烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

用平底鑊做的腸粉,加混醬

Cheuk2012    發表於 20-5-4 22:21

男爵府

回覆樓主:

子爵府

回覆 mrshearn 的帖子

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

嘩,好似出面食果D
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

rose-mag 發表於 20-5-4 10:26
嘩,好似出面食果D

好多謝你鼓勵,人在異鄉,懷念香港老口味

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

mrshearn 發表於 20-5-3 18:59
好多謝你鼓勵,人在異鄉,懷念香港老口味

噢,你住邊度呀?我都唔喺香港,要食港味都有時要自己煮,一係出面未必有得賣,有得賣嘅唔係唔好食就係貴,有更多時係又唔好食又貴。

子爵府

rose-mag 發表於 20-5-4 11:02
噢,你住邊度呀?我都唔喺香港,要食港味都有時要自己煮,一係出面未必有得賣,有得賣嘅唔係唔好食就係貴 ...

我住澳洲Brisbane, 好多香港嘅食材都未必容易買得到,唯有努力學下煮

王國長老

mrshearn 發表於 20-5-4 11:42
我住澳洲Brisbane, 好多香港嘅食材都未必容易買得到,唯有努力學下煮

咁你有冇返香港時買定d帶返去?我呢度算容易買亞洲嘢,包括醬料乾糧,只係港式嘅餐館唔多做得起,以前要食碗仔翅雞蛋仔都冇,而家有但唔係好地道港式。

子爵府

rose-mag 發表於 20-5-4 12:02
咁你有冇返香港時買定d帶返去?我呢度算容易買亞洲嘢,包括醬料乾糧,只係港式嘅餐館唔多做得起,以前要食 ...

我呢邊無車仔麵、粢飯、長形茄子、黑白淡奶....我每逢返香港都買好多醬料、又驚打爛

王國長老

mrshearn 發表於 20-5-4 12:11
我呢邊無車仔麵、粢飯、長形茄子、黑白淡奶....我每逢返香港都買好多醬料、又驚打爛
...

車仔麵我呢度都冇,栥飯有但係台式嘅,茄子同奶就買得到,不過魚就食嚟食去都係鰂魚鯰魚三文魚鱈魚,我最想食鯪魚桂花鱸魚沙鯭,但呢度全部冇。唐人瓜菜你果邊多唔多?

子爵府

rose-mag 發表於 20-5-4 12:17

車仔麵我呢度都冇,栥飯有但係台式嘅,茄子同奶就買得到, ...

唐人瓜菜都唔多、有都係唔好食。菜心超大棵但又老又苦、最多小棠菜、無節瓜、冬瓜甚少見,現在好掛住煎釀三寶,呢邊無魚膠賣

王國長老

mrshearn 發表於 20-5-4 12:24
唐人瓜菜都唔多、有都係唔好食。菜心超大棵但又老又苦、最多小棠菜、無節瓜、冬瓜甚少見,現在好掛住煎釀 ...

我呢邊d魚膠唔膠,散修修,得一間舖頭我買到嘅係ok, 但都冇香港魚檔果種鯪魚漿嘅質感,唯有加豬肉或蝦肉落去一齊攪至起到膠,我仔女好鍾意食煎魚餅同魚蛋,有個烹飪師傅教我自己用雪藏白身魚自己打,但好多功夫。

子爵府

rose-mag 發表於 20-5-4 12:27
我呢邊d魚膠唔膠,散修修,得一間舖頭我買到嘅係ok, 但都冇香港魚檔果種鯪魚漿嘅質感,唯有加豬肉或蝦肉落 ...

總之人在異鄉、想食家鄉口味就要諗下計,以前自己真的身在福中不知福

王國長老

mrshearn 發表於 20-5-4 13:07
總之人在異鄉、想食家鄉口味就要諗下計,以前自己真的身在福中不知福

都唔係嘅,向好果方面想,有好多嘢食香港買好貴,而家住呢度又多又平,我呢邊就生果多又靚又唔算貴,好似士多啤梨,車厘子,三文魚,羽衣甘藍。。。你果邊牛奶羊奶產品都好好。

大宅

mrshearn 發表於 20-5-4 03:31

子爵府

rose-mag 發表於 20-5-4 13:28
都唔係嘅,向好果方面想,有好多嘢食香港買好貴,而家住呢度又多又平,我呢邊就生果多又靚又唔算貴,好似 ...

都會係嘅,西餐食材的確是平靚正,但是中菜食材就貴夾唔太好

大宅

mrshearn 發表於 20-5-4 03:31

混醬腸粉 我會中意加多D芝麻咁食

琥珀宮

回覆 mrshearn 的帖子

Yummy

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至