自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

之前淘左一件貨品,已簽收,發現少了配件,店家補發送去官方集運,但我找不到補發貨品物流資訊,請問怎樣才可見到補發貨品嘅物流資料呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Bbpig2014 發表於 20-5-14 21:22
之前淘左一件貨品,已簽收,發現少了配件,店家補發送去官方集運,但我找不到補發貨品物流資訊,請問怎樣才 ...

問店舖
放下自在

瑪瑙宮

Bbpig2014 發表於 20-5-14 21:22
之前淘左一件貨品,已簽收,發現少了配件,店家補發送去官方集運,但我找不到補發貨品物流資訊,請問怎樣才 ...

补发係没有单号可操作的

大宅

回覆樓主:

問賣家要單號,去返快遞公司網頁查

男爵府

我試過類似情況。

賣家寄漏了一包螺絲,我請賣家重新發螺絲去集運倉,但發現電腦跟蹤吾到呢包配件物流,亦無法安排集運來港。後來經來來回回問店家,物流公司,才知道呢包配件屬於無主件貨物,這種情況下是不能看到物流追蹤,安排不了集運的。若要做到電腦物流跟蹤,需要找到集運倉收呢件配件的簽收底單,再同集運公司聯繫。

最終我的店家找不到簽收底單,我只能在港自己去配螺絲,店家退回部分錢畀我。

整個過程非常非常麻煩,來回擾攘多日。所以可能可以自己去配配件的話,就最好自己搞掂仲冇甘煩。

水晶宮

2024勳章

回覆樓主:

問店鋪,佢會知道點做。
我個間係比我另拍一個幾蚊嘅貨品,拍下後再把價錢改成1蚊,咁就有快遞單號可以追蹤。

大宅

問賣家攞補發配件的單號,再搵官集客服,問佢地有無收到無主件,然後在你將貨物全部集運寄香港時,叫佢地將無主件同你其他的包裹綁定,你付款後馬上聯絡客服,佢地會計算無主件的運費跟住俾個連接你俾錢,俾完錢截圖俾佢地睇,就ok啦。我之前有2次都係咁順利收到補發的包裹。

侯爵府

cyytt 發表於 20-5-14 23:56
問賣家攞補發配件的單號,再搵官集客服,問佢地有無收到無主件,然後在你將貨物全部集運寄香港時,叫佢地將 ...
我試吓,謝謝你!

侯爵府

czl115 發表於 20-5-14 21:54
問店鋪,佢會知道點做。
我個間係比我另拍一個幾蚊嘅貨品,拍下後再把價錢改成1蚊,咁就有快遞單號可以追蹤 ...
好,謝謝你!

首頁

尾頁

跳至