自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

joey.mama 發表於 20-6-27 04:32
如題

恕直言,個人感覺視乎同家人感情深厚,有沒心理準備。。。
我好愛錫弟弟,佢離世是在有心理準備下,比較易過渡。
我爸爸,感情OK,但離開突然,見唔到最後一面,身後事我自己一手一腳攪,透過處理身後事,抒發對爸爸的思念。不過後來都有少少抑鬱,睇醫生食咗一個月藥,同埋透過書寫,答應爸爸自己要好好生活。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珍珠宮

小華子 發表於 20-8-12 07:57
我選擇燒多啲金銀衣紙俾先人,希望佢另一世界活得好。
因自己以前聽得多或夢過過世親人說沒錢用要做乞兒, ...

我都係, 燒多點衣紙, 另多為先人念經, 反而慢慢學懂放下, 可能我信他在另一世界生活, 所以難過傷心慢慢變淡
但有時想念他, 會看相片和聽他的錄音留言
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

侯爵府

happy_yuenyuen 發表於 21-3-16 14:21
真係成日好想喊,我本身又眼淺又細膽,仲有個岩升中一既女要照顧,之前好依賴先生咩都要問佢意見,佢未患 ...

有宗教寄託會比較快重新適應。祝福你可以早日過渡,重拾心情

侯爵府

無特別,人始終要走,生死有命,唔好成日諗, 繼續正常生活,返工放工湊仔...好快就可以習慣

男爵府

好媽媽勳章

lingluk1306 發表於 21-3-16 16:01
有宗教寄託會比較快重新適應。祝福你可以早日過渡,重拾心情

感謝你的祝福(emoji)

禁止訪問

大宅

joey.mama 發表於 20-6-27 04:32
如題

我都喊左好多日,直至有一天臨天亮時夢見先人,對我說:唔好喊喇,我走喇,跟住佢好瀟灑咁轉身揮揮手行遠,之後我就冇再喊,想喊時都回想呢幕.... 忍住

大宅

kamtse 發表於 21-3-17 00:36
我都喊左好多日,直至有一天臨天亮時夢見先人,對我說:唔好喊喇,我走喇,跟住佢好瀟灑咁轉身揮揮手行遠 ...

聽人講個報夢嘅時候就係臨天光,人始終要向前行

大宅

回覆樓主:

主耶穌賜出人意料的平安, 安慰

伯爵府

我爸爸都走左四年幾,急病走,係醫院無24小時就過身,心裡都接受不了,不過我同自己講,老豆人生算係無遺憾了,走時都舒服服。同埋我相信佢去左另外一個地方,係有好多人陪佢,幻想佢係第二個地方其實都可以睇電視,打機,睇書(我老豆最鐘意做既野)。就慢慢放開了。
我覺得你係有心結,覺得佢死前好痛苦?但佢而家係第二個世界應該好開心,無痛苦。有需要可以去問米,我覺得都係解結既一種

伯爵府

回覆 joey.mama 的帖子

想喊就喊, 唔好覺得失禮/唔好意思而忍著.....當親人去咗外地....

時間亦係一個好好既因素

伯爵府

回覆 joey.mama 的帖子

我係親人耳邊話佢知, 我有地方住, 有工作, 會好好照顧自己...叫親人安心上路, 不用掛著我們....同不停唸經

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老爺未去世時,我地常常帶佢去四圍玩,食自助餐,飲茶,去返佢細個時的住址懷緬一番,所以老爺臨終時,我地雖然好傷心,但我同兒女講,最緊要爺爺在生時對佢好,常常探訪令他歡樂,已是無撼了,不需太難過,他永遠在我們心中

男爵府

2024年龍年勳章

我係好相信能量學嘅人,大家信唔信都好,當怪力亂神都好,但好衷心同各位jm講,要比自己傷心一個時間,要有底線,因為你愈掛念已逝親人,其實某程度上業力同負能量會積累,對已逝者或在世者都唔好,當你真係掛住佢時,向天上叫佢個名,再用好正面嘅思緒去諗:其實我已經放低,我而家想起你,只係一段記憶黎!慢慢,你地就會漸漸放低傷痛,業力及負面情緒也隨之減低。而且換轉立場,當自己去世,一定想大家如常咁生活,唔好為自己太沉溺悲傷,因為我已經唔係度,參與唔到在世嘅一切,大家放低左我,先會有力量再前行。希望各位jm早日放下傷痛。

大宅

KamMui 發表於 21-3-17 09:16
我爸爸都走左四年幾,急病走,係醫院無24小時就過身,心裡都接受不了,不過我同自己講,老豆人生算係無遺憾 ...

多謝,是的我感覺到係有個心結,係放唔開,仍在陰霾中,但因有信仰不能問米,但jm你說穿了我的心

大宅

MIC-MIC 發表於 21-3-17 08:04
主耶穌賜出人意料的平安, 安慰

對的,認同,我知道主耶穌係有看顧我的,就係唔知點解暫時心。裡仍然不平安,不安穩,多謝妳

大宅

kamtse 發表於 21-3-17 00:36
我都喊左好多日,直至有一天臨天亮時夢見先人,對我說:唔好喊喇,我走喇,跟住佢好瀟灑咁轉身揮揮手行遠 ...

大宅

bybewong 發表於 21-3-17 00:30
時間唔係良藥,因為要睇人。我爸走咗10幾年,但冇一日會唔想起佢。掛住佢。好遺憾係,時間越長越想念佢, ...

我想我應該跟你是同一類人,因為有時都會覺得自己厭煩,因為總是鬱鬱寡歡,呢幾年老得好快,因為一直都唔係真係可以走到出嚟,成日想起那一幕幕嘅畫面同當時嘅心情

大宅

草八刀 發表於 20-6-27 04:54
我19歲嗰時呀爸突然去咗,爆血管,句野都無講,40歲都未到佢就去咗;到我23左右就到我呀媽去咗,嗰陣成日 ...

首頁

尾頁

跳至