3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔8歲,瘦到得骨(emoji)(emoji)‍♀️得43磅 ,一早起身抖左陣先開始食小小野,佢未食.飲啖水就話飽(emoji)(emoji)‍♀️,到晏就都唔會叫話肚餓架,諗住成個晏就唔食野夜晚個餐實餓啦,佢一樣食慢吞吞,一個鐘都未食完(emoji)(emoji)‍♀️
請問有咩方法可以令佢食多d肥番d,佢好飲厭食症咁,出街見到野食又話想嘔,但比佢食零食雪糕就好快食哂(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️(飲奶,中醫好多都試過,都唔得,呢個假期一家四口,個個肥得佢冇肥過)

男爵府

swanialaw 發表於 20-5-1 13:28
我個仔8歲,瘦到得骨(emoji)(emoji)‍♀️得43磅 ,一早起身抖左陣先開始食小小野,佢未食.飲啖水就話飽(em ...

我都想知,呀女成長線負50%,要長期見醫生
芝士,牛奶,嘉營素都日日逼佢食
真係得一排骨咁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

我個仔8歲,瘦到得骨(emoji)(emoji)‍♀️得43磅 ,一早起身抖左陣先開始食小小野,佢未食.飲啖水就話飽(em ...
真係厭食,就唔會一見到零食,就食哂。

可以試下俾佢自己整野食,或者上兒童烹飪班,自己整,自己食,增加對食物與趣。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

淳熙媽咪 發表於 20-5-2 23:01
我都想知,呀女成長線負50%,要長期見醫生
芝士,牛奶,嘉營素都日日逼佢食
真係得一排骨咁
我表妹細個都係咁,得排骨。而家都係瘦,但好健康。

男爵府

我女都係 得棚骨 我都想知有咩方法令佢食嘢
乜都話唔鐘意食

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

除咗雪糕,佢仲有冇嘢係有興趣食?例如某啲水果?又或者生冷嘢如冷麵、壽司個啲又鍾唔鍾意食?

複式洋房

禁零食,有得揀當然食零食當正餐。

大宅

karenhyy 發表於 20-5-11 04:42
我女都係 得棚骨 我都想知有咩方法令佢食嘢
乜都話唔鐘意食

有冇同佢做運動呀?小朋友需要大量運動,唔好比零食佢食 尤其飯前。另外,將啲食物整到好得意都會增加佢哋嘅食慾

男爵府

回覆 askachu 的帖子

平時都小做運動

複式洋房

我個仔都係,7歲半得44磅。由細到大,一返學就容易病。醫院都入過幾次。我已經抑鬱加焦慮,自己都要食藥。就算呢排唔洗返學係屋企,佢都睇咗幾次醫生。我都想搵同路人傾訴下。

珍珠宮

回覆樓主:

諗到厭食症,食芝士谷肥佢

不過都係睇醫生好啲

大宅

masiub2003 發表於 20-5-15 19:55
我個仔都係,7歲半得44磅。由細到大,一返學就容易病。醫院都入過幾次。我已經抑鬱加焦慮,自己都要食藥。 ...

我好明白
我個個成條柴咁,手腳幼到啪得斷咁,而家我每朝滴雞精,夜晚有時燉肉汁,睇落面色好d,每日4,5點都一定要同佢落街放電,番黎就食得哂換飯囉,你唔好比咁大壓力自己呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

不如試吓整甜品時加入奶粉增加營養,琴日先整完藍莓奶凍,我囡囡都好鍾意食
用左Jas My Diary x Friso 呢個食譜:

https://www.facebook.com/JasMyDiary/posts/2220030764767618

複式洋房

swanialaw 發表於 20-5-16 11:03
我好明白
我個個成條柴咁,手腳幼到啪得斷咁,而家我每朝滴雞精,夜晚有時燉肉汁,睇落面色好d,每日4,5點 ...

謝謝你們的建議。
我都試過燉肉汁,之後佢流鼻血。

大宅

試吓整蛋糕,小朋友會有興趣啲,我囡好鍾意食

首頁

尾頁

跳至