論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

咁嘅,我啱啱考完DSE等緊放榜。想就呢個話題喺度請教下各位媽媽嘅意見~
而家住嘅單位係我六歲果陣搬入去,兩間房,因為當時仲細所以我同工人瞓碌架床,佢瞓上格。然而最近開始覺得好冇隱私,因為自己從來冇真正屬於自己嘅房間,因此個心好唔舒服。呢方面我有以屋企人立場諗過… 搬屋唔會係辦法。唔請工人其實我可以,因為基本煮餸我搞得掂,同埋自問廚藝唔差。但執屋打掃果啲就… 我有諗過請鐘點,但屋企人覺得信唔過… 我甚至覺得我媽太依賴工人,但屋企人兩個都要返工,返到屋企好攰唔想做家務我明… 只不過而家我已成年,請工人嘅最主要目的只係打理屋企…
想知大家點睇><

洋房

hitomi_stars 發表於 20-7-5 00:42
咁嘅,我啱啱考完DSE等緊放榜。想就呢個話題喺度請教下各位媽媽嘅意見~
而家住嘅單位係我六歲果陣搬入去, ...

補充一下 (因為字數限制):入咗u我其實可以住宿舍避過呢個問題,但因自己本身唔鍾意住hall氛圍,所以寧願喺返自己屋企
同屋企人講過呢個煩惱,結果同我諗嘅一樣,其實係冇解決方法…
因為我媽似乎習慣咗有工人嘅生活… 而且佢似乎冇唔繼請工人嘅打算… 唉…
因為我只係以人地個女嘅身份表達意見,所以難免會有盲點,亦都可能有啲位我冇顧及咁多… 所以想問下各位媽媽有咩睇法~
自己就因為10歲轉過一次工人,同佢火星撞地球相處唔到,所以去到下一個 (亦即係而家呢個),我已經唔識同佢相處… (童年陰影 xd)

Thxx all!! ><

琥珀宮

無得攪,接受現實吧!請唔請工人/鐘點,你只可以提意,應該尊重父母最後決定。
要有私隱,唯有等將來自己有能力搬走。

大宅

我由細到都同我細妹一間房,都係一樣冇私隱,唔通我要叫我媽趕走我個妹?

要獨享一間房係咪真係唔重要?
由我出世到而家做人老婆,我可以話從來未試過完全自己獨享一間房,而家要獨享只有離婚/死老公

你話你已經18歲成年了,咁就用成年人嘅方法去解決問題,
方法一:你自己全包而家工人嘅所有工作,冇得搵鐘點幫手,因為屋主唔想有外人入屋
方法二:你自己獨立搬出去,唔like住hall可以自己租屋/劏房住,自己返pt搵錢俾租同請鐘點
方法三:如果仲想同屋企人一齊住,可以你自去租間三房接埋父母同你一齊,當然仲要問下你父母願唔願意搬
成人嘅世界,所有可以用錢解決到嘅都唔係問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你自己賺錢搬出去囉!租個劏房幾千蚊,你勤力d補多兩個學生負擔到的

大宅

買張靚啲嘅梳化床,叫工人瞓廳

大宅

學習打掃其實係最簡單的解決方法
不過我係你媽媽,我都會擔心你3分鐘熱度

男爵府

hitomi_stars 發表於 20-7-5 00:51
補充一下 (因為字數限制):入咗u我其實可以住宿舍避過呢個問題,但因自己本身唔鍾意住hall氛圍,所以寧願 ...
鐘點系最明智選擇,唔明有咩唔放心,鐘點全部系本地EE,我隔離屋一家人都系教師個鐘點系佢度做咗十幾年,唔使多個陌生人,為起平過請工人
簡簡單單,開開心心!

洋房

yiszwa 發表於 20-7-5 09:14
買張靚啲嘅梳化床,叫工人瞓廳

條例其實有冇限工人唔可以瞓廳?定係只要有返所謂嘅私人空間就可以?呢個方案嘅話… 我暫時只係諗到「間房」,但考慮到空間問題,睇怕搬屋/自己分開住會比較好~

洋房

ayalick 發表於 20-7-5 10:01
學習打掃其實係最簡單的解決方法
不過我係你媽媽,我都會擔心你3分鐘熱度
...

係呢~ 我自己都有考慮過入咗u會冇咩時間喺屋企,所以有啲家務唔係話要即時做就做到… 加上時間控制問題… 例如入咗u加埋返pt未必可以兼顧到煮晚餐嘅時間~

洋房

Mandc 發表於 20-7-5 07:30
我由細到都同我細妹一間房,都係一樣冇私隱,唔通我要叫我媽趕走我個妹?

要獨享一間房係咪真係唔重要?

因為你地係同自己屋企人同房嘛~ 所以會容忍到。
呢一點我未必能夠體會到,畢竟每個人處境觀點唔同~
如果話工人都係家人嘅一部分,所以要接納… 自私講句,其實我接受唔到同一個外人瞓…
因為自從童年陰影事件後,我同往後請嘅工人嘅關係真係好疏離… 我甚至慣咗自己的事自己做,始終自己有嘅時間比起屋企人多,以及有份責任感。

有咩地方我嘅講法好自私/膚淺嘅,我都冇辦法 >< 因為我始終仲細,諗嘢絕對冇可能咁全面

水晶宮

回覆樓主:

年青人, 間屋不是你的, 工人又不是你出錢請的; 冇工人, 你是否完全擔得起工人的 duties?
未有實力, 先不要有不切實際的要求。

洋房

KAVEN 發表於 20-7-5 11:40
鐘點系最明智選擇,唔明有咩唔放心,鐘點全部系本地EE,我隔離屋一家人都系教師個鐘點系佢度做咗十幾年,唔 ...

都有諗過呀~ 可能屋企人慣咗請外傭呢一套,覺得鐘點一星期只上嚟屋企一次所以相對冇咁信任鐘點…

屋企人係由我三個月大起,產假完咗,就開始請工人打理屋企同照顧自己,而家呢個係第五個。差唔多有成廿年喇,已經係慣性…

洋房

birdbird 發表於 20-7-5 12:18
年青人, 間屋不是你的, 工人又不是你出錢請的; 冇工人, 你是否完全擔得起工人的 duties?
未有實力, 先不要 ...

老實講我係純呻㗎咋,因為現階段我都冇能力改變現況~
只係想就呢個問題同大家討論下咁解,我唔係屋主所以我冇權話事正常吖~ 同埋屋企人都有屋企人嘅難處
同埋其實想知有冇人嘅女係成年後仍然因環境所限而要share一間房~ (同性又似乎冇問題…)

大宅

直接同你媽講唔使工人,寧願要獨立房,你係佢個女,佢都會想你開心。

別墅

明白你嘅難處始終工人係外人唔係家姐細妹,但用左工人咁多年冇可能唔用架喇,更加唔洗諗叫工人訓廳因為會好阻到其他屋企人既生活空間。
所以既然改變唔到現況不如努力改變未來啦,俾心機讀書同工作,死慳死抵既話終會實現自己嘅夢想有自己既私人空間!加油!

男爵府

hitomi_stars 發表於 20-7-5 12:27
老實講我係純呻㗎咋,因為現階段我都冇能力改變現況~
只係想就呢個問題同大家討論下咁解,我唔係屋主所以 ...
其實鐘點唔系一定一個禮拜先一次,幾次系可以商議,奇怪你屋咁細點解仲習慣容納多個外人,我女11歲來M已經唔肯同細佬上下鋪,一定要自己間房,我又覺得佢有權選擇,都尊重佢選擇,呢個要求唔過份喇
簡簡單單,開開心心!

洋房

fantabb 發表於 20-7-5 13:09
明白你嘅難處始終工人係外人唔係家姐細妹,但用左工人咁多年冇可能唔用架喇,更加唔洗諗叫工人訓廳因為會 ...

多謝你能夠理解呀~ 現階段打算排公屋,不過聽聞有人18生日即刻入紙申請,十年八年後先排到…
我返開團契,有個導師都係大概半年前排到,但因為入息上限問題所以要辭職轉做pt/短期工... 不過呢個限制好似係佢accept咗入息審查 (定係入伙後?) 後就唔會有影響~

洋房

KAVEN 發表於 20-7-5 17:11
其實鐘點唔系一定一個禮拜先一次,幾次系可以商議,奇怪你屋咁細點解仲習慣容納多個外人,我女11歲來M已經 ...

我單位好似大約700呎…?空間其實好夠,但唯獨廚房同兩間房真係細… (屋企放唔落微波爐嘅程度)
唔計主人房,我間房就係向上發展xdd,甚至有埋近天花板嘅儲物空間 (房出面連接著走廊,個樓底低咗,成為儲物空間)
因為呢度係我六歲果年入伙,住到而家,所以屋企對於改裝都冇咩打算… 而搬屋就更加唔使諗… 暫時都係諗靠排公屋xdd

子爵府

可能你家姐姐做得好好, 令你媽媽可以完全信任她? 如果她很醒目幫你家解決早餐晚餐和清潔, 又誠實的話, 的確幫你媽解決很多煩惱。
但我作為媽媽, 我會考慮女女感受。既然你已18歲, 成年了, 當然你提出就要有足夠的理據支持, 你要幫手做到那部份的家務, 或你經濟上也要開始支援這個家。
否則到時無姐姐你又不幫忙的話, 就不負責任了。
我其實已經打算阿女升中一就唔用姐姐, 其實有姐姐真係好煩。
你媽可以用姐姐用到你18, 的確係無姐姐唔得。如果你同佢講佢都一定要姐彑, 那你比心機讀書, 大學畢業再建立自己的生活空間吧。

首頁

尾頁

跳至