心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Please delete

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

個仔咁癡線一定好激心,
咁激心一定好易病,
咁易病一定好短命,
呀仔呢個決定係間接謀殺,
邊有資格做和尚。
佢咁想做和尚,叫佢念下佛經,
頌下佛道,講下佛偈先。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

大個仔,想做和尚可以試下,唔啱再還俗

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

水晶宮

happygigipig 發表於 20-5-20 20:36
個仔咁癡線一定好激心,
咁激心一定好易病,
咁易病一定好短命,

我試過那種痛!但做和尚學做人道理也可以給他
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

回覆 小傑媽媽 的帖子

前2個月仲好好地,今日同阿仔有傾過,佢好堅持,問佢有明確打算未,佢話等多半年,完成cool牙就離開屋企……我提議等待其間,點解唔俾機會自己試下番工,廣闊視野,可能會有得著,但佢話我根本唔明白,佢唔想為番工,嫌錢,過生活甘完結人生……我真係好心痛,心情激動到頭暈發冷,以為做戲先發生既情節,但依家鐵一般出現我身上。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

dor88 發表於 20-5-20 23:33
回覆 小傑媽媽 的帖子

前2個月仲好好地,今日同阿仔有傾過,佢好堅持,問佢有明確打算未,佢話等多半年, ...

佢唔想返工,賺錢,咁俾佢剃咗頭,著咗和尚衫,佢又想做啲咩? 日日念經超渡衆生?

男爵府

回覆樓主:

佢想出家,定離家出走?佢想超脫現實,定係逃避現實?
媽媽養孩子二十年,孩子都應該養媽媽二十年,好天經地經。一句唔想返工唔想賺錢就走咗去,太便宜佢了。

男爵府

回覆 happygigipig 的帖子

我都反覆甘諗,佢係咪想逃避現實,唔肯去面對...... 自己依家都好心煩,唔敢同老公講,怕佢地會嘈起上黎,加快阿仔離開。

伯爵府

回覆樓主:

生舊叉燒好過……

男爵府

dor88 發表於 20-5-21 12:41
回覆 happygigipig 的帖子

我都反覆甘諗,佢係咪想逃避現實,唔肯去面對...... 自己依家都好心煩,唔敢同 ...

我非常覺得佢係逃避照顧父母既責任,即係做和尚大晒咩,點都每個月俾番多少家用,唔係貪錢既問題,只係養到佢有毛有翼,一句你唔明架喇,就飛咗去,好卑鄙囉。

珍珠宮

dor88 發表於 20-5-20 18:27
阿仔20歲,已經冇讀書,尋日收到工作通知,約佢即日去簽約番工,點知阿仔拒絕左。我問佢點解,佢話唔會做, ...

不如提議佢去workong holiday一年, 你話佢話箍完牙就走, 你又係叫佢去試吓返工, 聽完佢只會想快d走, 我估可能性都係: 佢一係感情問題, 二係佢想離開呢個家, 三係逃避現實, 四係真心佛門

除左四你真係冇計之外, 一至三都有方法, 放佢去呢個世界行個圈, 開吓眼界, 見過花花世界, 知道無錢就冇得再走得更遠, 就會努工作. 在外邊先會知道屋企好, 佢去左佛門, 有得食有得住咁就只會越返唔到轉頭, 不如放佢去外面一年, 佢都仲有機會回頭, 唔好逼佢返工住, 廿歲仔大把時間打工, 將來有心儀嘅女仔, 唔洗你叫佢去返工佢都會自動波揾食, 因為佢會知道同動物界一樣, 佢冇本事, 女仔唔會跟佢! 你逼佢佢只會走遠

男爵府

回覆 KTKTKT5 的帖子

謝謝你,亦都好感激你既意見,我會再嘗試同阿仔坐低好好傾下。Thanks !

男爵府

等亞仔做下和尚是否真的有慧根,這個也是要天資,不是人人可以做到,不為物質而煩惱,正如基督徒要學習真正的真理。等佢去試試吧,怕寂寞就要還族

珍珠宮

dor88 發表於 20-5-24 21:15
回覆 KTKTKT5 的帖子

謝謝你,亦都好感激你既意見,我會再嘗試同阿仔坐低好好傾下。Thanks ! ...

希望佢早日明白您嘅苦心, 祝妳心想事成 加油

象牙宮

dor88 發表於 20-5-20 18:27
阿仔20歲,已經冇讀書,尋日收到工作通知,約佢即日去簽約番工,點知阿仔拒絕左。我問佢點解,佢話唔會做, ...

20歲,.... 年青, 年青是嘗試不同的路。人生目標是會不斷的改變。

做和尚, 是真正去當? 要是真正去做, 那就要嘗試。做个好和尚。領悟人生的道理。

佢話寧願依家出街做乞丐? 叫他去嘗試。

身為媽, 多了解他內心, 心理想什么? 才能對策吧?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆樓主:

不如你今日開始餐餐煮齋,睇下佢有咩反應先

男爵府

回覆 farm712 的帖子

已經轉食齋接近2個月,完全可以戒口。

子爵府

回覆樓主:

我曾經有一位男性親戚,60幾歲話要出家,做咗啲唔知咩儀式,有佛號( 唔好意思我唔熟識佛教嘅稱號叫咩), 當然有食齋打坐,佢宣佈要出家時,我哋都嚇咗一跳,後來隔咗一段時間,原來佢冇出到家,又話食齋冇乜力,就要開始食啲雞肉 ,而家就已經食返葷, 仲識咗個女人再婚……

首頁

尾頁

跳至