婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我本身好怕痛, 試過政府醫院做胃鏡都頂唔順, 中途停止做胃鏡檢查。

因早前長時間在來經前後都陰道出血, 所以政府醫院婦科門診約了時間去抽子宮內膜組織作檢查。

我曾去私家醫生諮詢, 私家醫生都表示政府和私家做這檢查都差不多, 都是沒有麻醉下進行。

我想問大家有否在政府醫院做過這抽取子宮內膜組織檢查, 過程是怎樣? 痛唔痛? 可否要求打鎮靜劑做?

大宅

回覆 aw07044780 的帖子

公院應該唔會打鎮劑,我試過一次太痛就問醫生可以比粒止痛藥。
如果全身麻醉做,醫生應該會一次過做宮腔鏡和抽組織內膜,一次過睇子宮入面有無事。

男爵府

yky0714 發表於 20-6-23 18:30
回覆 aw07044780 的帖子

公院應該唔會打鎮劑,我試過一次太痛就問醫生可以比粒止痛藥。

請問食止痛丸是否pandol? 應做抽組織前幾耐食? 請問食完止痛丸後是否有效止到痛?

大宅

aw07044780 發表於 20-6-23 19:11
請問食止痛丸是否pandol? 應做抽組織前幾耐食? 請問食完止痛丸後是否有效止到痛?
...
應該係普通止痛藥,個人覺得抽組織係抽個下痛,之後都唔太覺痛,個痛同平時m 痛咁上下。

男爵府

yky0714 發表於 20-6-23 21:00
應該係普通止痛藥,個人覺得抽組織係抽個下痛,之後都唔太覺痛,個痛同平時m 痛咁上下。
...

我打算做這檢查前食粒必理痛, 但唔知15分鐘前食好, 還是半小時前食好。

首頁

尾頁

跳至