自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

大力大力 發表於 20-6-30 16:28
真係完全唔明白、生活有問題、飯都冇得食、都仲要買堅持保險?
...

香港保險佣金真喺唔低……
但我試過有一次暈倒入政府,當時得自己一個,家人又唔在場,護士唔夠人手定忙中有錯。半暈狀態,被人除晒衫褲當波踢, 當時在男女共用病房 四周冇遮冇掩。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

鍾太2009 發表於 20-6-30 08:36
以前無知,睇到「大力」個post覺得佢有道理。

但諗深一層,其實保險真係比普通家庭買,如果本身屋企有家底 ...

完全係啦,大力大把錢,有咩事是但賣個車位都有錢埋單,完全唔影響生活。

但我地d 平民,只可以按樓,之後供返都都大壓力

水晶宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

廿幾歲開始買保險到而家,無諗過cut

珍珠宮

回覆樓主:

我有買,已claim危疾全數賠,現在長期claim緊住院,我住政府醫院都一年賠幾萬住院同入息保障(我經常入院), 之前我係私家照CT,幾千賠足。
所以如果問我,能力許可就買,份單睇餸食飯,就住負擔到嘅保費去買

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

鍾太2009 發表於 20-6-30 16:36

但諗深一層,其實保險真係比普通家庭買,如果本身屋企有家底 ...

在我小時候、我老父也沒什麼錢、也沒有樓、 唔買保險、真心完全覺得有什麼問題喎~

我小時候、到我的子女也有出入醫院 、父母也是在QEH過身~

我剛上星期才在QEH睇耳鼻喉科、 建議我做鼻格骨手術~

我唔反對有錢人買保險 、生活孟孟緊、當然留錢旁身 、一定有用過供保險(可能)需要用来醫病~

近日冇心機在自由寫文章、 我外父早幾年就係入咗私家醫院 40日(根本無得醫)、 就比禿鷹般的醫生、搶了百多萬~

如果明白到私家醫院的運作、 就知道成班不同科的醫生在醫院、 大家合作介紹病人、齊齊搶錢吸病人血~

-

男爵府

babymarch 發表於 20-6-30 15:49
最近睇返原來已經供緊$4xx一個月,自己無收入,身體無乜大問題,應唔應該繼續供份醫保?其實保費存起銀行將 ...

我係ftm,我有買住院保障, 每年五千幾保費,應該同你差不多,不過我年紀不輕,早兩年做了個中型手術,都claim到9成, 所以我覺得都應該買

子爵府

我宜家公司同自己有住院, 入過兩次私家醫院, 但我同自己講, 如果無做野, 我一定會cut左份住院, 因為原來claim到幾多%係case by case, 之前做小手術, 公司有一份+墊底都claim唔足, 無野做之後, 唔會想俾balance

侯爵府

vincat 發表於 20-6-30 16:54
我宜家公司同自己有住院, 入過兩次私家醫院, 但我同自己講, 如果無做野, 我一定會cut左份住院, 因為原來cla ...

俾原因claim唔足?
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

伯爵府

BK Milk勳章

有閒錢可以買,門診就不建議,比如大病要手術,公立要排幾年的話,私家可以即刻做。

子爵府

回覆 Huuu 的帖子

個手術既急切性, 保險公司有個list, 不過係case by case, 當時醫生同我講需要做, 但保險公司話無急切性要做, 初初仲話可能無得claim, 最後公司個份+自己個份+有買墊底, 自己都要俾4000幾, 我唔想無野做病緊個陣, 仲要擔心claim唔claim到, 或者claim到幾多........

伯爵府

鍾太2009 發表於 20-6-30 16:36

Can’t agree you no more
Btw, 題外話,鍾太有冇牙醫專科介紹?家母脫咗牙,而家都諗做假牙定植牙,是否最好去修復齒科?

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無, C6話唔買.

侯爵府

大力大力 發表於 20-6-30 16:51

在我小時候、我老父也沒什麼錢、也沒有樓、 唔買保險、真 ...

d私家醫生的確吸血殭屍咁
知道你有買保險所以吸得更勁
所以咪要買囉,起碼唔係吸我
不過我淨係買住院保險
唔使排公立,實報實銷
我仔買完1年內真是claim咗3次
一次聯針一次敏感一次發燒
我自己都割瘤claim咗一次
真是唔好彩
但好彩有買,因不想排急症
我重要買私家房果隻
疫情期間都唔使同人share
又可陪仔訓,安心好多

侯爵府

maomaofafa 發表於 20-6-30 17:41

可以講下你囝囝敏感個次嗎?
敏感都有得claim?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Huuu 發表於 20-6-30 17:53
敏感都有得claim?

講開敏感、上次阿女入院對面床個女仔、全身紅曬、 我以為被火燒、 原來係超級敏感 、佢去了兩間私家醫院唔收、最尾都係要入伊利沙伯醫院~

侯爵府

Huuu 發表於 20-6-30 17:53
敏感都有得claim?

好似係醫生因病覺得有需要入院做檢查就可claim。詳細要問過別保險公司。不過我仔之前係冇做過敏感測試,所以係未知疾病。

男爵府

babymarch 發表於 20-6-30 15:49
最近睇返原來已經供緊$4xx一個月,自己無收入,身體無乜大問題,應唔應該繼續供份醫保?其實保費存起銀行將 ...

我都係FTM,醫療保唔會cut,由其係女人,之前做過卵巢瘤都要7萬幾

男爵府

maomaofafa 發表於 20-6-30 17:41

我覺得小朋友更加要買,我囡1歲時入院2次,都差不多claim咗6萬,入私家醫院大人同小朋友都舒服啲

侯爵府

pinkypangng 發表於 20-6-30 18:16
我覺得小朋友更加要買,我囡1歲時入院2次,都差不多claim咗6萬,入私家醫院大人同小朋友都舒服啲
...

未買嗰陣時
真係冇咩事唔想去醫院排急症
但喺屋企又擔心喎
買咗真係少咗好多猶豫
有咩直接去私家檢查醫治

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-6-30 16:31
咁係未發生係你身上
我朋友老公,前幾年做運動整親十字韌帶
要去私家做手術,洗佐10萬

我舊同事都係,踢波整親腳,行都行唔到,call白車入左急症,照左X光話冇斷骨叫佢可以岀院,舊同事當時企起身都覺得痛,點走?最終要叫屋企人黎扶佢岀院

舊公司有醫療,舊同事搵私家醫生安排入院照MRI,果陣先知斷左十字韌帶,做手術十萬多D埋單,公司份醫療claim唔足,佢自己又冇買保險,不過佢都願意俾尾數,佢話政府醫院好信唔過,又唔會安排照MRI,我好認同你所講,只係未發生喺某會員身上姐

首頁
12345...6

尾頁

跳至