婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同99一齊住,佢有個生活習慣我好難接受。佢平時用洗衣機洗衫,會將外衫褲、襪、貼身底衫褲全部擺入洗衣機一齊攪,但係我覺得咁樣好唔衛生,自己既底褲應該另外單獨手洗比較好(同埋因為62過左身差唔多三十年,所以99出面應該有男人,係唔係正經拍拖我唔知,淨係見佢每個星期1-2晚風雨無阻收工返屋企沖完涼9-10點拎個袋就出去過夜),呢d係佢既自由同私事,我唔會理會,但係佢冇做body check既習慣,特別係婦科檢查,我就有d擔心婦科方面既衛生問題,但我改變唔到佢,我自己d衫褲就不溜都唔同佢地一齊攪,我底衫褲自己手洗,外衫褲單獨擺洗衣機,另外C6底褲我都要求C6手洗,結果......

大宅

lynnchan 發表於 20-5-22 17:13
我同99一齊住,佢有個生活習慣我好難接受。佢平時用洗衣機洗衫,會講外衫褲、襪、貼身底衫褲全部擺入洗衣機 ...

99係一次偶然的機會下去做左婦科檢查,發現佢感染左HPV16,仲要發展到癌前病變程度,跟住我自己開始有d驚,因為呢種病毒除左透過X接觸傳播,親密接觸都有機會傳播,我同佢共用洗衣機,佢有擺底褲入去,雖然我冇擺,但係我都驚,提心吊膽左一段時間,我自己都走左去做HPV病毒檢測,等待結果嗰段時間真係忐忑不安,好彩結果冇事
跟住醫生叫佢底衫褲唔好擺入洗衣機同屋企人一齊攪,佢先聽入耳自己手洗,同埋自從佢驗左中招之後,已經有大半年冇再出去過夜,好彩我自己生活習慣同佢有分歧所以一開始就分開洗,驗完冇事黎緊我準備去打埋個hpv疫苗保護好自己先

別墅

唔講99嘅衛生情況,因為呢啲真係大家夾,佢而家肯自己手洗都好啲。
不過你C6 咁大個人底褲比99手洗,未免太誇張
如果點都要共用洗衣機,唯有多啲用梳打粉+高溫消毒一下

大宅

nicoleyau0402 發表於 20-5-22 17:54
唔講99嘅衛生情況,因為呢啲真係大家夾,佢而家肯自己手洗都好啲。
不過你C6 咁大個人底褲比99手洗,未免太 ...

哈哈可能我表達得唔好,我係指C6自己手洗,即各自手洗,有時我順手都會幫佢洗,咁大個人我接受唔到99幫我C6手洗,即使是母子

大宅

lynnchan 發表於 20-5-22 18:26
哈哈可能我表達得唔好,我係指C6自己手洗,即各自手洗,有時我順手都會幫佢洗,咁大個人我接受唔到99幫我C ...

樓主乜你99玩得咁吾小心?呢个教訓好大幾乎冇命!話說回來內袂咁私人貼身用品當然手洗啦?我每次沖涼跟手搓搓快靚正又衛生吾洗人教係話!

大宅

stella^^ 發表於 20-5-22 18:42
樓主乜你99玩得咁吾小心?呢个教訓好大幾乎冇命!話說回來內袂咁私人貼身用品當然手洗啦?我每次沖涼跟手 ...

所以我理解唔到佢,究竟係冇常識定係懶

水晶宮

回覆樓主:

Er.... 共用洗衣機唔係叫親密接觸...
HPV 亦都好常見,唔關佢玩得小唔小心有冇正經拍拖事,分分鐘已經潛伏咗幾十年。

大宅

我都好似樓主咁,自己貼身內衣褲一定係自己用手洗,我都接受唔到放落洗衣機同啲衫一齊搞

別墅

lynnchan 發表於 20-5-22 17:23
99係一次偶然的機會下去做左婦科檢查,發現佢感染左HPV16,仲要發展到癌前病變程度,跟住我自己開始有d驚 ...

我好同情你,而且我都一直由未嫁到嫁左都系習慣自己手洗底衫褲。我重討厭佢地翻轉件衫就洗,我摺衫時再幫佢地反翻轉,有次我99無翻轉件衫就著左出街,真系服左佢!

首頁

尾頁

跳至