夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我是新手,如果POST文錯誤,請告知,我唔懂, 唔好意思;

請教大家係咪我有問題?
以下是我男生的片面之詞;

----------------------

1)
去年她生日正日,陪了自己家庭慶生,我們無法見面,然後有人送大紅玫瑰給她,事後我查問一下,俾佢罵我到爆頭,又話分手又罵我唔係即刻問佢;佢到現在仍然認為無咩問題;
她朋友多,我唔介意佢收花,重複多次我係介意佢反而罵叉我,惡人先告狀

個多月後,她說多年前曾嘗試跟此人一起, 我好介意佢自己有問題反而罵返我轉頭;

2)
佢會不時收其他人的花,FACEBOOK再加好開心好正好多謝等字啦,
慢慢佢發覺咁樣原來會出事(係人都知包括我); 我唔出聲俾空間佢,佢罵我話我無問即係唔緊張所以咪照收囉.

我頂呀,我有電單車,唔會話坐下睇下既,但就會坐其他人的電單車; 我話係男人查電單車坐條女,都會有其他諗法; 佢嬲我咁樣話佢朋友; 我話100%男性渣電單車都係有其他諗法,未必係太誇張,但一定不會好純潔,D女人自己呃自己話係朋友ONLY;

之後的FACEBOOK都係經修飾的,或者咁都叫經營既

3)
一些興趣,我想送條裙俾她,佢罵我,然後一個屈尾十叫另一個男人送俾佢; 佢有解釋到佢點解咁做; 在我個人感受,我有被出賣的的感受; (這是第一次認真嘈,蜜月期也差不多完了)

4)
佢從來唔會問我工作上的專業,可能我質素唔太好;但佢會問其他人意見,就是不會問我; 她將這部份接近完全隠,我有時想佢好,用心再提提,我發覺我咁做係無咩尊嚴,我好辛苦; 但係我都係有講,所以感情路上,認真,真係輸晒;

5)
除咗工作上,佢係好明顯好多事情都唔會講,但佢認為佢已經講;

好多時好明顯提到某D人某D,佢又唔出聲或者慢慢拉遠咗;有時提起佢身邊的人的事,佢又會乜乜崗位上身,我諗住乜都傾下計ONLY;

我唔係也唔需要知晒,佢朋友的私隠大過晒我們的相;
但係咁樣連輕鬆簡單溝通都成問題

6)
早期我們蜜月期時,佢自開心講,長假期要陪自己家庭;上年聖誕節假期想約佢出去,佢無乜理; 佢自有家旅行,我有家旅行時佢又唔開心;

7)
對於節日及送花,我一直有壓力,上文佢生日啦,聖誕節啦,都有D. 上年我生日約好但最後我發燒去唔到; 今年情人節前發生咗唔記得咩事,我唔想約佢,留係公司工作,佢有來找我,係我印象中,只有依次係佢認真認低威;(whatsapp佢都多主動say hi)

8)
佢怕一個人,同佢找咗個小地方,過夜我九成都會啪啪啪啦,有次我忍住,堅忍到典晒床,之後佢問我點要忍;亦有試過唯一一次車震完送佢回去我無體貼下佢我就走咗; 佢好想我晚上陪佢,但我越來越有壓力,早前我俾返條KEY;

我諗,曾經我倆對這個地方及我們未來一起都有點期望;每次送佢回家都有壓力,因為佢唔鍾意一個人,但我好需要晚上的時間思考;我係佢度過夜,第二朝我返唔到工做唔到嘢; 佢理,但佢始終都要面對多數時間都係一個人;

9)
過去一年我工作係人生谷底,幾次大件,好可惜佢每每都完全不知道,雖然我不能怪他,因為我對住喜愛的人,的確是報喜不報憂; 可憐的是, 她對其他人的起伏反而感受到,就是對我感受不到;
我失望及無奈;

佢有問下, 可能我大男人,多數話OK搞得掂;

我係感受唔到佢會關心我工作,佢會話係我無講佢知;

男人無事業同無J差唔多; 講真,我認為女人唔理男人的事業起伏,根本係死罪,點樣睇到將來,佢係我認為係死罪的問題上,不停罵我話係我有錯;

好唔容易,一起年多,我的事業PK,我終於第一次感受到佢為我做D,但發生咗D奇怪事,我唔明白,未經修飾發問,又罵我,話我質疑佢人格 (我眼中的原理,同佢生日收其他人的花;
送裙罵我,
我唔明,,次次俾佢罵返轉頭係一樣)

佢找了個師父,講咗好多次睇下條命希望有另類幫功,唔知點,個師父話我未來十年衰到貼地,但同佢張盤紙內容完全相反 (盤紙話我好);我又唔明,但依次我唔問囉,淨係話佢知我見到D內容唔一樣;.

10)
過去一年的社會運動,我每一次都預先提醒佢小心注意出入(因為佢住戰區),包括天氣報告;日前七一佢自己落街嚇親,我瞓咗又忘記咗七一遊行到5點先問佢情況,佢情又到,又嬲,:”朋友至少會問下佢”,唔知我做緊乜,係邊度;

我真正的躺著也中槍, 因為我真係瞓咗..

11)
其實我想再婚主要原因,是想找人陪我一起生活,一起哭一起笑;也想再生小朋友;佢本身都有兩位小朋友,佢生小朋友時經歷也是獨單的,佢就唔想再生,我本身想生,亦想借生小朋友,讓佢洗去以往的孤單經歷 (我會日日陪佢生)

------

當然,以上的都係由我作為男生角度出發,本來平靜的心都變得起伏,佢都係有理由,原因及解釋;
我本人的煩位, 就是不時拿返D舊嘢來講,好以上文咁,

咁代表我認為情況其實不變,未來仍然會發生,而佢覺得過咗就算啦,看未來,但一次又一次我覺得差不多;

或者我覺得佢處理的方針, 係再度包裝(其實係佢自己說漏了嘴)

我唔知道,當我再無起伏時又代表咩呢?

不要江山要美人,我也已經做了一年,事業亦都因為自己做得唔好而散晒;

係事業散晒之時,我安頓了佢一年的住屋地方,D; 這一年俾過佢的家用都唔係好多;

男人無事業等於無JJ, 咁樣搞, 兩頭唔到岸,想約佢找黙契,又嘈過.

同佢一起係好開心好奇幻,佢本身都係好抵鍚的,同佢一起係好開心,佢都有努力嘗試; 上文係我單方面之詞.

我成日想大家起碼捱過依個困難時刻先,創造一些一起的經歷,佢話佢好愛我,日日嘈分手話大家累了..

以上我純我的感受,我想請教各位姐妹,係咪我拖住人CEAHP過叫雞? (佢成日咁話我,而最慘我無叫過雞) 係咪我太小朋友, 無乜拍拖經驗, 又唔懂同人相處?

我講得亂了, 不好意思, 長文, 謝謝

子爵府

冇睇曬,你值得更好,分手吧。
她根本不愛你!

Crash6938    發表於 20-7-5 16:41

水晶宮

回覆樓主:

太長,冇睇曬全部,淨係睇咗頭嗰幾段。感覺你唔係佢男朋友,你只係佢一隻兵,而且只係用嚟攝時間嘅兵。

anna59    發表於 20-7-5 13:43

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我是小氣鬼 發表於 20-7-5 13:04
我是新手,如果POST文錯誤,請告知,我唔懂, 唔好意思; 請教大家係咪我有問題?
以下是我男生的片面之詞;------ ...

我有睇曬,不過我唔逐一回應
你感受唔到佢關心你工作,而且佢都幾享受其他人對佢好。佢似鐘意收兵多啲

佢有兩個小朋友,你又想再婚。但係你地唔適合一齊再生多個。工作有壓力、有問題,佢幫唔到你解決或者排解壓力,已經拍左超過一年…………但係可以嘅話就分手

可以再搵一個更加適合嘅

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

我是新手,如果POST文錯誤,請告知,我唔懂, 唔好意思; 請教大家係咪我有問題?

睇左一大半,我感受唔到佢係愛你或者想同你建立家庭。 分手啦

男爵府

樓主好似之前開個一個類似的post~不過嗰陣好似話大家各自有另一個家庭唔知有冇記錯呢

大宅

睇晒,你們無可能有將來。
因為她不夠愛你,而你亦架遇唔到她,勉強一齊只會大家辛苦。她該是個靚女,唔愁無人追。

別墅

Don't waste your time.

子爵府

BK Milk勳章

初時睇佢D行為,反應,以為係靚妹 原來已經係兩子之母

佢既行為,只有一個可能:你只係佢其中一個兵,仲要唔係頭幾位。

不過話時話,真正既情侶,唔係報喜不報憂,而係互相分享,支持,安慰。
你唔講,旁人又點知?

公爵府

虎到金來勳章

簡單講,呢個女人唔會鍾意你,放手吧,你一定可以遇到一個比佢更好嘅女人!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ada_fung 發表於 20-7-5 17:01
初時睇佢D行為,反應,以為係靚妹 原來已經係兩子之母

佢既行為,只有一個可能:你只係佢其中一 ...

估計可能都係後生靚女個種
所以好享受收兵、有人追求
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

我有睇哂,算啦,分手啦,勉強無幸福

子爵府

唔好意思,唔知我有冇記錯呢?
我好似曾經有問過你係咪已經離婚?

請問你而家喺離咗婚未㗎呢?你嗰位女朋友又係離咗婚未㗎呢?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 我是小氣鬼 的帖子

大丈夫何患無妻。你女友有小朋友都未收心養性,
衰D講,佢就係姣婆一名,
騎牛搵馬對你唔專一,
放棄佢啦。

有醒目jm話你已婚,未離婚,如果係咁,抵你被當水魚。明顯你只係女方的其中一個金主,好自為之。

男爵府

wingyaumama 發表於 20-7-5 19:34
唔好意思,唔知我有冇記錯呢?
我好似曾經有問過你係咪已經離婚?

原來真係唔係我記錯我都有印象樓主之前有講過佢哋兩個都各自有另一半的

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

以為講緊十八廿二收緊兵嘅0靚妹,
原來已經同人生左兩件,
你自己又結過婚,
好心就咪再玩呢啲戀愛遊戲啦,
兩個都一擔担,
唔見得會有好結果

子爵府

似乎樓主同女朋友各有老婆同老公,又各有小朋友,最重要大家都未離婚!

樓主,有講錯記錯,請諒!

子爵府

如果樓主你係未離婚,你女朋友又未曾離婚,即係各有家室,兩個都出軌!

咁樣點對得住自己個老婆,你女朋友又點對得住自己老公?

雙方各自對家庭根本都唔負責任, 你要同你女朋友重新開始, 我諗第一件事你係咪應該同你女朋友都先將各自婚姻處理好先呢?

大宅

回覆樓主:

我覺得佢根本唔愛你

大宅

你放手啦,分分鐘佢唔只得你呢個已婚男,唔好以為有女埋身就代表你好吸引,佢分分鐘對個個都係咁,佢都係收兵,無人會覺得多的,你有老婆就早早回頭是岸啦。

首頁

尾頁

跳至