自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

[p=24, null, left]海洋公園是不少香港人的回憶,然而公園連年虧損,需向政府申請106億元作未來發展,不少園內設施及機動遊戲亦會拆卸。被稱為「米老鼠殺手」的前海洋公園董事局主席盛智文接受《香港01》專訪時坦言對目前海洋公園情況感到心痛,形容有如長大的小朋友迷失方向。

[p=24, null, left]他又笑言,2014年政府撤換其主席一職是否正確決定屬「Difficult question」,或自己是幸運在適合時間離開。他又指,對海洋公園發展有一些想法,包括部分門票加價等,並直言公園有結構性問題,在政府管理下難以營運,認為應檢視未來會否有轉變。

[p=24, null, left]詳細內容:

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/426571/%E5%B0%88%E8%A8%AA-%E7%9B%9B%E6%99%BA%E6%96%87%E6%8C%87%E6%B5%B7%E6%B4%8B%E5%85%AC%E5%9C%92%E6%9C%89%E7%B5%90%E6%A7%8B%E6%80%A7%E5%95%8F%E9%A1%8C-%E5%A6%82%E9%95%B7%E5%A4%A7%E5%B0%8F%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E8%BF%B7%E5%A4%B1%E6%96%B9%E5%90%91

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

原來之前已經蝕緊錢?咁管理層一定要換人啦,明明之前咁多遊客

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 20-5-13 22:30
原來之前已經蝕緊錢?咁管理層一定要換人啦,明明之前咁多遊客
已經蝕左幾年錢,仲有個大問題,海洋公園總負債過百億,問政府拎完54億,都仲欠幾十億,每年虧損+還息,無底深潭

伯爵府

管理層管理不善!
珠海長隆海洋王國開幕都有競爭!
肺炎+黑暴運動!
以上都好大影響

子爵府

樂園营運:
支出=operation +mantainance+promotion+???
收入=ticket + merchandise +F and B+園外收入如專利,公仔,影視

迪迪尼靠咁先做到大,海洋支收過高,收入。。。除左門票外真係睇吾到,點維皮啊!

大宅

盛智文(emoji)

琥珀宮

畀面勳章

MsBusy 發表於 20-5-13 22:37
已經蝕左幾年錢,仲有個大問題,海洋公園總負債過百億,問政府拎完54億,都仲欠幾十億,每年虧損+還息,無 ...

蝕緊錢仲搞咁多擴建?

大宅

我認為海洋公園係輸喺無創意
很多年無去,有左小朋友先開始再去.嗰次入去,覺得呢個公園好失敗,好似同十年前差唔多,又無利用自己個image去做教育片、卡通片、園外銷售的product, 成個marketing 都好舊模式,國內乜field既品牌都有著重IP, 香港几十年老字號就完全無跟過時勢去變, 同香港科技一樣,舊式舊制舊作風,不過係咁架喇,有幾多人會不斷創造丫,啲高層淨係識等夠鐘收酬金
舉個例子, 如果佢一早諗到baby shark呢類歌/舞/片,已經可以殺出一條新血路,隨時發左啦

自由行叫做幫佢吊鹽水,黑暴就直情係同佢拔喉

算啦,依家88都叫仲有個回憶俾大家

伯爵府

即是擴建計劃、巨額貸款都是盛智文治下拍板的,如海洋館翻新、重建水上樂園、公園酒店。。。等等。可惜現任主席庸碌無能,工程延誤令收入未能提升,珠海長隆競爭搶走部分客源,開源不成又無能節流,人工支出大幅上升。呢位孔生好唔掂,不過佢6月任滿拍吓籮友收錢走人。

我冇去op超過十年,聽呢樹jm反映海洋館新不如舊,批評公園酒店多舊魚。。。呢啲要問番時任主席盛生嘞。

要唔執笠的話,不如問吓長隆有冇興趣做白武士打救op。反正佢地有攪主題公園經驗又有錢,好過俾香港政府管理,見到邱生呢啲庸官都冇哂信心。

伯爵府

親子王國15週年勳章

隊友先問我,我會唔會去OP買佢d公仔
至少Disney 有精品可以買,行下都開心,OP比細個去時好似細咗好多,又冇乜嘢吸引咁

首頁

尾頁

跳至