夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

真係好想走, 想問下, 係我太計較嗎?

兩公婆都要返工, 但我返工時間可以彈性安排, 佢月薪多我一萬, 加埋算中產

未生之前, 經濟各自獨立, 老公表現算幾好, 產檢會陪, 屋企新裝會自覺安排除甲醛, 會抺屋, 會一齊買BB野etc

出世後足足兩年, BB事無大小都係我搞, 安排play group, 教育計劃, 又我一個人, 問親都話唔知唔識, 比埋資料連睇都唔睇

莫講冇家用, BB由頭到腳洗費, 屋企水電煤日用品, 食飯, 租金, 請工人, 工人出糧, 幾乎全部都係我比, 足足兩年, 鬧又鬧過, 冷戰又試過, 都無反應, 我真係好心淡心寒, 點解可以咁冇責任感, 對我係咁, 對BB 都係咁, 我要返工要湊B, 仲問我點解唔煮飯, 我真係好想反枱

男爵府

大家計劃生之前,有無傾過家庭開支,湊B安排嘅事?

你負責大部份開支,佢呢?

複式洋房

Belavizio 發表於 20-5-9 07:02
大家計劃生之前,有無傾過家庭開支,湊B安排嘅事?

你負責大部份開支,佢呢? ...

只係講過大家一人一半, 真係冇好具體好詳細咁傾過, 天真地以為有小朋友之後會有份責任, 依家諗返都覺得自己好蠢

冇, 佢自己啲洗費, 我諗兩年黎都買過10條尿片, 2-3罐奶粉, 交過一個月租左右

男爵府

Sneezy1002 發表於 20-5-9 06:57

兩公婆都要返工, 但我返工時間可以彈性安排, 佢月薪多我一萬, 加埋算 ...

bb 未出世到宜家為止,你哋感情有無差左?如果有,咩原因?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Sneezy1002 發表於 20-5-9 07:08
只係講過大家一人一半, 真係冇好具體好詳細咁傾過, 天真地以為有小朋友之後會有份責任, 依家諗返都覺得自 ...

咁又好少咁樣
同佢講加少少家用得唔得
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 20-5-9 07:47
bb 未出世到宜家為止,你哋感情有無差左?如果有,咩原因?

係插水式地差, 我冇諗過佢真係唔會幫手湊BB, 我頭3個月差唔多係完全work from home, 但不能長期係咁,BB 又完全唔肯食奶樽, 唯有帶住BB 屋企─娘家─公司─娘家(餵奶)─公司─娘家─屋企咁樣走, 我真係攰到一個點, 仲要一個人揹起頭家,壓力好大, 嘈過好多次, 之後BB 變得好冇安全感, 到6-7個月仲係一晚醒兩三次, 要攬到實先得, 強硬要求搬去娘家附近, 個人冇咁攰, BB 穩定左, 但我對佢就非常失望, 有時真係寧願佢出Trip 唔喺屋企, 感覺冇support, 好攰

珍珠宮

佢有冇比家用你6299? 佢好唔顧家喎

男爵府

回覆 Sneezy1002 的帖子

BB係計劃下生的?如果之前無詳細傾過,現在重申再傾。
你要比佢知道你已經想去到離婚呢一步,等佢知道嚴重性,一齊解決呢個問題。

搵日得你兩個好好傾吓,如果佢都無改善或配合,你再另打箅。

複式洋房

anna59 發表於 20-5-9 08:19
佢有冇比家用你6299? 佢好唔顧家喎

我唔知, 我從來唔過問佢洗錢去邊, 但6299 都仲有做野, 仔女出晒身, 我諗佢就算有比都唔多

複式洋房

Belavizio 發表於 20-5-9 08:20
回覆 Sneezy1002 的帖子

BB係計劃下生的?如果之前無詳細傾過,現在重申再傾。

大家有意向生, 但未有詳細傾好就有左, 其實你講得岩,衰在一早冇傾好,睇小左呢件事, 一齊左好多年, 以為自己已經好了解佢, 點知一講到洗錢真係好傷

侯爵府

講真
如果呢d佢負責,你可能仲驚
而且可能和你在決定上更多不同而嘈

不如你同佢約定入小學在家教學的責任佢負責,通常會答應

男爵府

Sneezy1002 發表於 20-5-9 06:57

兩公婆都要返工, 但我返工時間可以彈性安排, 佢月薪多我一萬, 加埋算 ...

原來佢月薪仲多過你一萬。

你應該試過叫佢俾洗費,佢點講?

未有B 前你哋點分配日常開支?我見屋租同水電工人開支都係你,佢只負責食既開支?

侯爵府

希望樓主心情好些然後一一處理問題
可能試下同佢d好友講下,等佢d好友叫佢要負責使費

子爵府

Sneezy1002 發表於 20-5-9 08:42
大家有意向生, 但未有詳細傾好就有左, 其實你講得岩,衰在一早冇傾好,睇小左呢件事, 一齊左好多年, 以為 ...

我以前未生仔, 我供樓, 老婆負責日常基本開支, 計過大家付出是差不多的, 但當時她人工多我差不多一萬.

一計劃有BB, 我已好開心主動咁比家用她, 因為個BB 係跟我姓, 在有能力下怎可能叫人幫自己養仔, 骨氣在哪?

男爵府

你嬲都正常
不過改變唔到人 唯有改變自己
當佢同屋企 呀b個老豆就算

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

出世後足足兩年, BB事無大小都係我搞, 安排play group, 教育計劃, 又我一個人, 問親都話唔知唔識, 比埋資料連睇都唔睇

*****以上可以接受,爸爸可只做一些爸爸專長的教育

莫講冇家用, BB由頭到腳洗費, 屋企水電煤日用品, 食飯, 租金, 請工人, 工人出糧, 幾乎全部都係我比

*******day 1就不能接受咁樣喎。冷靜客觀咁傾下處理啦。家用/聯名戶口各有各入都得
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

HKITMan 發表於 20-5-9 08:58
講真
如果呢d佢負責,你可能仲驚
而且可能和你在決定上更多不同而嘈

我其實都有呢個擔心, 教養小朋友我係比較有要求嗰種, 希望品德自理學術各方面都盡量平衡啲, 都擔心千千萬樣事情要決定, 仲多事要嘈, 但我係習慣提早plan, 佢就習慣殺到先算, 兩個大人各自各處理事冇問題, 但一有小朋友真係好難, 我自己工作已經要諗好多, 返到屋企真係無耐性去樣樣解釋比佢聽, 再等佢決定, 然後又miss 左, 事先比資料佢睇又唔睇, 我真係會爆火

複式洋房

shannon_fky4186 發表於 20-5-9 09:01

原來佢月薪仲多過你一萬。

食飯都係我, 小朋友上playgroup 都係我比錢, 佢只負責自己返工洗費, 就係之前嘈左鑊甘, 嗰個月咪比左大約一個月租既錢我囉, 之後又當冇事發生

複式洋房

PTMCYS 發表於 20-5-9 09:29
我以前未生仔, 我供樓, 老婆負責日常基本開支, 計過大家付出是差不多的, 但當時她人工多我差不多一萬.

一 ...

唔係個個都似你咁有腰骨, 我原本都以為教養小朋友係共同責任呢啲係基本常識, 依家先知原來唔係, 有時我都會不自覺諗, 或者佢根本唔愛我地

大宅

Sneezy1002 發表於 20-5-9 10:37
食飯都係我, 小朋友上playgroup 都係我比錢, 佢只負責自己返工洗費, 就係之前嘈左鑊甘, 嗰個月咪比左大約 ...

生仔之前開支點分配?冇理由乜都係女人比哂,同居都接受唔到,仲要結婚生埋仔?

首頁

尾頁

跳至