想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

ipcs 發表於 20-5-23 10:56

母胎學醫生幫人照結構會專業d,我搵左謝喜兒,而家應該2000元 ...

我都唔係好知啲價錢,其實一般產檢又係幾多錢呢?
同埋好似佢哋做嗰啲Test都係睇返個別醫生診所收費

唐篩是幾多週做

如果到時第一次做產檢,係咪會醫生講埋邊個時段要驗咩

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-23 13:27

我都唔係好知啲價錢,其實一般產檢又係幾多錢呢?

我搵黃建新(佐敦)就$500一次,照2D超聲波,佢有時會開3D睇下見唔見到BB,算平,佢報過照4D收$900,不過唔好預照得好清楚。佢無得照結構,但T21就有。我果陣做Nifty(舊版)喺龔羽一度照,因為果陣係最平$2800,全包。而家d Nifty Pro去到$4400-4500。
聽人講銅鑼灣聖保祿醫院產檢$4XX,仲平,不過我住新界費事過去。
有d醫生部機清d,收費相對都貴d,$8XX去到過千蚊一次。

大宅

ipcs 發表於 20-5-23 13:35
我搵黃建新(佐敦)就$500一次,照2D超聲波,佢有時會開3D睇下見唔見到BB,算平,佢報過照4D收$900,不過 ...

T21 & Nifty 聽過
其實兩者分別出來大唔大?

係咪一般產檢都是2D ? 少3D ?

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-23 15:23
T21 & Nifty 聽過
其實兩者分別出來大唔大?

早前有JM share過這幅圖(T21驗得多d野果幅圖),佢話係比較updated。
第二幅係我好耐之前喺BK搵到,其實我都無好仔細睇,你可以比較下。
有JM睇某某婦產科醫生講過T21的數據有認證,Nifty卻沒有,佢診所得T21,唔知會唔會係賣花讚花香。
一般去邊度的產檢都係黑白(2D),3D(黃黃地色)只係畀父母滿足下好奇心睇下未來的仔女係咩樣。

大宅

ipcs 發表於 20-5-23 15:37
早前有JM share過這幅圖(T21驗得多d野果幅圖),佢話係比較updated。
第二幅係我好耐之前喺BK搵到,其實 ...

明白 ⋯

大宅

conycici 發表於 20-5-23 08:52
你而家有冇心水既醫生?
如果無,就可以爬下文問下朋友有冇好介紹
book定私家醫生7周左右照左bb心跳先

lunch 去診所驗唔到
我話驗左兩日3條都話有

醫生過可能唔係晨尿 聽日一早留定拎去診所
今日運左個吉

有聽過JM話要忍尿
忍左無去都唔夠 ⋯

大宅

ipcs 發表於 20-5-23 15:37
第二幅係我好耐之前喺BK搵到,其實 ...

我想問呢一刻我未約產檢,咁請問呢段時間淨係食葉酸同埋孕婦鈣夠唔夠?
藻油DHA其實係幾時開始食㗎?因為我見惠x 藻油DHA寫岩懷孕前,懷孕中 人士食
咁即是早食都有好處?定其實唔洗咁早就食?

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-26 08:37
我想問呢一刻我未約產檢,咁請問呢段時間淨係食葉酸同埋孕婦鈣夠唔夠?
藻油DHA其實係幾時開始食㗎?因為 ...

初期我只食葉酸,食到第12週完就可以停,第13週轉食Materna(健康院見我鐵質低左1度,醫生見我第二胎無食Materna就免費開左部分畀我,之後去威院亦得到醫生免費開到我生。我第一胎係一路自己買,唔知係咪一早有補充,無缺鐵問題,醫生都唔會開,就係咁自己一直喺出面買,食到生)
DHA…… 我第一胎完全無食,果陣唔興。
第二胎都無特別規定食DHA,我覺得好貴,有FREE SAMPLE或優惠價買就食,食完又無再買。
都唔知係咪真係有好處,但我第一胎未夠37週就穿水(果陣有返工壓力,算輕微早產),第二胎(無再返工)陀到39W1先陣痛。
洪永城賣廣告果隻DHA聲稱可預防早期早產,唔知係咪有關。

大宅

ipcs 發表於 20-5-26 08:48

初期我只食葉酸,食到第12週完就可以停,第13週轉食Materna( ...

葉酸食幾多?
我未懷孕前,婦科醫生開話你食定,但個度成1000mcg
我就一直食緊直到家下 (之前有時忘記左就無食又停左陣又食)

昨日去診所驗尿
我同佢講食緊咩藥, 佢見到就話葉酸呢個食半粒度,一是你隔日食

我見GNx 都是400mcg度

暫時未約私家婦產科醫生睇
會唔會over ? 太多會點?

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-26 10:18
葉酸食幾多?
我未懷孕前,婦科醫生開話你食定,但個度成1000mcg
我就一直食緊直到家下 (之前有時忘記左就 ...

我食GNC 400mcg每日一粒,食多左好似話會排返出嚟,但而家又話會影響胎兒有自閉症風險。

大宅

ipcs 發表於 20-5-26 10:21
我食GNC 400mcg每日一粒,食多左好似話會排返出嚟,但而家又話會影響胎兒有自閉症風險。
...

過多會影響胎兒?
個陣是婦科醫生俾

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-26 10:53
過多會影響胎兒?
個陣是婦科醫生俾

但唔食都會增加胎兒脊柱裂風險,所以你個醫生叫你份量減半。

大宅

ipcs 發表於 20-5-26 10:21
...

剛見到⋯
可能是準備懷孕 所以醫生建議我食1000mcg吧

伯爵府

currycherry 發表於 20-5-26 11:01
剛見到⋯
可能是準備懷孕 所以醫生建議我食1000mcg吧

我第一胎果陣,每日食2粒400mcg,根據你張紙400-800mcg都唔算過量吧!

大宅

ipcs 發表於 20-5-26 11:04
我第一胎果陣,每日食2粒400mcg,根據你張紙400-800mcg都唔算過量吧!

所以我都係買樽GNX 食住先
琴日食左野1000mcg 攪到我岩岩唔禁食添

99度有切藥丸盒既
但要週末先去
再唔係等陣再去診所睇醫生時,問有無切藥盒賣

首頁

尾頁

跳至