟足日期及時間來開刀才有用
2個小時為一個時辰,以離開母體計。

首頁

尾頁

跳至