心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

今晚特別感觸,唔想同朋友分享只想透過文字說出來

看見身邊的朋友親人生小朋友也有自己父母照顧真係好羡慕,家有一老如有一寶,點解我生bb 就冇呢?我bb 出世我爸爸媽媽也在生,但陪我坐月嘅時候陪月ee 而不是我自己父母....見到朋友生bb 他們嘅父母都好緊張,好關心,好照顧,但我的父母呢?
而現在我已經是孩子的母親,我時時同我個囝講,如果將來我有幸做嫲嫲我一定會替他們照顧bb,這是一種福氣,因為我照顧的是我孩子的孩子。

只要孩子需要媽媽,我永遠都會在他身邊支持他,保護他,無條件地幫助他,因為他是我唯一的兒子!

別墅

不論甚麼原因,有人幫都要感恩

公爵府

牛年勳章

人人不同, 不同原因, 不同環境, 辛苦妳了, 係一個唔容易的環境下, 成為媽媽, 妳好勇敢, 關心人的心和說話, 吾係人人懂, 但受就大把人識接, ,食多d 休息多d , 養好身體, 向前看, 好多時, 要靠自己意志, 勇往直前

大宅

misslady1980 發表於 20-5-25 21:37

看見身邊的朋友親人生小朋友也有自己父母照顧真係好羡慕 ...

仔仔長大後會更懂性,因為佢了解到媽媽好堅強(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

SaMaMaSa 發表於 20-5-29 12:08
仔仔長大後會更懂性,因為佢了解到媽媽好堅強(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

每個人嘅際遇都唔同,雖然我小時候已失去母親,爸爸又不太懂照顧小孩但並沒有因為自己在單親環境下長大而對生孩子沒有信心,我是多麼希望他在父母的陪伴下成長。
今次出post 純感觸

複式洋房

misslady1980 發表於 20-5-29 12:14
每個人嘅際遇都唔同,雖然我小時候已失去母親,爸爸又不太懂照顧小孩但並沒有因為自己在單親環境下長大而 ...

很感觸,給你多一點正能量,人生要充滿愛,要多啲愛來包圍身邊人就可以幸幸福福(emoji)

公爵府

牛年勳章

misslady1980 發表於 20-5-29 12:14
每個人嘅際遇都唔同,雖然我小時候已失去母親,爸爸又不太懂照顧小孩但並沒有因為自己在單親環境下長大而 ...

妳要知道, 吾係妳的錯, 這些吾係妳能控制和改變, 囝囝有妳, 陪伴成長, 得到愛, 過去就讓佢過了吧! 向前看, 世事無完美, 找方向, 向著理想與幸福方向前行, 美好的將來迎接妳們

大宅

CMMANDY 發表於 20-5-30 09:04
妳要知道, 吾係妳的錯, 這些吾係妳能控制和改變, 囝囝有妳, 陪伴成長, 得到愛, 過去就讓佢過了 ...

多謝

CMMANDY    發表於 20-5-30 13:25

子爵府

親子王國15週年勳章

有陪月ee已經好過好多人,何必強求要更多?

珍珠宮

misslady1980 發表於 20-5-25 21:37

看見身邊的朋友親人生小朋友也有自己父母照顧真係好羡慕 ...
維持關係好緊要,可能你同PARENTS 的RELATION 麻麻?
我同PARENTS的RELATION好好,SO好野佢都幫我同HANDLE哂...

大宅

我都係無父母幫我由我大肚到生,莫講話陪月啦,自己坐月仲要湊埋b,老公就請左一個月無薪假幫手,我由生到依家阿b兩個月,初頭日日喊無人幫,自己父母咁樣咁怨天怨地都無用架,自己未更唔開心,我都有同人比較咁有咩用,更唔開心囉,跟住我個仆街奶奶都唔肯湊孫架,她同我開價要一萬蚊湊孫喎,到依家租樓老公搞唔掂,依家仲要搬返同奶奶一齊逼公屋住,咁我係咪要死左佢

珍珠宮

vickylau0810 發表於 20-6-1 15:09
我都係無父母幫我由我大肚到生,莫講話陪月啦,自己坐月仲要湊埋b,老公就請左一個月無薪假幫手,我由生到 ...
睇開D啦...有得食有得住有得洗己好好了...

感恩...好多人無屋住,要租樓...

大宅

明白你,我也是沒有4大長老幫忙。陪月照顧我,媽媽也沒來探過我,我什至在生前去學陪月。怕自己不懂照顧bb。記得陪月走后第一日,我在廚房哭了出來,是害怕。哭過后,一天一天,看著寶寶,我撐過去了。你也可以的,有些時候對自己好些,頂唔順上bk或找人說說。

民房

當媽了就得堅強,你有沒有想過,你媽生你的時候也是一個人照顧你?

大宅

hopeusee 發表於 20-6-7 02:59
明白你,我也是沒有4大長老幫忙。陪月照顧我,媽媽也沒來探過我,我什至在生前去學陪月。怕自己不懂照顧bb ...

那段時間我那喊過無數次

大宅

SwinGreen79 發表於 20-6-7 09:09
當媽了就得堅強,你有沒有想過,你媽生你的時候也是一個人照顧你?

但有我嫲嫲

首頁

尾頁

跳至