論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個菲工人,借財仔借佐好多間,借佐唔還,仲用埋僱主名同電話
已經俾我炒佐,但我蠢佐,應該逼佢還嗮錢先炒,宜家自己受嗮佢d追數信她電話,信仲寫我名,我都唔知點可以做到甘

我想公開佢資料,避免有其他僱主請佐佢。
但唔知可唔可以
斷約工人真係唔可以請

洋房

hhaall 發表於 20-5-29 19:38
已經俾我炒佐,但我蠢佐,應該逼佢 ...

totally agree

大宅

斷約工人十個有九個都講到舊僱主變態, 環境惡劣. 如果有時間有選擇當然唔請斷約, 但現實情況選擇不多, 時間又未必充裕, 加上香港人普遍有同情心, 所以外表正常溝通得來的就算斷約都會有人要.
現實, 香港僱主就是無奈.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

大宅

chbch 發表於 20-5-30 10:29
斷約工人十個有九個都講到舊僱主變態, 環境惡劣. 如果有時間有選擇當然唔請斷約, 但現實情況選擇不多, 時 ...

我明。但我堅持唔會請斷約,因為同事都有因為連續請三個斷約,三個都瀨嘢。結果佢最後都請完約,而且第四個。
宜家,我自己炒佐個工人,宜家同大家講明,點斷會炒,等於前工人係斷約,如果有僱主照請,我都無法。

大宅

hhaall 發表於 20-5-29 19:38
已經俾我炒佐,但我蠢佐,應該逼佢 ...

寫信比入境處令她無得再在港工作, 報警話佢用你資料借錢

大宅

five555 發表於 20-5-30 12:06
寫信比入境處令她無得再在港工作, 報警話佢用你資料借錢

我想問問可以甘樣做?入境處會受理?報警真係有用?
如果可以幫到僱主,保障到更多僱主,我會做

首頁

尾頁

跳至