夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開一個新戶口因為我菇仔知道我bk名

結咗婚八年 小朋友仲讀緊幼稚園
大約兩年前到我老公出邊有第三者
我問過佢佢都認 佢願意同第三者分手
返黎做好老公好老豆
為咗小朋友成長 我決定信佢 原諒佢

初頭都還好 我諗佢真係同出邊嗰個分開咗 但只係好咗半年左右 老公好大脾氣每日好似睇佢面色 小小事都鬧我 小朋友跩佢就打小朋友 講極都唔聽
慢慢我地好少溝通 因為講親野都好嘈
基本上每日只會講早晨早唞食咗飯未呢啲基本野 我唔知係咪又有新嘅第三者出現 其實有冇我都唔會再相信佢

我好想下定決心離婚但係冇咁嘅勇氣
我係咪應該搵答案?
Jm俾勇氣我好嗎

複式洋房

我自己有地方住 父母幫我照顧小朋友
基本上離婚我同小朋友都可以如常生活
我只係冇勇氣
我怕我老公應承我做好老公 我明明唔信但又會心軟

侯爵府

回覆樓主:

錢銀財產妳處理好未?

如,物業

複式洋房

Huuu 發表於 20-5-14 16:29
錢銀財產妳處理好未?

如,物業

我哋冇物業住公屋係我爸爸媽媽嘅

侯爵府

浪費青春人 發表於 20-5-14 16:52
我哋冇物業住公屋係我爸爸媽媽嘅

佢搵幾多一個月啊?

佢要俾贍養費小朋友生活
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

複式洋房

Huuu 發表於 20-5-14 16:57
佢搵幾多一個月啊?

佢要俾贍養費小朋友生活

搵錢唔多
我自己有份part-time
之前一萬左右
依家疫情得5千
佢搵兩萬幾
夠生活

複式洋房

回覆樓主:

成日提唔應該一次一次俾機會佢
但係次次最後都心軟
姊妹們點樣先可以企硬啲啊

侯爵府

回覆樓主:

如果自己還有樣子
出去認識下朋友

妳帶住小朋友嘅 多數男士都接受唔到
除非佢都有帶住一個細路

令自己變心會走得快啲
唔喺就用幾年時間等自己死心
女人多數死心離得開老公喺仔大女大嘅時候/發現老公有小三
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 20-5-14 20:54
如果自己還有樣子
出去認識下朋友

sad but true.

複式洋房

Huuu 發表於 20-5-14 20:54
如果自己還有樣子
出去認識下朋友

我就係發現過 覺得現在仲有一齊 只係冇證據
都唔知去唔去搵答案好
搵 會令自己傷心 冇後路
唔搵 佢都唔似會錫我對我好

複式洋房

syc7 發表於 20-5-15 08:08
sad but true.

True 幾年時間去死心
我都唔知現在自己算不算死心
由佢同小三一齊 兩年來都冇好過

複式洋房

竟然係我迷惘既時候,樓主發表呢個話題。。。
我又講下我,姊妹們又比下意見
我結左婚18年,初時結婚丈夫搵錢唔多,所以每月比3000家用,我每天煮飯照顧家庭及剛出生的兒子,到兒子5歲我便出黎工作,丈夫當時搵3萬幾依然比3000家用(我除了每天煮飯,還要負責水費,管理費),因為我唔想下下攤大手板問攞錢所以辛辛苦苦都要做嘢,放工便接仔放學,回家煮飯,教功課等等(由K3一直到小學),因為兒子小學放4點半,我放工放6點,所以我迫不得已比錢等個仔補習,因為無其他人可照顧,所以補習是唯一不會獨留兒童在家的理由),而補習開支,兒子基本雜項開支都係由我負擔。。。
去到2014年我向丈夫說比多少少家用,他便每月比4000,(每月攞家用丈夫總會說要咁多錢做乜,我初初好火滾,但聽下聽下已無感覺,話之佢)上面所講我要負責照顧家庭開支係無變,直到2015年,我頂唔順我老闆而辭職,我當時好精神困擾,因為我唔想無左份工,因為我唔想自己無收入,最後都係辭職,當時我同丈夫講叫佢比多2000家用,當時係咁比說話我聽,又係問果句點解要咁多錢。。。我休息半年我去讀醫護課程想轉行,佢就比壓力我快d搵嘢做,之後我搵到嘢做,就發現子宮有個7Cm腺肌瘤, 醫生比期我做子宮切除手術,當時我知道做呢個手術要休3個月,咁我試用期都未過就要辭職?最後我見私家醫生,醫生話做微創只摘除個瘤,但費用8萬,當時我同丈夫講,佢竟然話關佢咩事,我自己有錢就自己比,無錢就賣掉自己既值錢嘢(當時佢已經搵6萬幾1個月),我曾問佢3次愛錢多d定愛老婆多d, 3次佢都答愛錢多d, 最後我再睇幾個私家醫生,其中一個話唔需要做,只要打針控制個瘤及荷爾蒙便可,因為仲有10年8年便收經
呢件事係好大既刺,但我都忍耐,算數,其實我地咁多年,無共同話題,無去拍拖,無共同興趣,在家都唔會點講嘢,我16至17年都繼續希望攪好關係,要求佢大家想行得條路好,就改變一下,但佢回應完全唔覺得有咩問題,要做既都做晒,無嘢好做。。。
我有同兒子傾過我同佢爸爸既問題,兒子都明白我感受
最後我決定訓廳梳化,但好辛苦因為得2坐位,我最後要求拆雜物房個櫃擺床我入去訓 但丈夫反對,最後我頂唔順搬走,每天放工便回家看看兒子,現在已分居2年
初時我搬走3個月有找丈夫傾過,佢竟然話已習慣,我實在無法接受相處10幾年,竟然短短的3個月丈夫已說習慣
現在我同兒子說我會申請離婚,兒子回應媽咪你想做便去做,兒子說佢都頂佢爸爸唔順,好難頂,不過兒子說笑佢忍耐力好好

小菜豆    發表於 20-5-19 13:08

男爵府

日日揍仔無得抖 發表於 20-5-15 18:59
我結左婚18年,初時結婚丈夫搵 ...

你仔仔好生性好乖~相信你以後的生活一定比同你先生一齊好~加油

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

當男人嘅錢和時間都唔俾你,
佢個心肯定已經不在你身上,
應該走。
如果你老公有物業,
快諮詢律師攞返你應得的一半,
將來俾個仔都好。

大宅

浪費青春人 發表於 20-5-14 17:51
成日提唔應該一次一次俾機會佢
但係次次最後都心軟
姊妹們點樣先可以企硬啲啊

開始時好難。揾多d野做,分散精神,慢慢心軟變心硬。加油。要愛自己多d.

大宅

jm, 支持你。頂住~ 阿仔好乖。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

浪費青春人 發表於 20-5-14 16:25
開一個新戶口因為我菇仔知道我bk名

結咗婚八年 小朋友仲讀緊幼稚園

你有工作、有屋企人支持,而且佢會打小朋友(即使係小朋友唔乖)
而且佢亦都有第三者,已經原諒左一次
睇唔到要留低嘅理由

大宅

crystal媽咪 發表於 20-5-15 22:59
你有工作、有屋企人支持,而且佢會打小朋友(即使係小朋友唔乖)怪
而且佢亦都有第三者,已經原諒左一次
睇 ...

樓主:你用得這個名稱開Post, 希望你會醒目醒來醒覺?不要再浪費青春時間吾等人!

複式洋房

soso1227 發表於 20-5-15 21:29
當男人嘅錢和時間都唔俾你,
佢個心肯定已經不在你身上,
應該走。

其實內心好忐忑,自己都單親長大,唔想見到呢d畫面,兒子好希望去外國讀大學,我知佢爸爸會供佢,但我分佢財產係唔係好衰,我究竟應唔應該分?

複式洋房

crystal媽咪 發表於 20-5-15 22:59

你有工作、有屋企人支持,而且佢會打小朋友(即使係小朋 ...

你講得岩架 我知我要走 只係我唔多勇氣 多謝你地一個個俾我勇氣

首頁

尾頁

跳至