懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

不知不覺自己已經係23W媽媽。
自己發覺懷孕時係4W左右。到5W時出現流啡, 孕初期時常進出急症室。
而孕初期去急症室, 醫生都係佛系療法, 安慰幾句, 無野可做之類。然後轉介你去婦科再檢查(都係佛系), 無任何藥食,樣樣隨遇而安。
之後朋友介紹去左搵私人醫生。論配套: 私人醫生每次會見都至少30分鐘。先問診,再照超聲波15分鐘。之後最尾再問有無問題一一解答。流啡佢會有安胎藥比你看門口。(我老公仲可以拎部手機影住個超聲波MON 幫BB影相) (醫生都會CAP 底相比我地留念)
私人醫生比我的感覺較有耐性 (始終都係用錢買服務),唔會趕住睇第二個,姑娘感覺友善。等候區有梳化,十分寬敞, 人與人相隔較遠,特別係依家疫情嚴重。

價錢方面,政府產檢唔洗錢;私人醫生 入門級都800, 再睇資歷/配套貴D
而我選擇果個係$1200級別。(800級別 係設備差少少;醫生資歷無甘好。始終一分錢一分貨)

但我亦推薦媽媽們唔好剩係睇私家。政府野都有好野: 孕婦遇上其他問題 , 濕診.甲亢 會被轉介到專科再睇(私人的就只專注婦科, 濕診藥都比唔到我。 而我甲亢亦住咗幾日醫院,大維修完 醫生先比我走。

政府醫生的態度:永遠都係趕住睇下一個。助產士照超聲波唔會同你解說, 只會講:無問題,無事。而且唔係次次超聲波, 之後產檢只係聽胎心機就話正常,BB有郁就無任何事。

所以如果媽媽有能力既話,應該要政府/私人產檢雙修。
私人醫生係買服務買安心(因為唔明問到明,照超聲波邊講解邊度係頭,邊度係身,蝴蝶形既腦部)
而政府醫生檢查得較佛系,但如果引發其他疾病, 轉介轉科就會醫得較徹底。

大宅

私家同公立完全唔同級數,就算我無流血流啡都會開定安胎藥俾我

我喺法國睇,$500-600 檢查包安胎藥,包超聲波及照片大量無限放題

公立真係無野做,只係度高磅重,連血壓 肚圍都無同我量,正常既要臨生先可以見醫生,公立醫院的產檢真係高不可攀

別墅

ChingChing19 發表於 20-6-27 13:01

我喺法國睇,$500-600 檢查包安胎藥,包超 ...

超聲波照片 放題已經值回票價。
我都成日拎返出黎睇。
由細細隻蝦米 到依家有手有腳 啜手指 伸腳。
一睇到覺得生命好奇妙好感動

男爵府

ChingChing19 發表於 20-6-27 13:01
公立真係無野做,只係度高磅重,連血壓 肚圍都無同我量,正常既要臨生先可以見醫生,...

血壓 + 驗尿 + 磅重係套餐嚟架啵... 我偷睇病歷每次都有記錄低
就算健康院都有醫生,雖然只係聽心跳同度子宮高度,但有乜唔舒服要攞藥的話都有醫生
同埋其實姑娘同助產士經驗不比醫生少,我遇到的都好nice,好似同朋友傾偈咁,又唔趕時間,有咩想問一樣可以問
公立唯一真係少照超聲波同埋無相留底.....

會唔會係公立知你去法國生所以 hea 啲...

男爵府

Miss.Number5 發表於 20-6-27 12:51
自己發覺懷孕時係4W左右。到5W時出現流啡, 孕初期時常進出急症室。
而孕初期 ...

私家醫生點止買安心?根本冇超聲波既產檢都唔知算咩產檢。臍帶纏頸摸到架咩?宮頸短摸到架咩?胎水多少摸到架咩?
冇事冇幹既唔做產檢都冇問題添,有咩問題真係喊都無謂。香港咁多錢都不能為每個孕婦做最簡單既每月超聲波檢查,真係窮得只剩下錢。

大宅

本身我個c6 淨係諗住去政府醫院度做檢查就算,連做T21佢都同我爭論左好耐再問埋佢朋友意見先肯比我去做,幸好佢朋友都係兩邊都做檢查

別墅

1201Lemon 發表於 20-6-27 15:42
本身我個c6 淨係諗住去政府醫院度做檢查就算,連做T21佢都同我爭論左好耐再問埋佢朋友意見先肯比我去做,幸 ...

T21 絕對值得做。
公立醫院, 你唔係 高齡(40+)/高危(家族病史) 都排唔到做。
雖然最期望係 乜事都無
但不幸有任何野, 都可以早D知道, 有心理準備。

別墅

honeybid2 發表於 20-6-27 14:41
私家醫生點止買安心?根本冇超聲波既產檢都唔知算咩產檢。臍帶纏頸摸到架咩?宮頸短摸到架咩?胎水多少摸 ...

幫公立醫院講返句好話,
如果流啡/ 胎郁得少, 佢喺急症室第一時間排 緊急 同 會幫你做 超聲波 照下。
雖然部機濛到好似80年代大牛龜電視嘅質素。

政府野只好講係附合最低要求,
要額外野始終都係要比錢換返黎。

男爵府

Miss.Number5 發表於 20-6-27 16:23
幫公立醫院講返句好話,
如果流啡/ 胎郁得少, 佢喺急症室第一時間排 緊急 同 會幫你做 超聲波 照下。
雖 ...

額唔額外係角度問題。等於喺外國,全民退休金係基本,喺香港就叫「額外」。超聲波咁基本既野,喺香港咁富裕既社會竟然被教育成為「額外」,真係離奇。生左個有問題既BB,納稅人用既錢多過超聲波幾十倍。

ChingChing19    發表於 20-6-28 07:52

大宅

Miss.Number5 發表於 20-6-27 16:18
T21 絕對值得做。
公立醫院, 你唔係 高齡(40+)/高危(家族病史) 都排唔到做。
雖然最期望係 乜事都無

無錯,政府等個報告等成個月,其間仲要心掛掛成日睇住個電話,反而出面做T21 等一星期就有報告,但都要係政府醫院度開紀錄所以嚟緊都要 keep 住去產檢,唔知肚入邊bb 係咪 feel 到我唔鍾意去政府醫院所以每次去到佢都會郁嚟郁去

水晶宮

回覆樓主:

私家對高血壓同蛋白尿標準唔高
健康院要求高,扎界唔走得,或要你住院

第一胎私家產檢話我血壓小高,蛋白尿有小小,無叫我入政府再check
之後健康院檢查,即要我住院,係妊娠毒血

大宅

1201Lemon 發表於 20-6-27 15:42
本身我個c6 淨係諗住去政府醫院度做檢查就算,連做T21佢都同我爭論左好耐再問埋佢朋友意見先肯比我去做,幸 ...
我老公同奶奶都係咁呀,覺得去私家產檢咁Q貴駛唔駛呀,政府公立都得啦,奶奶覺得公立醫院係最好,完美無懈可擊

佢哋覺得個個都係公立睇同生都無問題,點解你一定要去私家,做幾千蚊產檢唔需要

大宅

ChingChing19 發表於 20-6-28 07:51
我老公同奶奶都係咁呀,覺得去私家產檢咁Q貴駛唔駛呀,政府公立都得啦,奶奶覺得公立醫院係最好,完美無懈 ...

我唔只老公同奶奶咁諗仲有我娘家果邊都覺得去公立好,唯有慢慢解釋比老公聽私家檢查同公立檢查嘅分別,同埋每次檢查都叫老公一齊去做,等佢自己睇到個分別係邊

大宅

Miss.Number5 發表於 20-6-27 12:51
而孕初期 ...

我由懷孕到生都keep住政府私家兩邊睇,

大宅

我喺法國睇,$500-600 檢查包安胎藥,包超 ...

想問下 ,係直接睇定要預約 ,好平照超聲波

大宅

麵包太太 發表於 20-6-28 09:10
想問下 ,係直接睇定要預約 ,好平照超聲波
產檢一定要預約,無walk-in

大宅

有人話公立儀器最多最齊,我就唔知啦,因為我生左兩胎都無享用過

就算私家照到我胎盤厚,公立都無特別去handle個case,反而私家會keep住超聲波,照埋胎盤幾條血管輸送情況,醫生係逐條血管夾住睇血流,確保胎兒有冇貧血,mon住個胎有冇水腫同size各樣,偏大偏小都知

大宅

去公立抽完血,啲膠布都貼唔實就知幾谷氣啦

樓主呢個帖勾起我對公立的厭惡,但又焗住要去做所謂檢查

複式洋房

而孕初期 ...

你地係睇邊個私家醫生產檢?
因為我睇緊黃凝醫生,睇左3次但係佢都好似好求其,照兩下,都無見先,平時一來就係護士照先之後佢再入來照兩下,之後都無乜講(emoji)

大宅

uckukuku 發表於 20-6-27 13:56
血壓 + 驗尿 + 磅重係套餐嚟架啵... 我偷睇病歷每次都有記錄低
就算健康院都有醫生,雖然只係聽心跳同度 ...

我都係法國生,但我每次去公立醫院產檢時,醫生都一樣好細心,比催生期張紙時,仲提我有咩事可以隨時去返政府生,我諗公立醫生都有好既,係睇遇唔遇到

首頁

尾頁

跳至