論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前買了Air asia被取消了,再買了國泰机票也被取消,可以點做?

侯爵府

回覆樓主:

我果個都係航空公司不斷延期,無計

有朋友就索性比2000工人自己買,費事煩

複式洋房

maomaofafa 發表於 20-7-5 23:56
我果個都係航空公司不斷延期,無計

有朋友就索性比2000工人自己買,費事煩

請問買得到嗎? 我已俾三千元買了CX, 但依然被CANCEL..
是否要和工人申請延期?

侯爵府

Rainycloudy 發表於 20-7-7 20:55
請問買得到嗎? 我已俾三千元買了CX, 但依然被CANCEL..
是否要和工人申請延期?
...

我叫他和travel agent自己搞
因已改了幾次
如果你係自己book,你叫他和航空公司自己改吧
不過我果個已經本地搵咗工
原來因為疫情佢哋斷約都可以搵工
不用回鄉

侯爵府

是否要和工人申請延期?
...

我的朋友冇理佢買唔買到
預咗佢本地搵工

別墅

是否要和工人申請延期?
...

請問你係取消邊日

複式洋房

PotatoPig 發表於 20-7-7 22:00
請問你係取消邊日

之前買了3月買了airasia已被取消,而家再買咗14/7 CX又被取消,而家暫時延至26/7。
我唔忍心要佢而家離開屋企,因為佢唔打算再做工所以想立即返菲律賓。佢地可否轉机?

大宅

2018復活節勳章

回覆 Rainycloudy 的帖子

me too.
Most airlines kept cancelled the flight to Manila.
First, I booked Cebu and the flight should be on June 1st, but, cancelled and

no flight schedule up till now.
So, I changed to HK Airlines, but, still cancelled the flight 2 times and now waiting for the flight on July 24.

After checking Skyscanner, the flight from August 1st seems more stable and more airlines provide the tickets.
So, if you can wait, you can book the flight which departs in August.

複式洋房

On-on123 發表於 20-7-8 17:49
回覆 Rainycloudy 的帖子

me too.

thanks. 請問7月尾滿約,如過了滿约日期走,工人的合约需要去入境處延期嗎?

大宅

maomaofafa 發表於 20-7-7 21:03
我叫他和travel agent自己搞
因已改了幾次
如果你係自己book,你叫他和航空公司自己改吧

是最近的嗎?我有朋友兩三個月前請本地完約也要返去⋯都唔知幾時先可以來

侯爵府

lucyho2016 發表於 20-7-8 19:42
是最近的嗎?我有朋友兩三個月前請本地完約也要返去⋯都唔知幾時先可以來
...

係呀,佢5月離職,最近已搵到工,沒離港

大宅

maomaofafa 發表於 20-7-8 21:25
係呀,佢5月離職,最近已搵到工,沒離港

甘你果個係約滿還是辭退?理由係咩呢?經濟問題?

侯爵府

lucyho2016 發表於 20-7-8 21:28
甘你果個係約滿還是辭退?理由係咩呢?經濟問題?

佢自己辭職,話屋企有問題,要回去,未完約

大宅

maomaofafa 發表於 20-7-8 21:30

佢自己辭職,話屋企有問題,要回去,未完約

哇,甘都得⋯

侯爵府

lucyho2016 發表於 20-7-8 21:35
哇,甘都得⋯

之後我另一個工人做咗6個月又辭,又話屋企人有事。估計係個舊嘅教佢。跟住聯絡agent,佢話而家啲工人斷約都可以留港工作,仲叫我哋請斷約。我話我哋一定唔請斷約。就係啲啲人請斷約先搞到啲工人亂咁辭職....

大宅

maomaofafa 發表於 20-7-8 22:04
之後我另一個工人做咗6個月又辭,又話屋企人有事。估計係個舊嘅教佢。跟住聯絡agent,佢話而家啲工人斷約 ...

唉, 我工人喊住同我講要番菲律賓, 佢16歲女被人強姦, 開頭問係咪朋友同學, 識唔識, 佢忍唔住喊得好勁, 係佢老公攪個囡, 佢有4個囡, 原來3個都被攪過, 而家報左警條垃圾係差館, 佢驚會放番出黎, 要番菲律賓保護女兒同安排搬遷, 果刻我抱住個女個心好酸, 好想佢快啲番去, 但疫情好難買機票, 加上去到果邊無車番佢住既地方

佢都係做左6個月, 而家又係走唔到, 但隨時有機位佢就飛

侯爵府

bubblefong29 發表於 20-7-8 23:12
唉, 我工人喊住同我講要番菲律賓, 佢16歲女被人強姦, 開頭問係咪朋友同學, 識唔識, 佢忍唔住喊得好勁 ...

點都好啦
經過今次,我諗我唔會點信佢哋講嘢囉。之前請過一個菲傭都係大話連篇,死完A又死B,又借錢走,最後又係轉工。不過,我點都會盡僱主嘅責任。機票就買咗架啦,佢哋有需要點安排就點安排啦。佢哋鍾意本地搵工就搵工,都唔關我事。

大宅

2018復活節勳章

Rainycloudy 發表於 20-7-8 18:52
thanks. 請問7月尾滿約,如過了滿约日期走,工人的合约需要去入境處延期嗎?
...

需要
You can phone to immigration dept whom will teach you how to do.

別墅

我個斷約菲又係, 買過CX 同HK AIRLINE 都cancel flight,後尾聽agent講,而家菲只要拎住CX ticket去菲領事館登記,菲領事館儲夠人就會叫CX 開班special flight俾呢班工人送佢地返去。所以就算僱主買嗰班CX cancel左都唔緊要,只要係CX & 佢去領事館登記就得

子爵府

Rainycloudy 發表於 20-7-5 23:19
之前買了Air asia被取消了,再買了國泰机票也被取消,可以點做?

我問過Cx , 7月每日一班但之前cancel 曬宜家都慢慢比返之前2、3月取消的人,但1/8開始1日6班機,你上網最平果隻一千無但貴少少千5有,你打電話機去訂票揾職員check, 要講明買工人票

首頁

尾頁

跳至