時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

https://www.hkcnews.com/article/26220/%E7%9B%B2%E4%BA%BA%E5%BE%8B%E5%B8%ABjoy-%E5%A4%B1%E6%98%8E-%E6%8A%97%E7%88%AD%E8%80%85-26220/%E7%9B%B2%E4%BA%BA%E5%BE%8B%E5%B8%ABjoy%E7%84%A1%E6%87%BC%E5%BF%83%E8%87%9F%E7%97%85%E5%93%AE%E5%96%98-%E9%9D%A0%E5%91%B3%E9%81%93%E8%81%B2%E9%9F%B3%E4%B8%8A%E5%89%8D%E7%B7%9A%EF%BC%9A%E7%9C%8B%E4%B8%8D%E8%A6%8B%EF%BC%8C%E6%89%80%E4%BB%A5%E4%B8%8D%E6%80%95

大家可唔可以幫我理解下呢位女士講嘅嘢?我睇完真係一頭霧水,定還是我知識水平太低,唔明白「律師」講嘅嘢?非政治討論,純粹真係唔明白上文下理。

612日的金鐘衝突Joy身處現場,她因電話收不到訊號,去了附近吃飯。
VS Joy通常會在一邊耳戴上藍芽耳機,聽著幾個台的直播,當Telegram或連登有新消息,她會讀出來。有時,她比現場的人更快得悉警方的動靜,便及早大聲告知身邊人甚麼位置舉旗、舉槍。」 ->好矛盾,咁其實即係點?一時又話冇訊息,一時又話收到好快嘅訊息

曾有警員說她有
「精神病」,她佻皮回應:「人哋覺得你有精神病,你覺得我有精神病,打平囉。」-> 即係點?

警方沒有理會她。「我估佢唔知我係律師,我諗佢覺得拉一個盲人好麻煩,我真係唔知。」面對如此「厚待」,她覺得:「會令我無咩存在價值,係一個 nobody咁。」VS 警員多次指Joy是扮盲,認為盲人不會自己外出。Joy因而更想走到最前,令警察知道他們所做的,是在侮辱和歧視殘疾人士。

—> 乜嘢論點嚟?真係唔明?本身又話警察令佢冇咩存在價值,跟住又話警察所做嘅嘢令佢覺得好受侮辱?咁即係你覺得人哋其實冇話緊你?有嘅話又點會冇你口中嘅「存在價值」?

真係睇到我一頭霧水!

特派員  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-5-27 10:35

別墅

時時刻刻 發表於 20-5-27 06:32
https://www.hkcnews.com/article/26220/%E7%9B%B2%E4%BA%BA%E5%BE%8B%E5%B8%ABjoy-%E5%A4%B1%E6%98%8E-%E6 ...

呢位律師嘅Facebook

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

畀面勳章

時時刻刻 發表於 20-5-27 06:37

呢個女人成日喺示威現場出現

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

哦!嗰個眼盲心又盲,仲話要去前線監察警方行動,靠人講佢就信係事實嘅黐線律師!!一般正常人係無可能理解嘅!!!

水晶宮

2024勳章

個樣又真係有D似精神病,難怪人地咁認為

伯爵府

https://www.hkcnews.com/article/26220/%E7%9B%B2%E4%BA%BA%E5%BE%8B%E5%B8%ABjoy-%E5%A4%B1%E6%98%8E-%E6 ...

純粹以閱讀理解去分析,以下文字並不代表個人立場。

唔難明。
某日佢去金鐘食飯,但因為收唔到信號,所以收唔到資訊。所以唔知原來某地方有人放TG, 意外地就無辜中咗TG.
由嗰日後開始,佢就覺得加入做前線。

所以係兩件唔同日期發生嘅事。

珍珠宮

盲人律師!?
幸福肥師奶

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

靠氣味?做乜佢唔好似我隻 Lucky 趴喺地下臭嘅?

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

擦存在感的曱甴!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

水晶宮

簡單來講,佢係用自己的殘疾化為優勢估勇武,制造輿論。

同大肚婆,學生的情況差不多

JojoFung0304    發表於 20-5-27 12:47

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台

子爵府

律師嚟㗎
佢有冇去關注吓陳子遷律師被暴徒襲擊致嚴重受傷件事。有冇幫被私了嘅人士爭取公義。

侯爵府

係咪一時係男一時又係女嗰個?

Friday    發表於 20-5-27 14:02

子爵府

唔係想歧視身體有缺憾的人士, 但佢值得被歧視!

男爵府

這曱甴不但眼盲,心也盲了 !

男爵府

開心吸收勳章

精神病人。。。

珍珠宮

SUKI20062014 發表於 20-5-27 12:43
精神病人。。。
x2

伯爵府

仗持自己盲就係優勢?
實情持住自己既殘缺去博取別人既可憐及認同.
又利用自己既缺憾去營造陷阱. 呢D人真係影衰殘疾人仕.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

上次直播見佢好惡、呢個女人好似盲左都要擦存在感、好心啦

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 睛靈勳章

首頁

尾頁

跳至