懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

大宅

喺大陸係好興,好多人推崇光顧,我的內地親戚都有用,覺得似住酒店渡假feel,聽落好爽

香港未必有人搞到,租金人工等成本太高,轉介到消費者身上又係幾多錢呢?去私家醫院生bb都不是好多人負擔得起或者願意俾呢筆花費,加上香港人較重視私隱及私人空間,客源都成問題

洋房

回覆 ChingChing19 的帖子

幾錢先?靚唔靚先?有咩設施先?環境好嘅,價錢合理嘅, 可以考慮吓既!

大宅

如果香港有4-5萬蚊一個月,24hr 照顧bb, 有月子餐食,我淨係埋身餵奶,最好有埋催乳服務,我一定去住,好好訓下,依家大肚已經訓得唔好

洋房

我睇返,幾年之前人討論過呢個話題啦!唔知點解香港咁多年都未有!
https://www.baby-kingdom.com/for ... ad&tid=13049094

大宅

回覆 千仲依 的帖子

係咪冇需求呢? 但我好需要, 唔好怱略我地呢班媽媽啦, 都想好好地坐月,唔想99到時日日走上黎,我仲要招呼佢

別墅

回覆樓主:

台灣的月子中心,聽講係兩個字,完美!

別墅

小寶寶媽咪 發表於 20-6-27 13:15
如果香港有4-5萬蚊一個月,24hr 照顧bb, 有月子餐食,我淨係埋身餵奶,最好有埋催乳服務,我一定去住,好好 ...

4-5萬?大陸都唔止呢個價啦

水晶宮

回覆樓主:

以前有另一個帖傾過喇,有需求,不過你預10幾萬囉,淨係租個大地方比媽媽bb瞓已經一大舊錢。
樓主諗住4-5萬,不過你租月租酒店+24小時陪月啦。

男爵府

小寶寶媽咪 發表於 20-6-27 12:11
如題

唔會有。第一法例配合唔到,香港而家既政局亦唔會立到法。月子中心應該係另一類新既法例,非酒店,非託兒所(唔過夜),非醫院,有少少類似老人院。美國月子中心非法就係咁既原因。
第二,香港所有要租金既生意都係得「白交租」三個字,何況月子中心係最講求佔地既生意。

別墅

如果香港有4-5萬蚊一個月,24hr 照顧bb, 有月子餐食,我淨係埋身餵奶,最好有埋催乳服務,我一定去住,好好 ...

深圳果啲普通都講緊都6,7萬人仔,靚嘅十幾萬人仔一個月....香港開,啲租咁貴,唔敢諗

男爵府

淨係請24小時陪月都4,5萬一個月啦

你叫個月子餐都萬幾一個月

仲要俾埋酒店式地方你住,月子中心仲要有醫生護士駐診,又有其他配套服務,喺香港真係要住可能要10萬一個月

同埋你想好好瞓下,但初生埋身餵一日飲10次8次,即係每隔2,3個鐘左右要飲一次,每次又飲成大半個鐘,你咪一樣係無覺好瞓

洋房

回覆 super_cat 的帖子

唔可以泵左出嚟比BB飲咩?咁咪唔使埋身喂囉!可以睡覺囉!利申,坐月中,夜晚喂奶粉!

男爵府

千仲依 發表於 20-6-27 19:10
回覆 super_cat 的帖子

唔可以泵左出嚟比BB飲咩?咁咪唔使埋身喂囉!可以睡覺囉!利申,坐月中,夜晚喂奶 ...

樓主自己話佢想喺月子中心咩都唔洗做,淨係埋身餵奶,可以好好瞓下嘛

男爵府

淨係請個有經驗(做過4-50個產婦)24hr 陪月,淨係陪月已經6萬起,其他嘢都未計

男爵府

無可能咁平,無十幾萬一個月,月子中心都圍唔到皮。

水晶宮

小寶寶媽咪 發表於 20-6-27 12:11
如題

唔會。我覺得喺自己屋企幾好呀。不過人人需要唔同,我覺得冇需要(自己生兩個經驗),其他人可能覺得有就好。畢竟個個人對坐月期望唔同。

洋房

回覆 EstrellaDamm 的帖子

咁又係,但我個friend喺奶奶度坐月,佢話佢奶奶爭啲搞到佢產後憂鬱!我話做咩唔翻阿媽度坐月?佢話娘家仲有阿哥同阿嫂,根本冇地方住!咁又係!家家都有本難念的經!

大宅

回覆樓主:

去台灣生有冇得諗? 台灣d月子中心真係好正!我剛剛生左,有請陪月,佢除咗幫手照顧bb煮飯,仲教我點湊b,又好關心我身心健康,如果再生,我一定請24小時陪月

男爵府

如果香港有,我一定幫襯

首頁

尾頁

跳至