自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

停課期間我幫個女停晒補習、興趣班,佢累計睇咗三四百本書,完成咗幾本高一個年級既練習,學校功課都做齊晒。

好彩疫症初期我同先生有得輪流wfh,幫個女set咗學習時間表,到後期返工,學校有zoom lesson,所以尼幾個月都好充實。

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

回覆樓主:

停課期間冇外補,但做好多超學年練習(同學校功課)。冇hea過。閱讀是小朋友的娛樂,不用迫。我哋家不能隨便看電視&玩平板,但有好多其他嘢玩。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Ol0314 發表於 20-6-15 12:51
停課期間 本身有理開小朋友
有補習 甚至非常自覺既
呢段時間會自行補底

一定會啦!
我仔本身已經係差,現在更差。
每星期係有做足學校俾既野,但做這些功課,已經佔哂我工餘時間。
唔好話溫習,連做功課,都做到冇時間喘息!
本身已經有學習問題,現在更大,停課期間,啲野又越來越深,真係同人家距離更遠,人家跑到山頂,我仔還在山腳漫步中。 

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

回覆樓主:

有D家長無時間/唔願自己教,停學期間zoom同功課係負擔,係學校老師推卸責任!如有家長話自己仔女zoom同功課都無問題,就話人地戆居!對住呢D人真係無言!

水晶宮

天佑我們 發表於 20-6-15 14:24
其實小朋友自覺真係好緊要
我同另一個都係FTM
佢個小朋友好唔自律同唔鍾意做功課

其實ftm呢個假仲癲過暑假、日日困住煮足三餐陪玩陪讀
識人本身都天資好、加上日日私補、進度大超前

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Ol0314 發表於 20-6-15 13:38
現實係 個距離會愈來愈大
求知慾同自主性應由細培養,但香港怪現象係,一切學術行先,小朋友變成不明為何要求學

好似今次停課停得長時間,小朋友失去目標,加上大人都要返工的話,唔追唔趕,對小朋友嚟講唔會有感覺,但差距就真係好明顯

水晶宮

jumphigh 發表於 20-6-15 14:32
所以付出係必須的,世上冇free lunch

係架、雖然仔曳、但我都唔敢話自己最慘、識人連zoom都上唔到好、同奶奶住、2個仔都要上、想搵個靜落嚟上堂都難

水晶宮

luckybaby2011 發表於 20-6-15 14:37
其實ftm呢個假仲癲過暑假、日日困住煮足三餐陪玩陪讀
識人本身都天資好、加上日日私補 ...

FTM 一樣辛苦,
如果有細佬妹,仲係BB個D,又要教功課, 又要餵奶,
教個時,又嘈住.

我就係咁, 我抱住個細教個大.
個細唔俾坐..又扭抱.

侯爵府

ming1020 發表於 20-6-15 14:18
係,我返工……每日上zoom好煩,上堂唔留心就收老師電話關心,成日都upload功課檢查,到個仔(P.4)個邊日日 ...

其實你哋學校幾好,可以upload功課畀老師檢查。老師又有電話。我哋嗰間停課咁耐,得兩個電話。老師從來冇要求畀功課佢睇,小朋友做完都係家長自己改咋...改到我....改完叫佢改正又再改...放完假老師仲話啲功課唔使交返,佢哋係唔會改/睇

侯爵府

李露眉 發表於 20-6-15 14:48
FTM 一樣辛苦,
如果有細佬妹,仲係BB個D,又要教功課, 又要餵奶,
教個時,又嘈住.

都係呀,我ftm有四個。最細嗰個得半歲大,間唔中仲要半夜要食下夜奶。每日跟三個小朋友嘅zoom同埋功課....最攞命係個初小嘅仔嘅學校功課...每日上網加埋實體成十幾樣,啲老師完全唔跟㗎。又唔會叫你畀下啲功課佢改。全部我自己改曬。我見人哋學校都有話whatsapp/email/upload畀老師改。

侯爵府

luckybaby2011 發表於 20-6-15 14:43
係架、雖然仔曳、但我都唔敢話自己最慘、識人連zoom都上唔到好、同奶奶住、2個仔都要上、想搵個靜落嚟上堂 ...

zoom上堂我覺得冇乜用。自己做下練習好過

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔中一
佢都話停課期間好多同學都唔做功課
上星期復課之後老師要佢哋交番晒,個個喊咁口
我個仔都算叫做日日所有功課完成,但就有拖延症
停課期間日日我問住佢有咩功課,上咩堂,做晒未,絕對唔准俾佢留第二日,限佢一定要做晒功課先可以打機,好彩佢都合作,因為佢知道停課期間所有功課小測,將會計落大考中20至50%分數
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

萬能太太 發表於 20-6-15 13:48
機會留給有準備的人

無錯
但換句話講
屋企唔識教 又無錢補習
有部分學校本身都無乜跟

呢類 之後真係有排追

有朋友呢段時間日日私補
唔識多都識少的情況下
應該會下學期更進步

公爵府

maomaofafa 發表於 20-6-15 14:49
其實你哋學校幾好,可以upload功課畀老師檢查。老師又有電話。我哋嗰間停課咁耐,得兩個電話。老師從來冇 ...

你地老師咪好得閒
我女各科老師要收晒呢五個月功課批改

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

無他嘅,停課期間時間自己掌握。我無跟足學校個時間表做,明知自己都無咁神心跟足本,就飛咁d真係無傷大雅嘅hea過就算。我仔數學較好,我會教定先,數學功課,書上面d練習盡量做哂,留多d時間比弱嘅中英文科,慶幸個仔都算配合到,復課都唔會叫苦連天

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

淨靠番學,乜都唔做除非iq高,唔係嘅本身都墊底

侯爵府

apple~y 發表於 20-6-15 16:19
你地老師咪好得閒
我女各科老師要收晒呢五個月功課批改

係呀。之前仲特登打嚟同我講,叫我唔使交,交咗佢地都唔會改-.-開學又再講多次,叫你帶乜先好帶。之前做落啲功課唔使帶。

翡翠宮

牛年勳章

maomaofafa 發表於 20-6-15 16:50
係呀。之前仲特登打嚟同我講,叫我唔使交,交咗佢地都唔會改-.-開學又再講多次,叫你帶乜先好帶。之前做落 ...

咁搞笑,咁做嚟做乜?
點都好,自行對完答案,一個大剔打個分都要掛

水晶宮

Ol0314 發表於 20-6-15 13:38
現實係 個距離會愈來愈大

我明,做人父母點都想自己小朋友個底打得實厚,所以疫情期間媽媽有變 癲婆,殘左,佢嗰d細路,未必好大躍進但肯定是沒退步

首頁

尾頁

跳至