自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

麟媽媽 發表於 20-5-8 20:10
我會比囉,人哋執到拎返去俾我都要時間㗎,Time consuming 呢啲都係cost,如果佢係好貪嘅話,拎咗銀包啲錢 ...

係囉,佢唔開口你出到嚟分分鐘乜表示都冇啦

珍珠宮

回覆樓主:

拎返時間車費錢最多咪2 3 百
講下價啦

寶石宮

2024年龍年勳章

muffinman23 發表於 20-5-8 16:06
朋友唔見左銀包, 有人執到之後搵到佢, 而家對方開到口要錢,你會點?
對方要求幾百蚊, 我叫朋友唔好俾+報警, ...

既然因為有啲紀念嘅嘢幾百蚊畀佢啦
幸福可以好簡單

男爵府

報警

子爵府

okgoodla 發表於 20-5-8 20:37
你同佢講笑啫, 睇你寫嘅feel到你隨和同喜歡同年輕人互動!

但form 1 年輕人買定朱古力, 起碼吾係老馮, ...

當然係講笑,玩鬼佢啦,我話佢論盡仔,唔係次次咁好彩執得返,叫佢以後要小心保管,我諗住用輕鬆形成等佢記住要小心財物咁咋。

我份人隨和就應該係嘅,我覺得凡事唔係一定必然,路上遇到都算係緣份,所以我去鋪頭買野,都好鐘意望人地個名牌,比完錢我會講句: 唔該哂你呀 xx(店員個名)通常佢地聽到都會傻笑一下,跟住又開心

我自己覺得客人同店員唔一定有分高低,雖然佢有人工收係要服務我,但叫下對方個名,輕鬆啲親切啲,做人都開心啲啦,雖然對方可能以為我係傻嘅 死伙,有啲離題添,sor

伯爵府

雖然開口攞錢係貪心,但人地都有付時間精神,唔使報警咁嚴重?比我揀梗係揾返銀包好過唔見左要報失證件同卡,比幾百絕對值。

珍珠宮

叫佢循正式途徑拎去警局, 然後由警方通知事主認領, 抑或由事主報警

子爵府

朋友唔見左銀包, 有人執到之後搵到佢, 而家對方開到口要錢,你會點?

我會比錢,薄酬,畢竟好過遺失銀包、證件,
如果覺得貴,試下講價,
千祈唔好意氣用事!
Keep on going never give up.
因為有我,這個世界更美好了!

男爵府

muffinman23 發表於 20-5-8 16:31
回覆 蝦米豬 的帖子

朋友係外籍人士, 對方透過FACEBOOK SEARCH到我朋友個名

咁似我個仔嘅case. 佢由英國返香港之前一晚跌咗銀包,又係有個人執咗係Facebook inbox佢,阿仔同佢講可唔可以比佢朋友,嗰個人就話自己嗰排唔得閒,有時問佢又唔覆,一星期後我叫阿仔同佢講不如比£100當報酬。之後佢唔知係忙完手上事情定點,就可以交返啲嘢比阿仔個朋友,但就收£40當車費。
嗰個人話只係執到BRP同車牌,所以只可以交返呢兩樣嘢比佢。對我哋嚟講攞返BRP已經好夠,因為無咗要喺香港比$1,5xx補領個臨時證,到英國要比差不多HK$10,000做返個證。所以比£40我覺得好值

男爵府

muffinman23 發表於 20-5-8 18:53
Update :
我朋友拎返個銀包喇
佢同條友講入面有幾千蚊(其實得幾百),話唔見左d錢要報警

你朋友好醒

男爵府

試過响戲院散場執到電話,打俾物主一個朋友約佢比番佢,個女仔(物主) 攞番電話時一句唔該都冇,極冇禮貌!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伍佰下我會俾

水晶宮

試下從另一個角度諗,可能係對方真係好需要錢,畢竟過去一年香港發生太多事,令好多人經濟陷入困難。首先你朋友個銀包入面應該有錢right? 佢其實可以拎晒d錢然後好人嘅咪掉返個銀包出嚟或者送去差館等你朋友仲可以有返d證件,唔好人嘅直頭掉去垃圾桶。佢無咁做,而係選擇好辛苦咁喺fb搵你朋友出嚟俾返佢。我會傾向相信佢心地唔壞只係等錢使唯有咁做。如果你朋友收入ok就當嗰幾百蚊捐咗俾有需要嘅人。仲有個做法就係叫你朋友多謝佢先,然後再問下佢係咪有咩困難等錢使,睇下有無辦法幫到佢,話唔定可以幫佢搵工之類。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

muffinman23 發表於 20-5-8 18:53
Update :
我朋友拎返個銀包喇
佢同條友講入面有幾千蚊(其實得幾百),話唔見左d錢要報警

嘩!咁叻拋浪頭!

水晶宮

maisy-lee 發表於 20-5-8 20:34
試過執到電話,對方約我拎返,但係就好似向綁匪交贖金咁,佢不停改時間同地點,如果唔係佢有禮貌,我真係唔 ...

綁匪交贖金
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

琥珀宮

hasting 發表於 20-5-8 16:31
我試過
執到個 form 1仔銀包
我打去學校叫佢聯絡我

咁可愛

首頁

尾頁

跳至