自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我有一個曾經好好的異性朋友,由小學、中學、大學、出嚟做野,佢中學時亦追過我幾年,甚至當年佢嫲嫲就走,佢都請求我扮佢女朋友食餐飯,當了左老人家心願,雖然我最後拒絕左佢,但大家仍然係好好朋友,亦各自有另一半,繼續成為對方的知己。
就起十年前,佢上網識左個馬來西亞籍女友,個女仔一個月後黎左香港,偷睇左好多我地的whatsapp對話,以前Fb post (其實只係普通朋友的對話),

男爵府

畀面勳章

話覺得我係個威脅,叫我朋友block哂我所有野,以後唔再搵我。我朋友同我講依番說話時,我仲覺得唔係呀嘛!有冇咁呷醋,好無聊!而且我當時身處外地,有男朋友亦已到談婚論嫁階段,我心諗你解釋下咪得囉!點知我朋友講完之後,就話佢尊重女朋友,以後唔會再搵我。我好無奈,又好心痛,十幾年友誼竟然因為一個認識唔到一個月的人告終。我未黎得切反應,佢已經block哂我所有聯絡⋯
十年後的今天,我起街見到佢,佢望我一眼,然後不屑走開。我心好痛,原來所謂友誼,也不過於此,我都係要學習唔好對人投入太多感情,否則受傷的只會係自己。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

追左幾年唔成功,可能佢自己唔想糾纏係呢種得不到嘅關係呢,或者人地唔可以當你係純朋友呱
我朋友圈都有這種事情,其實就我朋友圈件事,個女仔諗法同你差不多,但最後結論我女仔朋友係好似有少少自私嘅,因為佢只想“享受”男仔對佢嘅好,所以不捨那份“友情”
又或者你朋友個女友真係好控制嗰種呢

水晶宮

可能喺佢心目中,本身你不是朋友這麼簡單,而是戀人未滿。咁既然搵到兩情相悅的人,放下你輕而易舉。

緣起緣滅,你也放下吧。

男爵府

畀面勳章

cindy618 發表於 20-5-17 23:31
追左幾年唔成功,可能佢自己唔想糾纏係呢種得不到嘅關係呢,或者人地唔可以當你係純朋友呱
我朋友圈都有這 ...

追我係中學時n年前,之後已經放下了,拒絕左仲各自有另一半
我又唔享受佢對我好好,我好怕D人將focus放起我身上令我周身唔自在

侯爵府

多上 bk平衡番

男爵府

畀面勳章

1314625 發表於 20-5-17 23:31
可能喺佢心目中,本身你不是朋友這麼簡單,而是戀人未滿。咁既然搵到兩情相悅的人,放下你輕而易舉。

緣起 ...

可能友情同愛情真係難以並存

男爵府

回覆樓主:

咁耐無聯絡,大家變成點已好難講,算了吧,明早瞓醒忘記佢可以
無謂再攞番當年的事黎開,已是咁耐之前,大家都早已改變了,只是你單方面仍留戀那段時光

maylin88    發表於 20-5-18 15:41
wcpcelia    發表於 20-5-18 11:00
我想709394    發表於 20-5-18 01:08
我想709394    發表於 20-5-18 01:08

子爵府

回覆樓主:

男方未必咁諗 可能覺得自己一直係兵 有女要坐正咪示下威囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實掉轉角色諗唔難明,自己另一半重要定一個朋友重要?

如果你係個女仔,自己男朋友同另一個女仔經常whatsapp傾計,你又會有咩感覺?
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

水晶宮

averymom 發表於 20-5-17 23:37
可能友情同愛情真係難以並存

應該唔關友情愛情能否並存的問題,應該係男方唔認為你們之間的是「友情」,「友情」只是你一廂情願的想法而已。

男爵府

newcook 發表於 20-5-17 23:40

如果你係個女仔,自己男朋友同另一個女仔經常what ...

我都咁諗
比著我係女朋友,見到男朋友有一個由細識到大仲要追過既女性朋友,都會覺得係威脅
其實最重要都係大家各自得到幸福
有時友情都有期限

珍珠宮

2024年龍年勳章

newcook 發表於 20-5-17 23:40

如果你係個女仔,自己男朋友同另一個女仔經常what ...

同意,調轉角色去諗,就易明,男同女諗法唔同,你當佢係朋友,但男未必係,就算大家都當大家係朋友,但對方嘅女友坐正,女友擔心都好正常,有時要取捨

男爵府

averymom 發表於 20-5-17 23:25
我有一個曾經好好的異性朋友,由小學、中學、大學、出嚟做野,佢中學時亦追過我幾年,甚至當年佢嫲嫲就走, ...

正常呀,唔通為咗你去講大話呃自己女朋友咩、個男人做得好呀

子爵府

calbee_2014 發表於 20-5-17 23:48
我都咁諗
比著我係女朋友,見到男朋友有一個由細識到大仲要追過既女性朋友,都會覺得係威脅
其 ...

對,大家各自得到幸福先重要

琥珀宮

averymom 發表於 20-5-17 23:25
我有一個曾經好好的異性朋友,由小學、中學、大學、出嚟做野,佢中學時亦追過我幾年,甚至當年佢嫲嫲就走, ...

男女之間係5歲後就冇純正嘅友誼

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我都有一個小學同學一直鍾意到我中學,中學同佢出來唱k, 佢k 房攬住我話一直咁多年都好鍾意我,不過當時我好絕情,推開左佢。。直到大家出來做野撞番,各自有家庭 ,有交換whatsapp Facebook聯絡。。有時同學聚會啲同學仲會拎我地講笑,話邊個以前好鍾意邊個,我老公知道都唔高興,雖然我係完全無同佢有咩曖昧對話,但我都為我老公而刪了這個男同學既Facebook, whatsapp節日恭賀說話 亦無回過。。

我唔係覺得自己美若天仙佢仲會鍾意我,我只係覺得如果有一丁點令老公唔開心我都會為佢做。始終老公大過朋友。。呢句真。

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

回覆樓主:

我都有個從小學到中學就喜歡既男同學
男同學知我喜歡佢 但佢唔喜歡我
話只係當我係朋友而已
多年後係街見到佢 我都黯然行過
其實我知 我點頭既話佢可能會回返我
但我選擇左做陌路人 裝作互不相識
因為意中人不愛你 之間已經有個尷尬既關係 再唔可能變返純友誼
喜歡佢卻不能在一起 更難受
寧願扮陌路人 時間沖淡一切
就系咁 我地最后一年同班 我主張同佢冇交談 最後一年就咁别了 我心裡其實好喜歡佢 每日返學都好期待見到佢 可惜佢唔鐘意我 慢慢大家既關係變得尷尬 我只好沉默 靜靜咁渡過我同佢中學最後一年時光
唔知你朋友會否與我相似?
因為接受唔到一段不能開花既感情而選擇陌路

首頁

尾頁

跳至