自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

牛年勳章

ChingYee123 發表於 20-6-7 15:35
其實天堂烏跳唱都唔錯架喎,唔明點解都好似無咩人氣咁?香港班妹妹仔唔係好鍾意追捧韓國男團架咩?香港有現 ...
始終天堂鳥市場對象係妹妹仔,歌路以跳唱為主,我都睇過,但可能我過左追星階段,我覺得唱歌黎講未係好好,而跳舞我唔太熟

象牙宮

有無睇Chill club ?
經常有新人唱歌。

子爵府

李克勤喺香港比人覺得好OUT, 肯上TBB攞獎仲比人笑, 依家返大陸拍住周深, 真係再上高峰, 唱功都去到另一個層次。
克勤的例子, 到底係平台、傳媒還是歌迷問題呢? 實在講唔清。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

katie816 發表於 20-6-7 13:48
我都係,我覺得佢唱歌好聽,唱歌風格辨識度高,暫時佢首首歌我都好鍾意,特別係說散就散同埋我該放手:winne ...

非常同意

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

子爵府

牛年勳章

arron媽 發表於 20-6-7 16:00
李克勤喺香港比人覺得好OUT, 肯上TBB攞獎仲比人笑, 依家返大陸拍住周深, 真係再上高峰, 唱功都去到另一個層 ...
成個配套喇,內地綜藝例如我是歌手、中國好聲音,都係歌手既木人巷,即係完美既平台,即時高質配樂,讓傳媒觀眾認識呢位歌手,呢類節目香港真係好缺乏,流行經典50年。。。可以轉型成唱作人平台,其實可以吸納更多年輕人睇

大宅

其實香港人,傳媒都有一定責任。
永遠有女歌手跑出既時候,就係咁出負面新聞做佢。慘得過香港人因為依啲所八卦新聞而將位歌手定咗個形象,講下歌第一句就係依個人點點點,而唔係唱成點。

子爵府

牛年勳章

hello12324 發表於 20-6-7 16:08
其實香港人,傳媒都有一定責任。
永遠有女歌手跑出既時候,就係咁出負面新聞做佢。慘得過香港人因為依啲所 ...

當香港主流社會媒體重視外表,多於實力,就限制了香港樂壇發展。。。試諗下台灣既蕭敬滕、徐佳瑩、內地既李榮浩點都唔係主流偶像派,發展一樣咁好,亦被接受佢地發展,香港呢!樣唔夠靚,唔出眾已經係死罪,其實,有新人至有新氣象,容祖兒出道都係普通樣,實力最緊要,非主流既音樂就好似清泉,特別珍貴

侯爵府

不要一味怪 tvb
Tvb比後生仔攻擊中!!
後生仔哥手要用另外後生一代的平台吧!
上 tvb咪更得失班曱甴後生仔!!

珍珠宮

好媽媽勳章

一班新人之中, 我有留意天堂鳥, 他們唱歌跳舞都不錯的, 聽過他們的電台訪問, 很有 heart 的樂隊 ,

另外, 近日姜濤的"蒙著嘴說愛你"都好正, 常常聽

子爵府

牛年勳章

HKITMan 發表於 20-6-7 16:21
不要一味怪 tvb
Tvb比後生仔攻擊中!!
後生仔哥手要用另外後生一代的平台吧!
咁都認同既,始終依家社會同以往唔同。。。媒體都有唔同,多左網上媒介,希望香港樂壇發展可以更好喇

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

ChingYee123 發表於 20-6-7 15:32
佢屬於低調沉實果隻,又唔夠話題性,參加比賽係輸蝕啲,能夠拎亞軍算係有實力架喇!

反而林欣彤唱歌夠爆炸 ...

林欣彤當年參賽係幾好,但後勁不繼呢,好似無咩突破

珍珠宮

白臉神偷 發表於 20-6-7 14:00
TBB自從同四大唱片公司反面已經走向衰落,再繼續行孤立路線,遲早步亞視後麈 ...

呢件事係主因,等於攬抄,從此樂壇一路衰落至今

wcpcelia    發表於 20-6-7 18:33

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

克人係80/90年代既產品,係四大天王既年代,佢當年係TVB勁歌頒獎禮上同四大天王5個人排排企等宣佈最愛男歌手,當年佢係陪襯品!

幾十年後既今天同樣係TVB勁歌頒獎禮上,今次卻是與星夢4個年輕男歌手一齊排排企等頒獎,今次佢就係最男得獎者。

咁既情景,相映成趣,唔俾人笑佢OUT,唔俾人恥笑都真係幾難啦!

子爵府

牛年勳章

老翻太太 發表於 20-6-7 16:29
呢件事係主因,等於攬抄,從此樂壇一路衰落至今
唱歌既熱誠,都好重要!
我經常留意內地同台灣或南韓歌手出道上綜藝節目,佢地都有o個團火,而且市場大,吸納到老中青歌手,香港都有,不過少d, 市場又細好多

用戶要求終止服務

而家新一代歌手,好多只能靠網上平台宣傳自己,如拍片放youtube 播

無左電視助攻真係會爭d

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

karenlyk 發表於 20-6-7 16:28
林欣彤當年參賽係幾好,但後勁不繼呢,好似無咩突破
當年佢比人吹奏到上天咁。之後咪俾網絡黑子排山倒海咁攻擊踐踏,佢自己又真係有好多緋聞,俾人長年累月係網上人身攻擊,佢自己又睇唔開搞到有情緒病,隱退醫病一段時間。再出來一切已經過氣了,加上佢唱歌不進則退,幾乎可斷定佢唔會再有翻生機會架喇!

子爵府

牛年勳章

ChingYee123 發表於 20-6-7 16:40
當年佢比人吹奏到上天咁。之後咪俾網絡黑子排山倒海咁攻擊踐踏,佢自己又真係有好多緋聞,俾人長年累月係網 ...
其實唱歌都講練歷,又唔好睇死人,就好似林志炫、張信哲、楊宗緯都曾經人氣不再,但都係唱得之人,只要遇上首正歌,都可以有番人氣

子爵府

牛年勳章

mercurycc 發表於 20-6-7 15:59
有無睇Chill club ?
經常有新人唱歌。
謝謝你分享呀,我又留意吓

用戶要求終止服務

ChingYee123 發表於 20-6-7 16:40
當年佢比人吹奏到上天咁。之後咪俾網絡黑子排山倒海咁攻擊踐踏,佢自己又真係有好多緋聞,俾人長年累月係網 ...

最近佢首親愛的巨人唔錯
就黎父親節,電台應該會再播多d

公爵府

2023年兔年勳章

katie816 發表於 20-6-7 13:48
我都係,我覺得佢唱歌好聽,唱歌風格辨識度高,暫時佢首首歌我都好鍾意,特別係說散就散同埋我該放手:
黎明Amusic簽歌手唔太睇樣,個個都唱得..

唱分手歌,係有獨特嘅感覺,唔知係咪成日俾人飛??

首頁

尾頁

跳至