懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Jennjf 發表於 20-6-9 22:16
一般醫生咁初期都唔會同你講太多~
三個月開始穩定少少就會講多啲㗎啦
你想隔星期再照嘅原因係?

因為無嘔個肚無扯住成日都諗佢係咪成長緊安唔安全⋯諗得多既時候就想隔2星期再去照多次⋯

大宅

回覆 NickiLeung 的帖子

初初有咗乜都唔識係會驚驚青乜都擔心一餐㗎!有時間上網睇多啲有益資訊,多了解由懷孕初期到後期有咩不適,有咩唔好食同做,乜嘢小心食同做,多睇多了解多分析!做個精明媽媽
唔好盲目聽無理據嘅資訊,要學懂分析!咁你成個孕期就會過得輕鬆啲

大宅

其實啱啱有咗唔使照太密,雖然超聲波對孕婦無影響,但只要知道有閃閃後,每個月正常產檢就0k!能力許可咪每個月去私家照下超聲波咯,其實都無咩睇,純粹令自己安心多少少!到13周左右政府會安排你做唐氏度頸皮,如果你唔放心仲可以係10週後去私家做t21或nifty pro,我19年12月有做nifty pro價錢$4250!如果你覺得有需要,可以上網多睇呢方面資訊再衡量自己有冇呢個需要!

大宅

NickiLeung 發表於 20-6-5 14:32
我4/4M後就無黎啦,岩岩2/6用驗孕棒先知自己懷孕,睇左醫生話有7weeks啦,但到依家身體上無任何唔同反應,同平 ...

我同你一樣,以為返工攰狂訓覺。
有日頭暈又醒起第二個月都未黎M,
一check 已經就三個月

複式洋房

MOON1029 發表於 20-6-10 11:50

其實啱啱有咗唔使照太密,雖然超聲波對孕婦無影響,但只要知道有閃閃後,每個月正 ...

會呀⋯我初初真係打算2星期再去check.不過個姑娘就話唔爭左等多個星期可以做埋niffy ..佢都好好話唔洗咁約比多次錢⋯所以都係等黎緊26號一次過⋯希望一切順利(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

toyamis 發表於 20-6-10 15:23
我同你一樣,以為返工攰狂訓覺。
有日頭暈又醒起第二個月都未黎M,
一check 已經就三個月

咁幾好呀⋯輕鬆渡過左頭3個月緊張時期(emoji)(emoji)

大宅

一定會順利的,放鬆心情令自己輕鬆啲

複式洋房

MOON1029 發表於 20-6-10 23:03

一定會順利的,放鬆心情令自己輕鬆啲

禁止訪問

洋房

我5週5,M第一日時情緒好低落,又攰以為自己病左去睇中醫,當晚準時食藥時唔知點解又走去驗尿,結果好驚訝發現兩條線先知中左
當時4週2
呢個幾星期啲症狀都一時一樣,有時好好胃口有時完全唔想食
個胸係每朝起身時感覺到少少脹住同痛
其實都好擔心....😅😅😅每日都check住驗尿睇果條線有無深色到....

複式洋房

Jindylin 發表於 20-6-18 13:35

我5週5,M第一日時情緒好低落,又攰以為自己病左去睇中醫,當晚準時食藥時唔知點 ...

我當時都係驗到第2日即刻book私家去照再確認,發現果陣都7weeks了~你可以等多陣再去check,大家一齊放鬆心情,加油(emoji)

首頁

尾頁

跳至