自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

2018復活節勳章

小兒就讀band 2學校
嚟緊要選科,打算選讀3科
頭2科會選生物(英文教學)+化學(英文教學)
第3科仲考慮緊選地理(英文教學)/M2 (英文教學)/資訊及通訊科技(中文教學)(是但1科)
佢自已都揸唔定主意,覺得3科都可以,但就對數學興趣一般
請問各位應該點揀好

今年暫時只考左第一學期試
成績如下:

英文 (全級21/120)
生物 (全級10/120)
化學(全級30/120)
數學 (全級30/120)
地理 (全級24/120)
電腦 (全級12/120)
總名次 全級26

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

最緊要睇佢對邊科有興趣, M2是唔計X科內

男爵府

牛年勳章

地理用中文定英文讀? 你小朋友學校選修科之前幾屆成績如何?

大宅

2018復活節勳章

NokNokB 發表於 20-5-31 23:29
最緊要睇佢對邊科有興趣, M2是唔計X科內

佢對生物、化學有興趣
其它科都一般般
原本佢只想選2科
但學校覺得佢可以試下選多科
我就怕佢應付唔到3科所以選M2當半科
佢自己覺得地理/資訊及通訊科技/M2都可以
所以苦惱中

大宅

2018復活節勳章

star_skn 發表於 20-5-31 23:31
地理用中文定英文讀? 你小朋友學校選修科之前幾屆成績如何?

地理用英文教學
學校冇提供師兄師姐既成績俾家長參考
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

男爵府

如果數學麻麻 / 無興趣,我覺得就唔好揀M2

試下中四個年讀3科,真係唔得到中五先DROP 1科

至於地理 / ICT,就真係睇阿仔意願

大宅

2018復活節勳章

lopoto 發表於 20-5-31 23:38
如果數學麻麻 / 無興趣,我覺得就唔好揀M2

試下中四個年讀3科,真係唔得到中五先DROP 1科

我覺得佢肯操下啲數係可以嘅
上年佢數學全級第8
今年懶左唔肯做數
M2只當半科會否比其它科冇咁吃力?
傻豬大王  2005年6月27日 聯合出世 3.01kg/ 滿月~4.2kg/ 兩個月~5.8kg/ 三個月~6.5kg/ 四個月~7.1kg. 妹妹於2011年1月20日出世, 重2.79kg/ 滿月~3.92kg/ 兩個月~4.89kg/ 四個月~6.44kg/ 六個半月~7.33kg/ 一歲~8.61kg

侯爵府

NGASZE626 發表於 20-5-31 23:41
我覺得佢肯操下啲數係可以嘅
上年佢數學全級第8
今年懶左唔肯做數

如果冇耐性操數唔好揀M2 嚟自討苦吃呀,M2 要花時間落去,做 proof 有時一題要做成半個鐘,如果對數學冇熱誠真係人都顛
如果背誦叻,揀地理啦,熱帶雨林係幾有趣嘅 topic.
(利申:我女讀 M2, 本來諗過讀 grog, 因為怕背書 3x 揀咗 econ)

wcpcelia    發表於 20-6-1 11:01

男爵府

NGASZE626 發表於 20-5-31 23:22

你睇番大學收生要求, 睇下預計自己想讀邊科或邊間大學, 有d 學系要求修chem/phy + m1/m2。
同埋睇下自己間學校教邊幾科既學生dse成績較出色。
比如: m2, 50%師兄或姐取得4以上成績, 就先考慮果科。

男爵府

NGASZE626 發表於 20-5-31 23:22

其實樓主兒子電腦幾叻,可以考慮下這一科。知道這科可以接既大學科目很廣泛,溫習又唔會太辛苦,比d心機就可以考得唔錯,值得投資時間和心血架。

大宅

回覆樓主:

成績及教學語言都唔係我嘅考慮範圍裡面,要知佢嘅興趣同大學想讀邊科至分析到

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

數學一般真係唔好揀m2, 寧願m1

公爵府

band 2 學校揀3x, 你預一年後會drop 一科。如果第三個x 係m1/m2, 到時chem bio 即使讀得唔好都無得drop. 但如果選其他科,到時可以drop 差嗰科。

大宅

2018復活節勳章

YolandaTam 發表於 20-6-1 00:01
如果冇耐性操數唔好揀M2 嚟自討苦吃呀,M2 要花時間落去,做 proof 有時一題要做成半個鐘,如果對數學冇熱 ...

我仔都怕背書又怕操數
係咪揀資訊科技好啲?

大宅

2018復活節勳章

happysmileha 發表於 20-6-1 00:58
數學一般真係唔好揀m2, 寧願m1

仔學校只開M2
M2係咪難啲?

大宅

2018復活節勳章

heilok 發表於 20-6-1 01:27
band 2 學校揀3x, 你預一年後會drop 一科。如果第三個x 係m1/m2, 到時chem bio 即使讀得唔好都無得drop. 但 ...

其實band2學校係咪唔建議學生選3科
我都怕阿仔讀得吃力
佢而家日日打機
比我感覺冇心向學
唔知到高中會唔會生性

大宅

2018復活節勳章

telfast 發表於 20-6-1 00:27
成績及教學語言都唔係我嘅考慮範圍裡面,要知佢嘅興趣同大學想讀邊科至分析到
...

佢暫時仍未有方向
暫時自覺對生物化學有興趣

大宅

2018復活節勳章

ASP2019 發表於 20-6-1 00:27
其實樓主兒子電腦幾叻,可以考慮下這一科。知道這科可以接既大學科目很廣泛,溫習又唔會太辛苦,比d心機就 ...

我都覺得資訊科技對比其它科好似會輕鬆啲
佢勁鐘意打機所以先對電腦有興趣

大宅

減齡達人勳章

ict好d,讀落化學+生物都好多嘢背,好多學生handle唔到同時應付呢2科,ict相對而言係唔同種類嘅科目

大宅

2018復活節勳章

kit7266 發表於 20-6-1 00:21
你睇番大學收生要求, 睇下預計自己想讀邊科或邊間大學, 有d 學系要求修chem/phy + m1/m2。
同埋睇下自己 ...

同阿仔傾過,其實佢都未知想點
佢仍未有大學選修課目方向
學校亦冇提供過往成績作參考
我會嘗試問下學校會否提供到

首頁
12345...6

尾頁

跳至